Boala profesionala - surditatea

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Boala profesionala - surditatea.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

INTRODUCERE 3
1. PIERDEREA AUZULUI 4
2. LEGISLATIA PRIVITOARE LA EXPUNEREA LA ZGOMOT 6
3. EVALUAREA EXPUNERII LA ZGOMOT 7
4. MANAGEMENTUL ZGOMOTULUI 8
BIBLIOGRAFIE 10

Extras din document

INTRODUCERE

Problemele de pierdere a auzului cauzate de zgomot reprezintă una dintre cele mai frecvente 10 boli profesionale întâlnite în Uniunea Europeană. Datele culese de Eurostat în cadrul ,,Statisticilor Europene asupra bolilor profesionale” arată că aproximativ 14.300 de cazuri de pierdere a auzului din cauza zgomotului au fost identificate în Europa în 2009, ceea ce înseamnă 9,5% din cazuri la 100.000 angajaţi.

Este de remarcat faptul că printre cazurile identificate aproximativ 98% sunt bărbaţi şi 73 % lucrează în industria de prelucrare, minieră sau construcţii.

Primul dintre efectele auditive care se face simţit în urma expunerii la acţiunea unui zgomot intens este oboseala auditivă caracterizată printr-o creştere temporară a pragului percepţiei auditive.

Modificarea temporară a pragului auditiv, este definită ca o scădere temporară a sensibilităţii auditive, consecutive expunerii la zgomot, reversibilă la valorile iniţiale după câteva minute, ore sau zile de la încetarea expunerii. Oboseala auditivă se accentuează în cazul măririi intensităţii, frecvenţei şi timpului de expunere la zgomot. Astfel cu cât un sunet este mai intens, cu atât se va observa un grad mai mare de oboseală şi o persistenţă mai îndelungată a acesteia.

1. PIERDEREA AUZULUI

Oboseala auditivă este un fenomen de uzură reversibil, însă această reversibilitate este din ce în ce mai dificilă pe măsură ce o persoană este expusă un timp mai îndelungat acţiunii zgomotului.

Dacă în urma unei expuneri de scurtă durată la acţiunea zgomotului intens, leziunile urechii interne sunt reversibile la început, ulterior, în cazul de expunere prelungită, pot apărea modificări ireversibile, care conduc la apariţia surdităţii. Atunci când această expunere prelungită se produce în mediul de muncă această surditate este o surditate profesională.

Surditatea profesională are un debut insidios, cu dificultăţi în perceperea sunetelor albe cu frecvenţe înalte, cu importanţă în comunicările verbale curente.

După un anumit timp, când vocea normală nu mai este percepută decât de la mică distanţă, persoanele afectate încep să se alarmeze solicitând un consult medical de specialitate.

“A auzi fără a înţelege”, acesta este aspectul clinic cel mai important al acestui tip de surditate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Boala profesionala - surditatea.doc

Bibliografie

Reducerea riscului de expunere la zgomot în sectorul construcţii – metode şi bune practici, Dr. Ing. Silviu Nicolae Platon, INCDPM ”Alexandru Darabont” Bucureşti, 2013.