Utilizarea Bivolilor in Agricultura

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Utilizarea Bivolilor in Agricultura.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 24 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mona Popa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Agronomie, Alte Domenii

Extras din document

Introducere

Domesticite cu peste 5000 de ani in urma , bubalinele s-au impus prin principalele productii pe care au fost si sunt capabile sa le asigure , indeosebi prin forta de tractiune , iar apoi prin productia de lapte si carne.

Originar din India, bivolul a pătruns în Transilvania în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. În sat este atestat pentru prima dată într-o foaie de zestre din anul 1852 sub forma "una vitia de bibola", astfel că după 34 de ani, bivolul era prezent deja în 10 gospodării

Bubalinele reprezinta dupa taurine cea mai importanta grupa de bovine , datorita faptului ca bubalinele ocupa locul doi in lume dupa taurine , ponderea bubalinelor din total bovine este de 10,9% , furnizeaza 6% din productia mondiala de lapte , laptele are o compozitie chimica foarte valoroasa (82,5% substanta uscata , 7,9% grasime , 4,9% lactoza , 4% proteina si 0,7% saruri minerale ) , laptele de bivolita este foarte apreciat pentru fabricarea branzeturilor , productia de carne asigurata de bubaline reprezinta 1,3% din productia mondiala de carne , carnea de bubaline se preteaza la procesare pentru obtinerea unor preparate specifice , bubalinele sunt eminamente animale ecologice datorita insusirilor valoroase pe care le au , bivolii au capacitate energetica foarte ridicata .

Bubalinele intrunesc in present un efectiv de 166419 mii capete , din care 97% cresc in continental asiatic . De asemenea , bubalinele se intalnesc si pe alte continente : Africa – 3,717 milioane ; in America de Sud – 3,3 milioane , in Australia – 40 mii capete si in E uropa 500 mii capete .

Romania a reprezentat o tara recunoscuta in cresterea bubalinelor , avand conditii naturale de exploatare specifice . Cel mai mare efectiv de bubaline in tara noastra s-a intalnit in anul 1980 (228 mii capete) .

Dupa anii 1980 , efectivul s-a diminuat continuu , incepand cu anul 2004 , efectivul de bubaline din Romania a inregistrat un decline foarte mare .

Desi efectivul de bubaline a scazut foarte semnificativ , totusi Romania detine locul doi , dupa Italia (265 mii capete ) din cele 6 tari crescatoare de bubaline (Italia , Turcia , Bulgaria , Grecia si Albania) .

Desigur , pe langa productia de lapte si carne , bubalinele reprezinta o importanta sursa energetica pentru tractiune , directie care in majoritatea tarilor crescatoare asiatice este foarte importanta sau chiar prioritara .

2.Importanta bubalinelor in agricultura :

Desi nu este cazul sa ne referim la bubaline ca animale de tractiune , se cuvine totusi sa facem cateva succinte sublinieri .

Alaturi de celelalte specii de bovine , bubalinele au constituit pe parcursul a cateva mii de ani o deosebita sursa de forta , a carei principala utilizare a fost agricultura .

Evolutia fireasca a progresului propriu societatii omenesti , a facut ca o data cu dezvoltarea tehnicii , in deosebi din a doua jumatate a secolului trecut , importanta fortei animale sa scada , in tarile cu economie dezvoltata bovinele fiind exploatate aproape in exclusivitate pentru productia de lapte si carne. In tarile in curs de dezvoltare si mai ales in cele mari cultivatoare de orez, sau care dispun de resurse energetice naturale mai scazute, bovinele continua sa ramana si in continuare o apreciabila sursa de energie, in unele tari fiind chiar prioritara, iar utilizarea ei fiind cu precadere in agricultura si transporturi.

In acest sens, pentru tarile mari crescatoare de bubaline, acestea asigura principala sursa de forta si care se va mentine inca mult timp in continuare, indeosebi pentru efectuarea unor lucrari agricole.

Ca animal de tractiune, bubalinele reprezinta unul dintre cele mai docile si ascultatoare animale dintre cele ce sunt folosite in acest scop. Prin natura lor, acestea se caracterizeaza printr-o miscare inceata, greoaie si in acelasi timp precauta, calitati care fac sa fie animale ideale pentru lucrarile agricole, indeosebi pentru cele din orezarii si in anumite conditii pentru transporturi.

In agricultura se preteaza si se utilizeaza cu precadere pentru efectuarea lucrarilor de pregatire a terenului (araturi si grapat), pentru transportul ingrasamintelor si al produselor agricole, lucrari in silvicultura, ca animal de povara, pentru lucrari in irigatii, pentru calorie, concursuri si in multe alte scopuri.

2.1 Capacitatea bubalinelor la tractiune :

In general, capacitatea efortului la tractiune a bubalinelor este de 14-15% din masa lor corporala, ceea ce reprezinta 70-75 kilograme forta la carlig, cu o viteza de deplasare medie de 0,9 metri/secunda(23,9 metri/minut), respective 3-3,5 kilometri/ora. In mod obisnuit, utilizarea la tractiune incepe de la varsta de 3 ani, avand o viata productive indelungata si care este in medie de pana la 18-20 ani, insa nu rareori se poate prelungi pana la 30 ani, in unele regiuni din principalele zone de crestere citindu-se cazuri de utilizare pana la chiar 40 ani.

Desigur, pentru tractiune de folosesc indeosebi masculi castrati, bivolitele avand fata de acestia o forta de tractiune cu 25-35% mai redusa (insa egala cu a unui bou din specia taurine). Pentru a asigura o dezvoltare corporala cat mai favorabila, castrarea masculilor se efectueaza cu numai 11/2 -2 luni premergator dresurii si respective a antrenamentului.

Fisiere in arhiva (2):

  • Utilizarea Bivolilor in Agricultura.ppt
  • Utilizarea Bivolilor in Agricultura.doc