Determinarea unei politici profitabile de gestiune a unui stoc - brutaria nucet

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Determinarea unei politici profitabile de gestiune a unui stoc - brutaria nucet.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Galupa Angela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Descriere problema prezentată 4
Conceperea și proiectarea modelului 4
Programarea modelului de simulare 7
Testarea modelului 7
Simularea propriu-zisă 7
1. Simularea numerică - Strategia 1 8
2. Simularea numerică - Strategia 2 11
3. Compararea rezultatelor obținute 13
Bibliografie 14
Anexa(cod sursa) ..15

Extras din document

Prin lucrarea prezentă, ne propunem determinarea unei politici profitabile de gestiune a stocului brutăriei NUCET.Gestiunea de stoc are ca sarcină asigurarea cu materie primă sau semifabricate a stocului cu scopul de a putea desfășura o producție continuă.

Descriere companie aleasă

Cu o prezență activă pe piața de 2 ani, brutăria Nucet oferă produse de panificație și patiserie realizate cu ingrediente naturale, produse tradiționale, proaspete și savuroase: franzelă, pâine neagră, bagheta alba, pâine împletită, pâine țărănească, pâine multicereale, paine integrală, pâine cu tărâțe, pâine cu cartofi, pâine cu secară, baton vanilie, pesmet, crutoane, pâine toast, pâine tip chifle, pâine alba, covrigi, pateuri, scozonaci, brânzoică, cornulețe, saleuri, plăcinte, melci cu vanilie, ochelari, rulou cu cremă, tarte.

Descrierea problemei prezentate

Pentru a putea specifica obiectivele, este necesară mai întâi definirea problemei. În cazul companiei analizate, se urmărește îmbunătățirea activității de stocare, prin intermediul căreia vom analiza două strategii de aprovizionare cu materii prime, iar pe baza rezultatelor vom alege varianta ce prezintă costurile minime.

Activitatea de aprovizionare are sarcina de a asigura materii prime pentru o producție în continuă schimbare determinată de modificarea preferințelor consumatorilor și a cerințelor agenților economici. Din practica economică este cunoscut faptul că managementul gestiunii stocurilor are două funcțiuni principale și anume:

 Luarea deciziilor referitoare la când și cu cât să se aprovizioneze.

 Stabilirea unui sistem de investigare și control.

În cadrul unității economice, stocul apare ca o necesitate obiectivă întrucât:

- Procesul de aprovizionare este un proces intermitent, iar cel de producție se desfășoară în flux continuu, lucru posibil doar prin formarea unor stocuri de materiale;

- În situații de forță majoră, este necesară formarea unor stocuri de rezervă;

- Atenuează perturbațiile determinate de factori externi în activitatea de producție sau comerț;

- Asigură satisfacerea cererii, a unei cereri probabile și atenuează consecințele fluctuațiilor cererii;

- Bonificațiile acordate în cazul unor comenzi de volum mare pot favoriza constituirea

unor stocuri, iar în acest caz, trebuie gestionat cu prudență deoarece o scădere a cererii sau deprecierea fizică/ morală pot conduce la creșterea cheltuielilor de stocarea sau la pierderea unei părți din capitalul investit.

- Evită creșteri de preț anticipate;

Variabilele de decizie sunt acelea asupra cărora analistul deține control complet și în funcție de valorile pe care acestea le pot lua, analistul poate lua decizia de continuare, oprire sau de schimbare a strategiei de evoluție a procesului de aprovizionare.

Variabilele de stare sunt dependente de valorile variabilelor de decizie și descriu starea sistemului sau a componentei acestuia în orice moment, ele neputând fi controlate direct de analist.

Conceperea și proiectarea modelului

În toate locațiile prezente pe teritoriul județului Dâmbovița (3) se vând zilnic peste 10 tone de preparate de panificație.Deoarece în activitatea desfășurată agenții economici întâlnesc adesea probleme legate de planificare, producție, stocare și distribuție, acestea se cer rezovlate.

O problemă asemănătoare s-a întâlnit și la nivelul brutăriei din Nucet: stabilirea acelui nivel al stocurilor de produse care să asigure o aprovizionare ritmică si cu cheltuieli minime în activitatea de desfacere a mărfurilor.

Rezolvarea acestui aspect implică crearea unui stoc optim, cu cheltuieli scăzute, într-un timp cât mai scurt.

Ipotezele problemei:

Pe baza publicațiilor și statisticilor aferente anului 2017, cât și a unor informații ce provin din surse sigure(angajați ai brutăriei) am încercat să determinăm într-o măsură cât mai mare elementele ce prezintă interes pentru analiza noastră la valori apropiate celor reale, iar principalele concepte cu care vom opera sunt:

- Cererea zilnică este o variabilă de repartiție de tipul Poisson, având parametrul λ = 3.5.

Această alegere are la bază un studiu statistic elaborat anul trecut, conform căruia cererea zilnică de produse de panificație însumează 10,2 tone.

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea unei politici profitabile de gestiune a unui stoc - brutaria nucet.doc

Bibliografie

1. Dobre Ion,Mustata-Horpos, Floare; Stoica, Marcel, “Simularea proceselor economice”, Editura Inforec, 2006;
2. https://www.brutari.ro/nucet
3. Mustață F,Dobre Ion, “Simularea numerică a proceselor economice”, Editura ASE,2000