Decantare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Decantare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Decantarea

Decantarea reprezină operațiunea principală de eliminare a suspensiilor din apă. Ea se realizează în bazine de sedimentare, numite decantoare , în care apa este lăsată să circule cu viteză redusă (sau chiar în repaus), astfel că substanțele în suspensie se depun datorită greutății lor proprii sau îngreunării artificiale. Prin decantare se realizează îndepărtarea suspensiilor gravitaționale, a nămolurilor și a suspensiilor coagulate.

Suspensiile depuse în decantoare formează nămolurile și ele se îndepărtează continuu sau discontinuu și pot fi reintroduse în circuit sau se supun în continuare unor tratamente pentru a putea fi depozitatte sau chiar valorificate.

După direcția de curgere a apei, decantoarele se împart în :

• orizontale

• verticale

După formă în:

• circulare(radiale)

• pătrate

• dreptunghiulare.

Adâncimea decantoarelor variază între 2-5m. Decantoarele radioale au un diametru de până la 60m sau chiar mai mult. Cele pătrate au latura de 20-25m, iar cele dreptunghiulare au lungimi de 30-100m și lățimi de 5-10 m . Cele mai folosite sunt decantoarele orizonatale.

Decantoarele primare

Decantoarele primare sunt construcții descoperitae care au rolul de a reține din apele uzate orășenești sau industriale cu caracteristici similare, substanțele în suspensie sedimentabile gravimetric care au trecut de deznisipatoare și separatoare de grăsimi.

Decantoarele primare au rolul de reține particulele mici cu dimensiuni mai mici de 0,2 mm și care nu au fost reținute de deznisipatoare. Aceste particule se găsesc sub formă unor flocoane sau stau în suspensie în apă întrucât, au o densitate mult apropiată de densitatea apei. Este important să fie reținute aceste particule din apele uzate pentru a permite ca procesul de epurarea biologică ce urmează procesului de decantare primară, să poata fi mult mai performant.

Decantoarele primare, poartă această denumire pentru că ele fac parte din prima treaptă de epurare, respectiv treapta de epurare mecanică. După treapta de epurare biologică urmeaza o nouă decantare numită decantare secundară, pentru că aparține de treapta secundară de epurare numită și treapta biologică. Atât decantoarele primare cât și cele secundare au același principiu de proiectare și funcționare.

Decantoarele primare orizontale longitudinale și radiale, decatoarele verticale și jgheaburile de sendimentare a decantoarelor cu etaj , se proiectează în conformitate cu prevederile STAS 4162/1-89 "Canalizări.Decantoare primare. Prescripții de proiectare".

Decantoarele primare sunt amplasate în aval de separatoarele de grăsimi sau de treapta de degrosisare atunci când separatoarele lipsesc din schema de epurare.

În nămoluri sunt conținute și o parte din substanțele organice din apele uzate, astfel încât decantoarele primare rețin odată cu materiile în suspensie și substanțele organice.

Orientativ, se indică mai jos eficiența reținerii prin decantare primară a substanțelor în suspensie( es) și a substanțelor organice exprimate prin consumul biochimic de oxigen la 5 zile ( ex ) :

es = 40...60%;

ex= 20...30%.

În anumite cazuri, justificate tehnic și economic, decantoarele primare pot lipsi din schema tehnologică a stației de epurare și anume:

când epurarea se realizează în instalații biologice compacte de capacitate mică ( soluție cu bazine de aerarea);

 când apele uzate ce urmează a fi epurare au proveniență exclusiv menajeră și debite Qu.zimax până la 200 dm3/s, iar epurarea biologică se realizează în soluția cu bazine de aerare;

 când eficiența decantării prin sedimentare gravimetrică es ( reținerea materiilor în suspensie) este sub 40%.

Decatoarele primare se pot califica astfel:

a) după modul în care se face sedimentarea:

• decantoare cu sedimentare gravimetrică;

• decantoare cu sedimentare gravimetrică activată cu coagulanți.

b) după direcția de curgere a apei prin decantor:

• decantoare orizontale longitudinale ( se cuprind și jgheaburile decantoarelor cu etaj);

• decantoare orizontale radiale;

• decantoare verticale;

• decatoare de tip special ( cu module lamelare ciclatoare etc).

c) după modul de curățire a depunerilor:

• decantoare cu curățire manuală;

• decantoare cu sisteme de curățire mecanică;

• decantoare cu sisteme de curățire hidraulică.

Prevederile prezentului normativ nu se aplică în cazul decantoarelor de tip special.

Numărul de decantoare va fi de minimum două unități (compartimente), ambele utile, fiecare putând funcționa independent.

Procesul de decantare este un proces complex și depinde de mulți factori, dintre care amintim: durata de staționare a apei în decantor, gradul de încărcare a apei în substanțe care se pot decanta, viteza de decantarea, modul de intrarea și ieșire a apei în decantor etc.

Având în vedere problemele complexe care apar în procesul de decantare, dar și condițiile fizico-chimice și hidraulice care influențează procesul de ridicare a particulelor la suprafața apei sau de depunere pe fundul bazinului, este bine să se facă determinari experimentale prealabile înainte de a se începe faza de proiectare a decantorului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Decantare.doc

Bibliografie

http://www.creeaza.com/legislatie/administratie/ecologie-mediu/Constructia-si functionarea-de741.php
Proiectul de reglementare tehnică "Normativ privind proiectarea, execuţia şi exploatarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare a localităţilor -2011

Alte informatii

Universitatea „LUCIAN BLAGA” din Sibiu Facultatea de Inginerie „HERMANN OBERTH”