Cultura organizațională în cadrul departamentului de Asistență Socială

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1619
Mărime: 20.36KB (arhivat)
Publicat de: Adonis Tănase
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Cultura unei organizatii este definita ca sistem de credinte si valori comune care se dezvolta în organizatie si orienteaza conduita membrilor sai. Aceasta cultura, ofera inteles si directie conduitei zilnice a membrilor organizatiei. Ea intăreste credintele comune, incurajeaza membrii organizatiei sa depună eforturi pentru realizarea obiectivelor organizatiei.

Pentru a putea observa mai bine cultura unei organizatii am ales ca exemplu Directia de Asistenta Sociala si Medicala din Cluj-Napoca. Incepand cu anul infiintarii sale, respectiv 2008, Directia de Asistenta Sociala şi Medicala reprezinta compartimentul de specialitate al Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca care asigura la nivelul municipiului aplicarea politicilor de asistenta sociala si medicală. Directia de Asistenta Sociala si Medicala are rolul de a identifica si de a solutiona problemele sociale ale comunitatii, în domeniul protectiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor varstnice, persoanelor cu handicap precum ai a oricarei persoane aflate in nevoie si de a asigura asistenta medicala si stomatologica a prescolarilor, elevilor si studentilor pe perioada in care acestia se afla în unitatile de invatamant public(gradinite, scoli, universitati). Institutia incurajeaza dezvoltarea unor parteneriate benefice cu organizatii neguvernamentale si cu alti reprezentanti ai societatii civile, colaborand si cu serviciile publice descentralizate ale ministerelor, in functie de necesitatile comunitare, in vederea acordarii si diversificarii serviciilor sociale si medicale oferite.

Analiza culturii organizationale parcurge trei etape, dupa modelul descris de Edgar Schein. Primul nivel descrie manifestarile vizibile, cel de-al doilea surprinde valorile organizatiei si cel din urma, care se afla la baza culturii se refera la postulatele fundamentale.

Elementele vizibile din exterior sunt cele care compun primul nivel si anume, vocabularul membrilor, amplasarea si locatia cladirii, conduita functionarilor, povestiri , mituri, eroi , s.a.

Cladirile si amenajarea spatiului de lucru al Directiei de Asistenta Sociala si Medicala sunt structurate pe departamente, astfel fiecare departament are un birou propriu fapt care ajuta la o comunicare mai eficienta cu cetatenii si la rezolvarea cererilor intr-un timp mai scurt.

Vocabularul folosit in cadrul departamentului este unul specific, adica se utilizeaza un vocabular elevat, formal dar si unul informal in discutiile cu cetatenii deoarece sunt putini cei care cunosc vocabularul formal utilizat intr-o astfel de institutie.

Tinuta si comportamnetul: functionarii au o tinuta si o conduita cultivate fapt care ofera cetatenilor un grad de seriozitate si de incredere mai ridicat, dar in acelasi timp functionarii trebuie sa adopte si un comportament deschis fata de cetateni pentru a-i ajuta sa isi exprime cu usurinta nevoile.Acestia au o atitudine pozitiva fata de oamenii,stiu cum sa lucreze si sa se comporte cu oamenii.

Ritm de munca: programul de lucru este de 8 ore/zi care se poate prelungi in anumite situatii.

Activitatea de desfasoara in birou,intr-un microclimat de confort organic si pe teren,pentru efectuarea anchetelor sociale culegerea de informatii sau identificarea modalitatilor practice de reintegrare sociala a persoanelor asistate.

Simboluri: simbolul Directiei de Asistenta Sociala este reprezentat de doua maine care impreuna iau forma unui porumbel ceea ce simbolizeaza puritatea si cauzele sociale pentru care se lupta institutia,iar mainile reprezinta sprijinul oferit de institutie oamenilor aflati in situatii delicate.

Ritualuri : Exista mai multe ritualuri in cadrul instirutiei cum ar fi: “Ziua portilor deschise”,de sarbatori ofera cadouri copiilor din centrele de plasament si celor cu dezabilitati,de 1 si 8 Martie ofera florii doamnelor si domnisoarele pe strada.De asemenea se implica si in diferite proiecte cu finantari europene prin care colaboreaza si cu organizatile nonguvernamentale,acest lucru devenind un obicei in institutie.

Eroi: putem spune ca marea majoritate a angajatilor care se implica in cazurile sociale sunt niste eroi pentru persoanele in cauza,lucru pentru care oamenii apeleaza la ei cu mai multa incredere.

Cel de-al doilea nivel descris de modelul lui Edgar Schein cuprinde valorile, credintele si asumptiile impartasite de membrii grupului din organizatie. Aceste elemente s-au sedimentat de-a lungul unei perioade lungi de timp, in care membrii institutiei au interactionat unii cu ceilalti.

La capitolul valori, exista doua nivele, si anume : unul vizibil, declarat si unul mai putin vizibil. In ceea ce priveste prima categorie, se poate observa faptul ca organizatia isi exprima intr-un mod deschis scopurile si misiunea. De asemenea, aceasta promoveaza conceptul de transparenta si furnizeaza servicii in baza unui personal cu expertiza.

Ca scop si misiune, Directia de Asistenta Sociala si Medicala din orasul Cluj promoveaza

- justitia sociala

- protectia si bunastarea sociala

- imbunatatirea calitatii vietii individuale, familiale si de grup in cadrul comunitatii

- combaterea tuturor formelor de discriminare , marginalizare sau opresiune.

Preview document

Cultura organizațională în cadrul departamentului de Asistență Socială - Pagina 1
Cultura organizațională în cadrul departamentului de Asistență Socială - Pagina 2
Cultura organizațională în cadrul departamentului de Asistență Socială - Pagina 3
Cultura organizațională în cadrul departamentului de Asistență Socială - Pagina 4
Cultura organizațională în cadrul departamentului de Asistență Socială - Pagina 5
Cultura organizațională în cadrul departamentului de Asistență Socială - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Cultura Organizationala in Cadrul Departamentului de Asistenta Sociala.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Plan de schimbare în cadrul societății SC Cet Govora SA, Rm Vâlcea

PREZENTARE ORGANIZATIE SC CET Govora SA este primul producator independent de energie din Romania. Domeniul principal al societăţii comerciale...

Cultură Organizațională

O data cu aparitia conceptului de cultura organizationala, studiul acestui fenomen a cunoscut o extraordinara amploare. Având importante implicatii...

Strategii de refacere a imaginii unei organizații afectate de criză

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să vorbească despre instituţiile publice, din perspectiva lor funcţională, şi despre importanţa imaginii...

Metoda de diagnosticare SWOT

METODA DE DIAGNOSTICARE SWOT AGENŢIA DE DEZVOLTARE „ÎMPREUNA”, este o organizaţie de drept privat, înfiinţată în 1999, cu caracter ne-patrimonial,...

Ai nevoie de altceva?