Comunismul in Banat intre 23 August 1944 – 31 Decembrie 1946

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Comunismul in Banat intre 23 August 1944 – 31 Decembrie 1946.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 14 fisiere doc, bmp, nra de 120 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Paiusan Radu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

1. Introducere 1
2. Planul politic-propagandistic 1944 3
3. Planul social-economic 1944 12
4. Planul politic-propagandistic 1945 16
5. Planul social-economic 1945 32
6. Planul politic-propagandistic1946 49
7. Planul social-economic 1946 65

Extras din document

Înfrângerile suferite de armata germanÎ si cea românÎ pe frontul de rÎsÎrit, si mutarea liniei frontului în România a atras dupÎ sine schimbarea printr-o loviturÎ de stat a guvernului generalului Antonescu, si instalarea unu guvern de largÎ concentratie democraticÎ, din care fÎceau parte si comunisti.

Acest lucru a fost punctul de plecare al comunistilor pe drumul acaparÎrii totale a conducerii statului.

În 1944, comunistii au pornit o puternicÎ propagandÎ ce avea drept scop atragerea populatiei de partea lor, prin prezentarea binefacerilor aduse de noul sistem politic, dar si de conditiile de muncÎ si trai net superioare celor din tÎrile capitaliste.

DacÎ în sectorul muncitorilor industriali au atins coarda lor sensibilÎ prin prezentarea unor mÎsuri care sÎ le îmbunÎtÎteascÎ viata si munca, unul din acestea fiind organizarea lor în sindicate care sÎ negocieze salarii mai mari si contracte colective.

Au fost astfel instalati ca si lideri de sindicate comunisti, ce stabileau linia comunistÎ ce trebuia urmatÎ fÎrÎ nici o abatere.

A început în din toamna lui 1944, urmÎrirea si depistarea celor ce au colaborat cu fostul regim si mai ales cu germani, acestia erau exclusi din functiile pe care le ocupau si suportau rigorile noului regim.

Au apÎrut în toamna lui 1944 si primele cooperative, ce aveau scopul de a îndestula consumatorii membri de sindicat. Au fost urmate si de înfiintarea economatelor la orase, ce aveau acelasi scop.

PânÎ la încetarea rÎzboiului, principalul scop a fost acela de a lÎmuri populatia sÎ sustinÎ efortul de rÎzboi, fÎcând sacrificii imense, în conditiile în care tara era în mare parte distrusÎ de trecerea frontului.

Neputând prelua puterea fÎrÎ ajutor extern, la 6 martie 1945, la recomandarea Moscovei, a fost instalat guvernul procomunist al lui Petru Groza. Astfel ziua de 6 martie poate fi socotitÎ momentul zero al regimului comunist din România, de acum înainte subordonarea tÎrii fatÎ de Moscova era un lucru cert.

Pe scena politicÎ comunistii au început sÎ joace un rol foarte important, ei coalizând în jurul lor formatiunile prosovietice , astfel au atras participarea la alegeri pe liste comune a pesedestilor, apoi în mai 1946 au creat Blocul Partidelor Democratice în componenta cÎruia intrau pe langÎ cele douÎ : PNL TÎtÎrescu, Frontul Plugarilor, Partidul National Popular si PNT – Alexandrescu.

Venirea la conducerea tÎrii a guvernului Petru Groza, a însemnat în plan social – economic, punerea în practicÎ a reformei agrare, aceasta s-a realizat prin exproprierea marilor mosii rÎmase de la reforma precedentÎ.

Au existat cu ocazia împÎrtirii pÎmântului probleme cauzate de instigarea de cÎtre comunisti si chiar a unor membrii de guvern, a tÎranilor pentri ca acestia sÎ treacÎ la exproprierea fortatÎ a marilor mosii. S-au format în comune, comitete sÎtesti ce se ocupau cu împÎrtirea pÎmânturilor în functie de tabelele primite anterior si în care prioritari erau cei fÎrÎ pÎmânt, vÎduvele de rÎzboi, vetereanii, orfanii si soldatii ce urmau sÎ se întoarcÎ de pe front.

O parte din pÎmânturile expropriate au fost date institutiilor statului pentru trebuinte de ordin general.

S-a practicat pe scarÎ largÎ în anul 1945, fenomenul propagandei, la sate prin intermediul muncitorilor de la fabricile timisorene, care se deplasau în sate pentru a da o mânÎ de ajutor la muncile agricole sau sÎ repare uneltele defecte ale tÎranilor, prilej cu care tineau si discursuri politice.

S-a continuat cursul anului 1945, extinderea cooperativelor la sate si a economatelor la orase, pentru a acoperi din necesarul de alimente al populatiei.

Fisiere in arhiva (14):

 • Comunismul in Banat intre 23 August 1944 - 31 Decembrie 1946
  • Audio1.nra
  • Bibiliografie.doc
  • Concluzii.doc
  • CUPRINS.doc
  • Introducere.doc
  • PLanul economic 1944.doc
  • Planul politic1944.doc
  • Planul politic1945.doc
  • Planul social econo 1945.doc
  • politic 1946.doc
  • REZUMAT.doc
  • socio economic 1946.doc
  • titlul.doc
  • UserImages.bmp

Alte informatii

COMUNISMUL ÎN BANAT ÎNTRE 23 AUGUST 1944 – 31 DECEMBRIE 1946.