Abordarea si Reconceptia Ergonomica a Sistemului Om-Masina - Mediu pentru Munca de Birou

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Abordarea si Reconceptia Ergonomica a Sistemului Om-Masina - Mediu pentru Munca de Birou.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 34 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Poescu Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

1. Introducere

Se poate spune că, în ultimul timp, s-a ajuns ca totul să se afle sub semnul informaţiei şi al ştiinţei. Noile cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii, în special ale electronicii şi tehnicii de calcul au un impact puternic asupra omenirii, ducând-o spre un adevărat progres. Au apărut şi s-au dezvoltat numeroase ştiinţe, precum: managementul, marketingul, ergonomia, informatica sau birotica.

Nu mai este o noutate faptul că informatica, prin intermediul calculatoarelor, este implicată în orice fel de activitate umană, iar birotica restrânge obiectul de studiu al informaticii la nivelul biroului.

Echipamente diverse, tot mai sofisticate şi mai performante ne populează viaţa de zi cu zi. Pornind de la telefoanele digitale până la faxuri, la copiatoare de mare viteză, la staţii de lucru folosite în tehnoredactare şi la echipamente moderne de arhivare şi de regăsire a informaţiei, toate acestea şi multe altele schimbă complet aspectul tradiţional al birourilor cu nenumărate dosare, cu zgomotoase maşini de scris, cu telefoane clasice şi cu foarte multă hârtie.

Prin aceste modificări, structurile economice sau culturale sunt obligate să se adapteze noilor tehnologii informaţionale, printr-o dotare corespunzătoare a birourilor care prin natura lor primesc, utilizează şi transmit informaţii în scopul fundamentării deciziilor.

Din păcate aceste noi echipamente, în special calculatorul, ale căror efecte pozitive asupra muncii sunt incontestabile, au avut un impact negativ asupra sănătăţii omului prin amplificarea factorilor de stres şi de oboseală.

Munca de birou, care în mare parte solicită psihicul şi sistemul vizual, este o muncă în care factorii de stres sunt în număr din ce în ce mai mare, iar bolile cauzate de aceştia afectează astăzi tot mai multe persoane.

Datorită acestui fapt, studiul muncii face referire la ergonomie, care este o ştiinţă relativ tânără, al cărei scop final este creşterea productivităţii muncii, în condiţiile reducerii oboselii şi a stresului.

2. Ergonomia

2.1. Ergonomia - ştiinţă interdisciplinară

Ergonomia este disciplina ştiinţifică care studiază interacţiunea dintre oameni şi alte elemente ale unui sistem şi se preocupă de optimizarea structurilor socio - tehnice referitoare la modul de raportare la activitatea fizică a caracteristicilor anatomice, fiziologice şi biomecanice ale omului.

Termenul de ergonomie vine din limba greacă (ergos = muncă şi nomos = lege, normă). Acesta a fost folosit pentru prima dată în anul 1857 de biologul polonez Wojciech Zostryebowski în studiul său „Perspectivele ergonomiei ca ştiinţă a muncii”, dar în limbajul comun de specialitate va fi lansat mult mai târziu, în anul 1949 de psihologul englez K.F.H. Marrell.

Ideea interdisciplinarităţii apare în majoritatea definiţiilor date ergonomiei. Astfel, profesorul francez Bernard Metz, defineşte ergonomia ca "un ansamblu integrat de ştiinţe susceptibile să ne furnizeze cunoştinţe asupra muncii umane, necesare adaptării raţionale a omului la maşină şi a muncii la om". Profesorul rus V. Munipov arată că ergonomia este o "disciplină care a luat naştere din ştiinţele tehnice, psihologice, fiziologice şi igienă. Ea cercetează posibilităţile omului în procesele de muncă, urmărind să creeze condiţii optime de muncă".

Prin definiţiile pe care, instituţiile specializate, le dau ergonomiei scot în evidenţă caracterul interdisciplinar al acesteia. Astfel, în documentele Organizaţiei Internaţionale a Muncii se arată că: "Ergonomia este aplicarea ştiinţelor biologice, umane, în corelaţie cu ştiinţele tehnice, pentru a ajunge la o adaptare reciprocă optimă între om şi munca sa, rezultatele fiind măsurate în indicii de eficienţă şi bună stare de sănătate a omului".

În timp, conceptul "om - maşină" s-a dovedit a fi incomplet, deoarece nu ţine seamă de ceilalţi factori care solicită organismul uman cum ar fi: mediul de muncă, condiţiile tehnice ale muncii, motivaţia pentru muncă, relaţiile din colectivul de muncă, preocupările personale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Abordarea si Reconceptia Ergonomica a Sistemului Om-Masina - Mediu pentru Munca de Birou.docx

Bibliografie

ENACHE, Ionel. Organizarea ergonomica a muncii în birou. Bucuresti: Editura
Universitatii, 1999. 160 p;
ENACHE, Ionel. Managementul bibliotecilor potrivit cerintelor ergonomiei.
Bucuresti: Credis, 2001. 229 p;
MOLDOVAN, Maria. Ergonomie. Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica, 1993;
BURLOIU, Petre. Managementul resurselor umane. Bucuresti: Lumina Lex, 1997;
DRAGHICI ANCA , Ergonomie, Ed. Politehnica Timişoara, 2005, 2006, vol I, vol II;
Sit-uri:
http://ebooks.unibuc.ro/StiinteADM/enache/4.htm;
http://ro.wikipedia.org/wiki/Ergonomie;
http://www.ergonomie.ro/;