Analiza Factorilor care Influenteaza Productia de Mijloace de Transport Rutier in Perioada Martie 2007-iunie 2008 in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Factorilor care Influenteaza Productia de Mijloace de Transport Rutier in Perioada Martie 2007-iunie 2008 in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 15 fisiere docx de 21 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Proiectul de faţă îşi propune să analizeze factorii care influenţeză producţia de mijloace de transport rutier din România în perioada martie 2007-iunie 2008 utilizând metode specifice econometriei.

O problematică similară a fost abordată de cercetatoatrea de origine germană Maria Kimme, în cartea intitulată “Elemente de previziune-Un studiu de caz: Producţia germană de autoturisme”. Analiza a fost realizată în perioada 1960-1998, având ca variabilă endogena producţia de maşini exprimată în numărul de maşini produse lunar în Germania, iar ca variabile exogene, inflaţia, creşterea populaţiei, precum şi creştearea economică. Studiul a fost realizat în colaborare cu Universitatea din Maastricht, s-au folosit metodele regresiei liniare şi neliniare (curba de regresie-trendul liniar, exponential, polinomial ), stabilindu-se că cea mai conclusivă este metoda liniară, dat fiind faptul că indicatorii nu variază foarte mult.

Institutul polonez de statistică a publicat, la rândul sau, în 2007, un alt studiu care cuprinde o analiză econometrică asupra factorilor care influenţează producţia de maşini. Acesta are în vedere producţia de autoturisme, ca variabilă endogenă iar ca variabile exogene investiţiile, exporturile, importurile şi inflaţia. Analiza este în mare parte însă, una sociologică, şi mai puţin econometrică dat fiind faptul că în calcul se iau şi o serie de variabile greu de estimat(Dummy) precum schimbările în preferinţele consumatorilor dar şi incertitudinea politică. Ceea ce însă s-a putut stabili în acest raport este că investiţiile au un rol important în determinarea producţiei de autoturisme.

Proiectul de faţă îşi propune să afle care sunt factorii care influenţează producţia de mijloace de transport rutier şi în ce fel, utilizând ca material bibliografic datele culese de la Institutul Român de statistică, din perioada martie 2007-iunie 2008. Ȋn ceea ce priveşte culegerea acestora, metoda aleasă de mine este asemănătoare cu cea a Mariei Kimme prin aceea că am folosit serii temporale de date, respectiv lunare, de tip cohorte, eşantionul fiind mereu acelaşi, iar dată fiind sursa, cu erori minime.

Modelul econometric de la care se porneşte este următorul:

Qt = a0 + a1St + a2It + a3Et + a4Pt+ a5Ct +a6Wt + εt

unde

Qt =Producţia de mijloace de transport rutier , variabila endogenă exprimată în funcţie de indicii

producţiei de mijloace de transport rutier pe activităţi CAEN , unde 2000=100

St = Numarul de salariaţi din industria producătoare de mijloace de transport rutier , exprimat în

mii de persoane

It = Importurile de mijloace de transport rutier exprimate în milioane euro

Et= Exporturile de mijloace de transport rutier exprimate în milioane euro

Pt= Preţurile mijloacelor de transport rutier, exprimate ca inidici,având ca an de referinţă anul

2000

Ct = Valorile comenzilor noi, exprimate ca indici valorici ai comenzilor totale (interne+ externe)

unde 2000=100, pe activităţi CAEN

Wt= Productia internă de ţiţei, exprimată în mii de tone

εt = eroarea de observare

a0, ..., a6 = parametrii modelului

Pentru estimarea parametrilor modelului econometric seriile de date disponibile sunt esenţiale, întrucât ele prezintă evoluţia unui fenomen economic în timp şi spaţiu. Menţionez că am încercat să asigur toate condiţiile necesare pentru realizarea comparabilităţii seriilor de date în timp, printre care metodologia de calcul a indicatorilor, exprimarea valorilor seriilor de date în preţuri comparabile respectiv importurile şi exporturile de mijloace de transport rutier au fost exprimate folosind aceeaşi unitate de măsură-milione euro, toţi indicii utilizaţi au ca an de refetinţă anul 2000 (indicii producţiei de mijloace de transport, indicii preţurilor mijloacelor de transport şi indicii valorici ai comenzilor noi). De menţionat este faptul ca valorile indicilor de producţie pentru perioada analizată sunt cuprinse între 219,5 –valoare minimă, înregistrată în luna august a anului 2007 şi 349.4, valoare maximă, corespunzătoare lunii februarie 2008. Numărul de salariaţi nu a înregistrat oscilaţii majore, acesta situându-se între 60,6 şi 65.0 mii de persoane angajate lunar la nivelul întregii perioade analizate. Importurile au înregistrat creşteri semnificative, de la 512.5 mil euro în luna aprilie a anului 2007, până la 719.9 mil euro în luna noiembrie 2007, urmând să scadă succesiv pe parcursul anului 2008. Minimul înregistrat la nivelul exporturilor se înregistrează în jurul valorii de 143.4 mil euro în luna august 2007, iar maximul corespunde lunii iunie 2008, cu valoare de 295.1 mil euro. Asemănător exporturilor, indicele valoric al comenzilor noi pentru mijloacele de transport a înregistrat valorile maxime şi minime în aceleaşi perioade, respectiv 1153.2 în luna iunie a anului 2008 şi 621.8 în luna august 2007.Producţia internă de ţiţei a avut o valoare maximă în periada analizată de 448 mii de tone, valoare corespunzătoare atât lunii martie 2007 cât şi lunii mai 2007, minimul atingând valoarea de 386 în ultima lună a aceluiaşi an. (Anexa1)

Fisiere in arhiva (15):

 • Analiza Factorilor care Influenteaza Productia de Mijloace de Transport Rutier in Perioada Martie 2007-iunie 2008 in Romania
  • Analiza Factorilor care Influenteaza Productia de Mijloace de Transport Rutier in Perioada Martie 2007-iunie 2008 in Romania.docx
  • anex1.docx
  • anex2-regres1.docx
  • Anex3-dw.docx
  • Anex4-Datinit.docx
  • Anex5-Regres2.docx
  • Anex6-dw.docx
  • Anex7-date.docx
  • Anexa 10.docx
  • Anexa 12-urm8.docx
  • Anexa 8.docx
  • Anexa 9-chow.docx
  • Anexa11-primele8.docx
  • Anexa13.docx
  • Universitatatea Transilvania Brasov.docx

Alte informatii

Materia: Econometrie