Tehnologia de Cultura a Soiurilor Feteasca Neagra si Merlot in Podgoria Cotesti

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tehnologia de Cultura a Soiurilor Feteasca Neagra si Merlot in Podgoria Cotesti.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

I.Caracterizarea podgoriei
- asezarea geografica (harta podgoriei)
- centrele viticole di arealul podgoriei
Cadrul natural
II. Sortimente de soiuri si directiile de productie ale podgoriei
III. Caracterizarea soiurilor luate in cultura
IV. Infiintarea plantatiei de vita de vie
V. Particularitati ale vinurilor in podgoria Cotesti

Extras din document

Istoricul podgoriei Cotesti

Istoria podgoriei Cotesti este strans legata de cea a podgoriei Odobesti. O dovada incontestabila a practicarii viticulturii de catre geto-dacii localnici, o are fragmentul de vas descoperit la Padureni, comuna Tamboiesti, an al carui decor se afla o coarda de vita de vie cu struguri. Vestigiile asezarilor omenest ale secolului XV confirma ca pe aceste meleaguri exista o specializare viti-vinicola. In aceeasi perioada apare mentionat, pentru prima data, satul Cotesti, care si-a luat numele de la capitanul Stan Cotea Odobescu. El s-a stabilit aici, an anul 1471, pe domeniul primit ca danie din partea domnitorului Radu cel Frumosti (1462-1475). Desi viile din zona au o vechime destul de mare, totusi primele mentiuni apar la mijlocul celui de al doilea mileniu al erei noastre. Georg Van Reicherstorffer, cu ocazia a doua calatorii, antreprinse antre anii 1527 si 1535 an calitate de emisar al lui Ferdinand de Habsburg la curtea lui Petru Rares, face referiri si la plantatiile mari de vii existente an Moldova de Jos. O marturie concludenta, care atesta existenta unei viticulturi foarte dezvoltate an aceasta podgorie este si denumirea de "Plasa Podgoria", data, an 1886, teritoriului ce cuprindea dealurile dintre Milcov si Ramna. La sfarsitul secolului al XIX-lea suprafetele ocupate cu vii an aceasta zona ansumau circa 9.000 ha. Se mai arata ca podgoriile de la Cotesti si Odobesti detineau peste 60% din suprafata viticola a zonei piemontane. Mai tarziu, an anul 1976, perimetrul podgoriei Cotesti ocupa 12.000 ha, care reprezenta 30% din suprafata teritoriala si 42% din suprafata agricola a zonei.

Asezarea geografica

Podgoria Cotesti este situata pe sectorul sudic al piemontului vrancean din estul Carpatilor si Subcarpatilor Vranceni, an continuarea podgoriilor Odobesti si Panciu. Podgoria este situata antre paralele de 45°28’ si 45°45’, latitudine nordica si de o parte si de alta a meridianului de 27°05’, longitudine estica. Administrativ, podgoria Panciu se gaseste in judetul Vrancea

Centre viticole din arealul podgoriei

Cotesti

Tamboiesti

Carligele

Vartescoi

Cadrul natural

Litologie

Substratul litologic este constituit din depozite loessoide si loess, ambele pleistocene sau holocene, precum si din aluviuni. Sedimentele de solificare rezultate sunt lutoase si luto-argiloase.

Soluri

Solurile tipice ale podgoriei sunt : solurile cenusii, cernoziomurile argiloiluviale, solurile brune luvice, solurile aluviale, regosolurile si solurile antropice.

Relief

Relieful provine din fosta campie piemontana, analtata tectonic an pleistocenul inferior, odata cu Subcarpatii Vrancei din vest. In prezent, relieful apare ca o treapta suspendata, larga de 4-6 km, usor anclinata (1°-3°) de la 300-400 m la contactul cu Subcarpatii la circa 100 m spre contactul cu Campia Romana. Aceasta prispa piemontana este fragmentata transversal (V-E) de vaile ce descind din Subcarpati spre Campia Siretului Inferior.

Hidrografie

Raurile Milcovul, Ramna si Cotatcu sunt principalii colectori si singurii cu curgere aproape permanenta. Paraiele afluente semipermanente si torentii locali completeaza o retea hidrografica cu densitate mijlocie (0.3-0.5 km/km2), dar cu debite variabile an timp. Apele freatice sunt cantonate la adancimi mai mari de 20-40 m si prezinta importante contraste sezoniere de debit si grad de mineralizare.

Climat

Climatul este specific silvostepei, prezentand caractere de tranzitie de la cel moderat umed si racoros al padurilor subcarpatice la cel semiarid si cald al campiei stepice din est.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Cultura a Soiurilor Feteasca Neagra si Merlot in Podgoria Cotesti.ppt

Alte informatii

prezentat in cadrul facultatii USAMV Iasi