Vamuirea Marfurilor - Studiu de Caz

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Vamuirea Marfurilor - Studiu de Caz.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 43 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Laura Furdui

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Agronomie

Extras din document

I. Scurta prezentare a Frantei

Franta este cea mai mare tara ( ca suprafata ) din Europa Occidentala, cu doua fatade maritime ( Oc. Atlantic si Marea Mediterana).

Aglomeratii urbane principale (mii loc.): Lyon (1 262), Marseille/ Marsila (1 087), Lille (950), Bordeaux (685), Toulouse (608), Nantes (491), Nice (475), Toulon (438), Grenoble (400), Strasbourg (388), Rouen (380). Francezi: 3,6 mil. Imigranti (6,3% din populatia tarii), intre care 22% portughezi, 20% algerieni, 14% spanioli, 13% italieni, 8% marocani, tunisieni, iugoslavi, turci, senegalezi, malieni (1990). Cele mai mari densitati ale populatiei se inregistreaza in reg. pariziana (890 loc./km2, 2% din suprafata Frantei, 19% din populatia tarii), in reg. Nord-Pas de Calais (320 loc./Km2), Marseille-Nice (290 loc./Km2), Lyon-St. Etienne (280 loc./km2), in Alsacia (196 loc./km2). Valori mult sub media pe tara se intalnesc in Auvergne si Franche-Comté (50-70 loc./km2), in Champagne-Ardenne (52 loc./km2), in reg. Limousin (43 loc./km2), in insula Corsica (30 loc./km2).

Situata in primele 5 puteri ale economiei mondiale Franta cu o puternica industrie miniera mai ales datorita carbunilor si minereurilor de fier, Franta apeleaza in prezent mai ales la materii prime din import. Ca alternativa la epuizarea zacamintelor de combustibili minerali fosili, Franta si-a dezvoltat o puternica atomoenergie.

Industria prelucratoare este foarte diversificata, fabricand aproape intreaga gama a produselor din domeniu. Se remarca insa, indeosebi prin productia de avioane (Toulouse, Bordeaux, Marsilla), autoturisme (Paris si imprejurimile), nave maritime (Le Havre, Marsille), chimie si petrochimie (marile porturi), textile (Lyon, Lille),produse alimentare (vinuri, zahar si produse zaharoase, lactate, etc.). Sunt inca bine reprezentate siderurgia (fonta si otel), mai ales in Lorena, si metalurgie neferoasa, in principal industria aluminiului (in Muntii Alpi, unde se poate folosi energia electrica obtinuta in Hidrocentrale). Agricultura franceza este dezvoltata si performanta, aceasta tara fiind unul dintre cei mai mari producatori europeni si totodata mondiali de cereale (indeosebi grau) si de floarea-soarelui. In privinta productiei vegetale, se remarca insa prin cultura vitei de vie si implicit productia de struguri, Franta fiind cel mai mare exportator mondial de vinuri. Are vinuri renumite in intreaga lume: cele de Bordeaux, Bourgogne, Champagne etc. Franta este al doilea crescator european de bovine, pentru carne si lapte, si detine acelasi loc pe continent la unt si branzeturi. Se cresc de asemenea ovine si porcine.

Reteaua de cai de transport este diversificata si moderna, dar polarizata indeosebi din capitala tarii. Franta a avut in ultimele decenii ale secolului al XX-lea, realizari remarcabile in domeniul transportului feroviar de mare viteza, asa-numitul TGV. Dispune totodata de o insemnata retea de autostrazi si alte cai rutiere modernizate. Transporturile pe apa atat fluviale, cat si maritime, sunt de asemenea bine dezvoltate. Franta are o mare retea de cai navigabile interne, principalele portiri fluviale fiind Paris (pe Sena), Strasbourg (pe Rin), si Lyon (pe Ron). Dispune totodata de o importanta flota comerciala maritima si de unele dintre cele mai mari porturi de pe glob: Marsille si Le Havre. Aeroporturile Parisului (Charles de Gaulle si Orly) se inscriu printre cele mai mari din lume. Franta este a treia tara ca prezenta in spatiul cosmic, seria de rachete „Ariane“ fiind lansata de la o baza situata in Guyana. Franta este una dintre tarile cele mai vizitate si cu cele mai mari venituri din turism. Intre cele mai importante atractii turistice se inscriu: Parisul si imprejurimile, alte orase cu monumente si muzee (intre care Chartres, Reims, Lyon), valea Loarei Statiunile situate pe Coasta de Azur (Cannes, Saint-Tropez, Nisa etc.), statiuni montane si de sporturi de iarna din Alpi (Chamonix), insula Corsica. Intre numeroase atractii ale Parisului se inscriu catedrala Notre Dame, muzeul Luvru (cel mai renumit din lume), Turnul Eiffel, iar in imprejurimi palatul Versailles.

Comertul este foarte activ, Franta avand o pondere de peste 5% in comertul mondial. Exporta o gama larga de produse si importa in deosebi hidrocarburi.

Balanta comerciala este echilibrata, principalii parteneri fiind tarile CEE. Turismul are o contributie insemnata (peste 20 miliarde USD anual) la balanta de plati. Ajutorul financiar extern acordat de Franta insumeaza 7,5 miliarde USD anual.

In perioada 2003-2007, se observa o crestere treptata a populatiei Frantei datorata atat unui nivel al natalitatii superior mediei europene si unui sold migrator pozitiv, cat si unui nivel de trai mai ridicat decat cel al Romaniei.

c) PIB/locuitor

PIB reprezinta expresia in bani a productiei de bunuri economice finale create in decursul unei perioade, de regula un an, de agentii economici ce-si desfasoara activitatea in interiorul unei tari.

PIB/loc Tara 2003 2004 2005 2006 2007

Franta 1595 1660 1726 1807 1892

Romania 53 61 80 98 121

In perioada 2003- 2007, se observa o crestere a PIB/ loc in Romania datorata in special serviciilor, industriei, constructiilor, impozitului pe produs , agricultura, silvicultura si piscicultura, influentand negative de cele mai multe ori PIB-ul. Franta are un PIB/ loc mult mai mare decat cel al Romaniei si inregistreaza cresteri mai mari ale PIB-ului datorate performantelor mai bune ale politicii monetare.

c) VAB/locuitor

VAB reprezinta valoarea productiei brute, minus costul materialelor si al altor costuri intermediare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Vamuirea Marfurilor - Studiu de Caz.doc

Alte informatii

A fost prezentat in cadrul Facultatii de Economie Agroalimentara si a Mediului, ASE la disciplina Politici Agricole Comune(PAC).