Econometrie - Analiza Factorilor care Influenteaza Evolutia Profitului

Imagine preview
(7/10 din 8 voturi)

Acest proiect trateaza Econometrie - Analiza Factorilor care Influenteaza Evolutia Profitului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc, xls de 5 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Toma Diana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

ANALIZA FACTORILOR CARE INFLUENTEAZA

EVOLUTIA PROFITULUI

In cele ce urmeaza am efectuat o analiza a factorilor care influenteaza evolutia profitului in perioada 1998 2005 la S.C.,,Omnimpex S.A. Busteni. In aceasta analiza am ales urmatorii factori: rentabilitatea exploatarii (%), rentabilitatea capitalului angajat (%), indicatorul privind acoperirea dobanzilor (%), indicatorul lichiditatii curente (al capitalului circulant), viteza de rotatie a stocurilor (zile), viteza de rotatie a activelor totale (zile), rata datoriilor. Acesti factori ii numim variabile explicative, iar evolutia profitului o numim variabila de explicat.

Pentru a testa aceasta ipoteza am facut urmatorul model econometric:

Pt = a0 + a1*rentabilitatea exploatarii + a2*rentabilitatea capitalului angajat + a3*indicatorul privind acoperirea dobanzilor + a4* indicatorul lichiditatii curente + a5* viteza de rotatie a stocurilor + a6* viteza de rotatie a activelor totale + a7* rata datoriilor +

Unde: P = profitul

t = reprezinta perioada

a0; a1; a2; a3; a4; a5; a6; a7 = reprezinta parametrii

= eroarea de observare din perioada t

In urmatorul pas am cules datele acestor variabile. Pentru acest lucru am apelat la Inf. George Mitrea Directorul economic al S.C.,,Omnimpex S.A. Am analizat evolutia evolutia profitului in perioada 1998 2005, fiecare an impartindu-se in doua semestre. Am folosit 16 serii de date, conform tabelului prezentat la Anexa 1

Pentru a ma asigura ca modelul este bun am efectuat urmatoarele teste:

- Testul Student;

- Testul Fisher;

- Testul Chow;

- Testul Farrar-Glauber;

- Testul Goldfeld-Quandt;

- Testul Durbin-Watson.

In primul rand am efectuat testul Student test de semnificatie individuala. Am stabilit ipotezele:

Calculand ratia Student observam ca la unele variabile explicative aceasta este mai mare decat valoarea pe care o extragem din tabela de distributie Student. Rezulta ca indicatorul privind acoperirea dobanzilor, indicatorul lichiditatii curente (al capitalului circulant), viteza de rotatie a stocurilor, viteza de rotatie a activelor totale, rata datoriilor influenteaza in mod semnificativ evolutia profitului.

Un alt test care l-am folosit este testul Fisher test de semnificatie globala. Facand tabela de regresie pentru variabilele explicative si variabila de explicat observem ca ratia Fisher este cu mult mai mare decat valoarea extrasa din tabela legii de distributie Fisher. Aceasta ne arata ca modelul este global semnificativ, adica varibilele explicative: indicatorul privind acoperirea dobanzilor, indicatorul lichiditatii curente (al capitalului circulant), viteza de rotatie a stocurilor, viteza de rotatie a activelor totale, rata datoriilor influenteaza in mod semnificativ evolutia profitului.

Aplicand testul Chow am impartit variabilele in 2 perioade egale pentru a vedea daca modelul e stabil sau nu pe intreaga perioada. Facand regresiile pentru amandoua subperioade vedem ca ratia Fisher este mai mare decat cea din tabela de distributie Fisher, ceea ce rezulta ca modelul e stabil pe intreaga perioada cu aproximatie de 95%.

Pentru a testa multicoliniaritatea variabilelor vom folosi testul Farrar-Glauber. Acesta presupune calcularea marimii , facand comparatie a acestuia cu , 8 fiind numarul de grade de libertate si a - probabilitatea. In urma acestei comparatii observam ca > , ceea ce inseamna ca exista multicoliniaritate, seriile explicative se suprapun.

Pentru a detecta autocorelarea erorilor de ordinul 1 folosim testul Durbin-Watson. Estimam parametrii si obtinem o valoare de DW= 1,6757, respectiv r= 0,1621, ceea ce presupune existenta autocorelatiei erorilor. Urmeaza sa facem corectarea autocorelatiei erorilor. Incercam transformarea modelului intr-unul care nu are erori autocorelate. Pentru noul model aplicam metoda celor mai mici patrate.

Fisiere in arhiva (4):

 • Econometrie - Analiza Factorilor care Influenteaza Evolutia Profitului
  • ANALIZA FACTORILOR CARE INFLUENTEAZA.doc
  • Anexa 1.doc
  • grafic evolutia profitului.doc
  • proiect.xls

Alte informatii

Prezentat la materia Econometrie in cadrul Facultatii de Stiinte Economice,nota obtinuta este 9