Etnică și integritate academică

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2088
Mărime: 21.95KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Șef L. Dr. Ramona Ciolac

Extras din document

Introducere

Orice organizatie, indiferent de dimensiunea ei, este intr-o permanenta interconectare cu mediul sau interior (angajati, management, actionari) si exterior (parteneri, beneficiari, consumatori, furnizori, comunitatea etc). Acest lucru implica comportamente, atitudini, proceduri, decizii, sanctiuni etc. In acest context organizatia are nevoie de un reper care sa ii ghideze scopurile, actiunile si comportamentele catre o atitudine proactiva, responsabila in concordanta cu echilibru social si de mediu.

O expresie a acestei viziuni sunt codurile de etica si conduita, ca grupare a valorilor si a principiilor functionale ale organizatiei in raport cu cerintele de echitate sociala si de mediu. Orice organizatie, chiar si cea mai sincera si mai implicata in comunitate are nevoie de un cod de etica care sa identifice practicile etice si standardele acceptate unilateral.

Etica poate fi definita ca un set de reguli care definesc ceea ce este drept si gresit in conduita noastra, o reflectie sistematica asupra consecintelor morale ale deciziilor unei organizatii. Codul de etica si conduita sumarizeaza o serie de principii ce ghideaza organizatia, membrii acesteia si stakeholderii.

Acesta cuprinde misiunea, valorile, procedurile si standardele etice si profesionale ce definesc activitatea organizatiei. Privite drept linii directoare pentru comportamentele angajatilor, voluntarilor si a celor ce intra in sfera de influenta a organizatiei prin standarde si proceduri specifice proprii specificului organizatiei acestea dau consistenta si un context valoric misiunii si valorilor organizationale.

Incalcarea acestor valori, principii si norme reprezinta o justificare in finalizarea anumitor colaborari (demiteri, anulari de contracte). Totodata, codul reprezinta o garantie pentru stakeholderi ca organizatia asigura un comportament etic al personalului, dar si al modului in care isi realizeaza activitatile.

Codul de etica are si un rol important in comunicare ce atesta ca organizatia isi respecta promisiunile asumate fata de valorile si principiile sale, a angajamentului fata de stakeholderi, a felului de a isi desfasura activitatea si a relatiei comunitare. Ajuta la incertitudinile comportamentale si de intelegere a dilemelor privind etica in practici si proceduri intalnite in fiecare zi. Codul vine in complementarea politicilor, standardelor si a procedurilor, dar important de mentionat este ca acesta nu le inlocuieste.

In elaborarea unui cod de etica putem lua in considerarea aspectele financiare si non-financiare, de responsabilitate si legalitate.

Nu exista un model unic de cod de etica, acesta fiind o expresie proprie si specifica fiecarei organizatii, insa trebuie sa fie suficient de cuprinzator astfel incat sa acopere intregul spectru de actiune al organizatiei sau al echipei de proiect (in cazul proiectelor).

Ariile prioritare ale codului, cuprind aspecte de responsabilitatea sociala care se rasfrang asupra tuturor domeniilor de interes si influenta a unei organizatii precum: managementul, guvernanta, resursele umane, relatia cu stakeholderii, comunicarea, raportarea etc.

Dezvoltarea codului de etica si comportament este o componenta de baza a transparentei organizatiei, a autenticitatii si a responsabilitatii fata de stakeholderi, comunitate si mediu. Nu este un garant al acestora, insa este o buna premisa de formare si implementare a valorilor etice, a comportamentelor si operatiunilor responsabile.

Etica profesională are de a face cu un șir de probleme, atâtteoretice, cât și aplicate, printre care pot fi menționate: cercetareaproblemelor de ordin metodologic, prelucrarea specifică a aspectelormorale ale muncii, prezentarea cerințelor față de modelul etic al pro-fesionistului.Unul din scopurile eticii îl constituie creșterea nivelului moral alpregătirii profesionale, care constă nu în acumularea unui anumitbagaj de cunoștințe, ci în orientarea personalității studentului sprevalori și virtuți, spre fapte bune. Pentru ca etica să devină utilăumanității, sunt necesare două premise: arta de a dirija pasiunile șidorința de a le orienta spre scopuri nobile.

Etica este deseori în stare să producă unor cititori sentimentecontradictorii. Ea poate dezamăgi prin concluzii banale, dar, în acelașitimp, este în măsură să ne cucerească prin idei înălțătoare. Totul depinde de felul în care concepi etica: o privești ca pe o construcțiepur rațională sau o aplici față de sine în calitate de criteriu al apre-cierii propriului comportament. Modelul de personalitate perfectă,din punct de vedere moral, conține: cunoștințe teoretice trainice,cultură politică, orientare ideologică și, desigur, posibilități reale dea se dezvolta în baza acestor calități, precum și de a se realiza îndomeniul social, politic, ideologic.

Bibliografie

1. Cozma Carmen, Elemente de etică și deontologie, Iași, 1997.

2. Leonardescu C., Etica și conduita civică, București, 1999.

3. Mareș Nicolae, ABC.-ul comportării civilizate,Chișinău, 1992;

4. Mândâcanu V., Etica și arta comportamentului civilizat, Chișinău, 2001.

5. Mândâcanu V.,Bazele tehnologiei și măiestriei pedagogice, Chișinău, 1997.

Preview document

Etnică și integritate academică - Pagina 1
Etnică și integritate academică - Pagina 2
Etnică și integritate academică - Pagina 3
Etnică și integritate academică - Pagina 4
Etnică și integritate academică - Pagina 5
Etnică și integritate academică - Pagina 6
Etnică și integritate academică - Pagina 7
Etnică și integritate academică - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Etnica si integritate academica.docx

Alții au mai descărcat și

Traficul de Influență

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE „Nimic nu este mai periculos pentru conştiinţa unui popor decât priveliştea corupţiei.” Mihai Eminescu...

Introducere în Metodologia Cercetării Științifice

1. Ce este știința? Numele provine din latină (scientia) și înseamnă cunoaștere. Știința se poate referi la investigarea sau studiul naturii prin...

Plagiatul și integritatea academică

Introducere Etica este un sistem de norme, metode, proceduri sau perspective care ajută în luarea deciziilor legate de acțiuni și în analiza unor...

Recenzie Etică

RECENZIE „Etică: valori și virtuți morale” Autor: Tănase Sârbu Cartea „Etică: valori și virtuți morale” scrisă de către Tănase Sârbu și...

Impactul pandemiei COVID-19 asupra comerțului național și internațional

Datorita creșterii uriașe de îmbolnăviri si decesuri cu acest virus ,atât la nivel național ,cat si la cel global , s-au luat masuri pentru a se...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

PNDR 2007-2013

Capitolul 3 Analiza situatiei actuale1, caracterizata prin puncte tari si puncte slabe, strategia aleasa pe baza acesteia si evaluarea ex-ante...

Etică și integritate academică

Dragi studenți, Am cules pentru dumneavoastră acest material care a fost conceput de o echipă largă de profesori de la mai multe facultăți. Si...

Ai nevoie de altceva?