Tehnologia de Obtinere a Berii Brune

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Tehnologia de Obtinere a Berii Brune.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Elena Mudura

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Ce este berea
2. Scurt itoric
3. Clasificarea berii
4. Berea bruna in Romania
5. Descrierea tehnologiei de obtinere a berii brune
5.1 Materii prime
5.2 Fabricarea berii brune
5.3 Schema tehnologica de fabricare a berii brune
6. Bibliografie

Extras din document

1. Ce este berea?

Berea este o bautura alcoolica obtinuta din 4 produse naturale ca si apa, drojdia, hameiul si maltul. Temperatura de baut perfecta a berii se afla între 6 şi 8°C. De obicei energia berii provine din grane, dar poate sa vina si din energia cartofilor sau a mazarii.

În Rusia, berea se încadreaza oficial la categoria bauturilor non-alcoolice.

2. Scurt istoric

Berea a aparut acum cca. 6000 de ani. Vine cel mai probabil de la paine care s-a udat si a început sa fermenteze, de unde a aparut procesul de fermentare.

Aceasta descoperire a avut loc de mai multe ori în istoria omenirii, astfel ca nu se poate sti sigur, unde a fermentat la început berea.

Cele mai vechi urme de bere, care provin din anii 3500-2900 î.Hr., au fost descoperite de curand în Tepe, Mesopotamia (astazi în Iranul de vest).

Unii cercetatori studiind un numar mare de texte antice, cat şi texte tarzii au ajuns la concluzia ca in antichitate exista o legatură stransa intre coacerea cerealelor şi fabricarea berii. Coacerea cerealelor este pana in zilele noastre un moment important în fabricarea berii.

Se pare ca berea era asemanatoare unei grăsimi groase de culoare intunecata, fara sa contina o cantitate mare de alcool, însa foarte hranitoare. Datorita gustului deosebit, ea ocupa un loc important in dieta oamenilor din acea vreme. Arheologii de la Universitatea Cambridge au interprins un studiu al proceselor de pregatire a berii şi cerealelor in Egiptul antic. Obiectul de studiu a fost gasit in mormintele in care s-au pastrat ramasite de mancare şi bere. Calitatea acestora depinde de zaharul necesar pentru fermentatie.

In zilele noastre pentru usurarea procesului semintele se pun la uscat, astfel incat se obtine maltul. Maltul se fierbe, se strecoara şi se adauga drojdie. Potrivit reţetei tradiţionale, pentru obţinerea unei drojdii naturale se prepara un aluat din faina de grau, iar aluatul se punea la copt pană cand mijlocul se intarea. Dupa care, bucatile din aluatul copt se puneau intr-un decoct de malt pentru pregatirea berii.

In toată lumea 20000 de feluri de bere sunt îmbuteliate în 180 de feluri, de la normala, slab alcoolizata, pils, amara, crema de bere şi bere neagra.

Comercializarea berii a început în anul 1200 D.C. în regiunile pe care se afla Germania astazi.

O veche tableta, acum in pastrare la Muzeul Metropolitan din New York, descrie berea babiloniana ca: bere neagra, bere deschisa, bere rosie, bere cu trei straturi, bere cu cap, bere fara cap, etc. Mai se mentioneaza faptul ca berea era bauta printr-un pai, iar in cazul familiei regale un pai aurit, destul de lung incat sa ajunga de la tron la un container mare de bere tinut în apropiere.

3.Clasificarea berii

Berea se clasifica dupa urmatoarele criterii:

1. Dupa culoare: berea blonda

berea bruna

berea neagra (caramel)

2. Dupa continutul de alcool: bere fara alcool 0% vol.

bere slab alcoolica <2% vol

bere cu alcool: blonda 4.3-5.5 % vol

bruna: 6.8-7.1% vol

3. Dupa calitate: bere inferioara

bere medie

bere superioara

4. Dupa tipul de fermentatie: inferioara: 00C-max 9.50C

Superioara: 250C-300C

4.Berea bruna in Romania, un segment de piata aparte

Piata berii brune in Romania se dezvolta in umbra berii blonde, mai promovata de producatori si mai consumata de clienti. In timp ce sortimentele de bere blonda sunt extrem de variate si cuprind mai multe branduri pentru fiecare categorie de consumatori (de la berea populara la cea super-premium), berea bruna abia daca prezinta cateva marci. In general, un magazin mediu sau un bar include in oferta un singur brand de bere bruna, pe acest segment piata fiind mai degraba decisa de retaileri si mai putin de consumatori, care nu au practic de unde alege. Ciuc Black, una dintre putinele marci de bere bruna din Romania, a fost scoasa recent de pe piata, ca parte a strategiei de restructurare a brandurilor Brau Union.

Reprezentantii companiei austriece detinute de grupul Heineken au explicat insa ca o alta marca din portofoliul lor, Silva Dark, este lider pe piata berii brune in Romania, intr-adevar fiind si berea bruna cel mai des intalnita in spatii comerciale si localuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia de Obtinere a Berii Brune.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE AGRICULTURA SPECIALIZAREA T.P.P.A