Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3692
Mărime: 541.52KB (arhivat)
Publicat de: Milena Vieru
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ducu Stef
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului Timișoara Facultatea de Tehnologia Produselor Agroalimentare Specializarea: Controlul și Tehnologia Produselor Agroalimentare

Extras din proiect

I – Valoarea de întrebuințare a produsului

Cerealele au constituit din toate timpurile una din sursele principale de hrană ale omului, ceea ce a făcut ca istoria prelucrării lor să se confunde cu istoria omenirii şi a culturii sale materiale.

Datorită compoziţiei şi structurii anatomice diferite, fiecare din speciile de cereale a căpătat întrebuinţări şi a fost prelucrată prin tehnologii diferite.

Industria de prelucrare a cerealelor, în calitatea sa de componentă a industriei alimentare are un rol complex în transformarea acestora în produse finite comestibile, produse ce au un aport nutritiv deosebit pentru populaţie. Transformarea acestora în produse alimentare se realizează cu un consum energetic mare, fapt ce determină un cost ridicat al produselor finite din morărit, dar şi al celor obţinute pe baza acestora. Ca urmare a acestui fapt se impune un studiu laborios al acestui domeniu.

Prelucrarea şi extinderea în cultură a cerealelor, precum şi interesul manifestat de om pentru selecţionarea lor în vederea sporirii randamentelor şi adaptării performanţelor la cerinţele de prelucrare au fost determinate de rolul important pe care acestea l-au jucat în producţia alimentară.

O dată cu dezvoltarea şi progresarea societăţii s-au diversificat şi cerinţele alimentare ale populaţiei, cerinţe ce se regăsesc şi în varietatea tot mai mare de produse de morărit existente astăzi.

Vreme de secole, grâul a fost baza alimentaţiei multor popoare, bobul de grâu fiind considerat un adevărat „ou vegetal“ datorită conţinutului sau nutritiv bogat. Cercetările moderne au arătat ca tărâțele de grâu constituie un aliment-medicament ieftin, eficient si cu efecte de durata.

Făina integrală de grâu este o substanță purverulentă obținută prin măcinarea grâului în totalitate. Cuvântul „integral” se referă la faptul că toate părțile componente ale grâului se află în această făină (tărâță, germeni și endosperm) și nimic nu se pierde în procesul de măcinare al bobului de grâu.

Principalii constituenți cunoscuți ai grâului sunt săruri minerale și elemente catalitice — calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arsenic, grăsime fosforată, amidon, vitaminele A, grupul B, E (în germenii de grâu), K, D, PP, fermenți, diastaze, acizi grași polinesaturați, antioxidanți, pigmenți vegetali, fitohormoni, glicozizi, alcaloizi, taninuri. Grâul conține toți cei zece aminoacizi esențiali.

În tehnologia de măcinare a grâului întreg rezultă o făină deosebită de făina albă, care este rafinată și care conține decât endosperm.

Făina Integrală sau de Grâu întreg conține toate componentele bobului de grâu. Există diverse beneficii de a consuma produse din făină integrală, acestea fiind prielnice unui stil de viață sănătos. Făina integrală reduce riscul de boli cardiace prin scăderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale si a vitezei de coagulare a sângelui.

Produsele din făină integrală au un conținut mai scăzut în calorii decât produsele din făină albă și ajută la reglarea zahărului din sânge la persoanele cu diabet zaharat. Făina integrală are în componență fibre alimentare care joacă un rol important în prevenirea cancerului, în special a cancerului de colon și a hemoroizilor.

Comparativ cu făina alba, făina integrală conține: cu 400 % mai multe vitamine ( B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, E ) și minerale ( Fe si Zn ), cu 500 % mai multe fibre. Fibrele au mai multe beneficii pentru cei care le consumă: - au valoare calorică foarte mică; - asigură o digestie cât mai corectă curățînd tractul digestiv; - au efect pre-biotic ( asigură o floră intestinală sănătoasă ) - reduc riscul apariției cancerului. Fibrele dietetice din cerealele integrale, ca parte a unei diete echilibrate, reduc nivelul de colesterol si riscul de aparitie a bolilor de inima. Fibrele sunt esențiale pentru buna funcționare a ficatului, reduc constipația și provoacă o senzație de sațietate (ajutând la menținerea siluetei).

Tiamina, riboflavina, niacina, acidul folic din complexul de vitamine B joacă un rol important în buna funcționare a metabolismului, imbunătățind sistemul nervos.

Acidul folic ajută la formarea celulelor roșii. De asemenea, femeile aflate în primul trimestru de sarcină trebuie să consume folații adecvați, inclusiv acidul folic din alimente sau suplimente. Acest lucru protejează tubul neural, reduce riscul de apariție a malformațiilor precum spina bifidă și anencefalia. Fierul transportă oxigenul în corp. Este foarte importantă o dietă care să includa fier pentru a împiedica anemia. Combinarea consumului de alimente bogate în fier cu cele bogate în vitamina C permite o mai buna absorbție a fierului in organism. Cerealele integrale sunt surse importante de magneziu (care întărește oasele) și seleniu (cu rol antioxidant, contribuind la apărarea organismului de radicalii liberi).

Preview document

Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 1
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 2
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 3
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 4
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 5
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 6
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 7
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 8
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 9
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 10
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 11
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 12
Valoare de întrebuințare - faină integrală de grâu - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Valoare de Intrebuintare - Faina Integrala de Grau.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?