Tehnologia Uscarii Cerealelor

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tehnologia Uscarii Cerealelor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

1. Tehnologia uscarii cerealelor.2
2. Uscator turn tip coloana.7
3. Bilantul de materiale a uscatorului cu aer.12
4. Bibliografie.16

Extras din document

I.TEHNOLOGIA USCARII CEREALELOR

CEREALE UMEDE

ALIMENTARE

aer cald

USCARE

aer rece

RACIRE

EVACUARE

CEREALE USCATE

Schema tehnologica de uscare a cerealelor

Alimetarea uscatorului tip coloana se face la partea superioara prin gura de alimentare

Uscarea artificială se realizează în instalaţii de uscare, prin dife¬rite metode, cea mai frecventă este metoda cu ajutorul aerului încălzit.

Uscarea presupune urmatoarele faze principale: incalzirea materialului solid, difuzia umiditatii catre suprafata acestuia, vaporizarea umiditatii pe suprafata materialului de uscat si indepartarea vaporilor formati.

Procesul de uscare este un proces complex de transfer de caldura si de masa. Uscarea se caracterizeaza prin

• Viteza de uscare, care repreznta cantitatea de umiditate eliminata in unitatea de timp de pe unitatea de suprafata de material solid supus uscarii

• Timp de uscare, care este timpul necesar pentru ca un material solid(uscat cu o anumita viteza de uscare) sa ajunga de la o umiditate initiala cunoscuta la o umiditate mai mica, data.

Metoda de uscare folosita este cea convectiva care se realizeaza prin trecerea unui curent de agent de uscare gazos, incalzit in prealabil, peste stratul de material solid umed. Ca agent de uscare, mai des folosit este aerul cald.

Uscarea convectiva are loc pana la stabilirea echilibrului dinamic dintre materialul solid umed si agentul de uscare.

Cantitatea de căldură totală necesară uscării unui produs este compusă din căldura necesară încălzirii aerului şi cea necesară încăl¬zirii produsului.

Căldura specifică. depinde de natura şi structura produsului: la grâu, 0,49 Kcal/kg; la porumb, 0,46; la floarea-soarelui, 0,35.

Reducerea umidităţii se realizează la temperaturi ale agentului ter¬mic de până la 40°C la seminţele destinate semănatului (pentru a nu afecta germinaţia) şi până da 50°C la cele destinate consumului. La grâu, de exemplu, dacă se trece de 50°C glutenul îşi pierde elasticitatea, fiind afectate însuşirile de panificaţie.

Uscarea seminţelor cu umiditate ridicată trebuie realizată cu tem¬peraturi mai mici decât a seminţelor cu umiditate mai redusă, pentru a preveni sudarea porilor tegumentului şi fisurarea boabelor.

Randamente sporite în procesul de uscare se realizează nu prin mărirea temperaturii agentului de uscare, ci prin

mărirea cantităţii de aer cald care trece prin masa de seminţe.

Racirea care se realizeaza cu aerul rece fiind folosit din ce in ce mai des ca metoda de racire. Aerul rece realizeaza racirea de obicei in convectie, cu ajutorul unor ventilatoare puternice. Ventilatoarele folosite pot fi

• Ventilatoarele axiale functioneaza cel mai bine la presiuni statice sub 101,6 mm de apa, dar poate prezenta o problema din punct de vedere al zgomotului

• Ventilatoarele centrifugale necesita o mai mare investitie economica decat ventilatoarele axiale dar sunt mai eficiente la o presiune statica mai ridicata si sunt mai silentiose. In mod normal functioneaza la 1750-3500 rpm

• Ventilatoare centrifugale in-line functioneaza la presiuni statice mai mari decat ventilatoarele axiale si la un cost mai scazut decat ventilatoarele centrifugale normale

Evacuarea se face prin partea inferioara a uscatorului prin actionarea unui dispozitiv. Anterior evacuarii cerealele cad intr-o palnie colectoare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Uscarii Cerealelor.doc