Aplicatii Asupra HAND-ului pentru Tesaturi cu Destinatii Specificate

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Aplicatii Asupra HAND-ului pentru Tesaturi cu Destinatii Specificate.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 19 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Rodica Harpa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Introducere
Cap. 1. Aspecte generale privind confortul produselor vestimentare
1.1.Caracterizarea unei tesaturi prin functiile indeplinite ale produsului vestimentar
1.1.1.Proprietatile asigurate prin, caracteristicile definitorii de stuctura, aspect si mecanice ale tesaturii
1.1.2.Proprietati specifice destinatiei tesaturii in produsul vestimentar
1.2.Confort, drapaj, tuseu - notiuni generale
1.3.Concept Hand – senzatii tactile
Cap 2.Evaluarea tesaturilor din punct de vedere al conceptului “HAND”
2.1. Definitia Hand-ului
2.2. Metode de evaluare al conceptului HAND
2.2.1. Metodele de evaluare si clasificare a tesaturilor pentru predictia caracteristicii HAND
a)Evaluarea obiectiva
b)Evaluarea subiectiva
Cap 3.Stabilirea atributelor
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Introducere

Imbracamintea reprezinta totalitatea obiectelor confectionate de oameni din diverse materiale avand ca scop acoprirea corpului pentru a-l proteja impotiva agentilor de mediului exterior, dar fara a-i perturba activitatea sau odihna.

Imbracamintea trebuie sa mentina in jurul corpului o zona igienica si ingrijita, care ofera aceeasi senzatie placuta si la schimbarile rapide interioare si exterioare.

Motivatia, imbracamintea poate diferi in functie de argumentele care se iau in consideratie, astfel avem : motivatie practica, motivatie morala, motivatie estetica, motivatie sociala, motivatie comunicationala, motivatie psihica.

Factorii competitivi care determina produselor de imbracaminte pe piata sunt: pretul, calitatea si precizia privind conditiile si termenele de livrare.

Dintre acesti factorii o pondere importanta o reprezinta calitatea dar si confortul produselor vestimentare. Calitatea produselor de imbracaminte trebuie planificata si controlata in timpul fabricatiei si purtarii acestuia.

De asemenea calitatea produselor vestimentare este determinata de cerintele purtatorului, materiile prime folosite si posibilitatile tehnice ale producatorului.

Criteriile de alegere si analiza a materialelor destinate confectionarii produsului, deriva din functiile impuse in principal de cerintele estetice, de functionalitate si de disponibilitate ale purtatorului, fara a neglija cerintele tehnico – economice ale producatorului.

Cerintele de functionalitate implicate in alegerea materialelor vizeaza asigurarea unui stari de confort termofiziologic, psihosenzorial si dinamic al purtatorului.

Confortul termofiziologic este asigurat in masura in care principalele caracteristici de asimilare si transfer de caldura, umiditate si de aer sunt in limite corespunzatoare destinatiei produsului astfel incat excesul de caldura , de umiditate si dioxidul de carbon din spatial subvestimentar sa fie eliminate in mediu.

Ca urmare materialele din structura produsului trebuie sa aiba capacitate de izolare termica, capacitate de absortie si transfer a umiditatii si capacitate de ventilare.

Nivelele dimensiunilor acestor caracteristici sunt impuse de conditii de purtare determinate de starea individului (repaos, efort de diferite intensitati) si de parametrii climatici ai mediului (temperatura, umiditatea, viteza vantului, eventuale intemperii) .

Confortul psihosenzorial este detrminat de totalitatea senzatiilor percepute la contactul direct al pielii umane cu suprafata materialului textil.

Factorii obiectivi ce detrmina si influenteaza confortul psihosenzorial sunt caracteristicile materialelor definite de notiunea de tuseu.

Acestea din urma sunt dereminate si influentate de starea suprafetei materialului, de marimea suprafetei de contact cu pielea, de tratamentele de finisare superficiale suferita de material.

Confortul dinamic al purtatorului este asigurat atunci cand produsul nu impiedica miscarile specifice activitatii acestuia. Acest lucru este posibil prin proiectarea constructiva corespunzatoare, dar si prin alegerea materialelor cu elasticitate corespunzatoare solicitatii din timpul purtatii.

Cerintele de disponibilitate vizeaza fiabilitatea , mentenanta si siguranta produsului in timpul purtatii. Fiabilitatea este definita de caracteristicile fizico-mecanice ale materialului.

Mentenanta tine de posibilitatea mentinerii functiilor la nivelele proiectate precum si posibilitatea remedierii unor defecte aparute in purtatrea produsului, iar siguranta in purtatrea produselor uzuale este determinata in special de rezistenta la aprindere a materialului textil.

Cerintele si functile ergonomice se refera la asigurarea mobilitatii corpului si sunt satisfacute de urmatoarele functii:

• concordanta in forma si dimensiunile produsului la corp;

• usurinta de imbracare – dezbracare ;

• accesibilitatea in utilizarea unora din elementele de produs;

• protectia corpului;

• continerea sau purtarea de obiecte;

• fixarea pe corp;

Cerintele si functiile de confort fiziologic si psihologic se refera la evitarea riscului ca prin produsele de imbracaminte sa se prejudicieze sanatatea purtatorului.

Aceste cerinte sunt asigurate prin functiile cvasifiziologice (capacitatea de izolare termica, capacitatea de ventilatie, absortia si transferul de umiditate) si functiile psihosenzoriale.

Cerintele de disponibilitate vizeaza capacitatea produsului de a-si pastra insusirile nu doar pe durata achizitiei ci si ulterior in procesul de exploatare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatii Asupra HAND-ului pentru Tesaturi cu Destinatii Specificate.docx

Alte informatii

Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din IASI Facultatea de Textile - Pielarie si Management Industrial Specializarea ASIGURAREA CALITATII IN DOMENIUL TEXTILE-PIELARIE