Evaluarea Ciclului de Viata si a Impactului Acestuia

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Evaluarea Ciclului de Viata si a Impactului Acestuia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bayer Mihai

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

1.EVALUAREA CICLULUI DE VIATA
1.1.Introducere
1.2 Evaluarea Ciclului de Viata
1.3 Ciclul de viaţă al produsului
1.4 Perspectiva ciclului de viaţă
1.5 Analiza inventarului ciclului de viaţă
2. INTERPRETAREA CICLULUI DE VIAŢĂ ISO14043
2.1 Descrierea generală a interpretării ciclului de viaţă
2.2Caracteristicile principale ale interpretării ciclului de viaţă
2.3Elementele interpretării ciclului de viaţă
2.4.Identificarea problemelor semnificative
2.5 Identificarea şi structurarea informaţiilor
2.6 Determinarea problemelor semnificative
2.7 Evaluarea
2.7.1 verificarea de completitudine;
2.7.2 verificarea de senzitivitate;
2.7.3 verificare de consecvenţă.
2.8 Concluzii şi recomandări
3.EVALUAREA IMPACTULUI CICLULUI DE VIATĂ
3.1 Evaluarea impactului de mediu pe ciclul de viaţă
3.2. Analiza beneficiilor
3.2.1 Descriere
3.2.2 Rezultat
3.2.3 Concluzii
4.BIBLIOGRAFIE

Extras din document

1.EVALUAREA CICLULUI DE VIATA

1.1.Introducere

O metodă care capătă din ce în ce o mai mare audienţă în evaluarea în raport cu mediu a activităţilor socio-economice o constituie Evaluarea Ciclului de Viaţă.

Scopul abordarii ciclului de viaţă este de a furniza deciziile de bază pentru aplicarea dezvoltării durabile, fiind cunoscută ca forţa conducătoare pentru dezvoltarea tehnologică. În cadrul acestui studiu (LCA-"life cycle assessment") toate extracţiile de resurse din mediu şi emisiile în mediu sunt determinate pe cât posibil cantitativ pe întregul ciclul de viaţă, pornind de la materiile prime şi ajungând la producerea de servicii.

1.2 Evaluarea Ciclului de Viata este o metoda prin care sunt evaluate consumurile de energie si materiale, pe de o parte, si impactul asupra sanatatii umane si a ecosistemelor, pe de alta, in fazele reprezentative ale desfasurarii procesului pentru obtinerea unui produs si ale utilizarii lui, incepand cu extractia materiilor prime, obtinerea produsului, utilizarea si reciclarea sa, transportul, pana la depozitarea finala a produsului uzat sau a reziduurilor nefolositoare. Datorita privirii de ansamblu asupra procesului si a produsului, evaluarea ciclului de viata a fost considerata ca o analiza "de la naştere la moarte".

Aceasta trasatura o deosebeste de alte metode de analiza, cum ar fi evaluarea impactului de mediu sau auditul de mediu, care trateaza impactul procesului/ produsului asupra mediului doar intr-o anumita faza a existentei sale. De asemenea, evaluarea ciclului de viata are in vedere calitatea mediului, spre deosebire de celelalte metode de analiza (cum ar fi evaluarea riscului) care se refera doar la siguranta mediului.

Evaluarea Ciclului de Viata este o metoda relativ noua, care a aparut ca raspuns la grija societatii pentru calitatea factorilor de mediu si la obligatia institutiilor guvernamentale de a pune sub control fenomenul de poluare industriala. La inceputul anilor '70, s-au realizat asa-numitele "analize ale ciclului de combustibil", care cautau in special alternative pentru resursele de energie si materiale. Dezvoltarea "miscarii verzi" in Europa anilor '80 a adus cu sine cresterea interesului publicului larg, ca si al politicienilor, privind efectele asupra mediului generate de fabricatia unui produs, in diferite faze ale procesului de productie. Pana in 1990, analizele vizau atat consumul de materii prime si energie, cat si nivelul poluarii diversilor factori de mediu.

ECV(LCA) consideră că poluarea aerului şi apei precum şi generarea deşeurilor solide începe în momentul extracţiei de materii prime. Acesta include de asemenea şi consumul de energie utilizată în extracţia materiilor prime şi poluarea rezultată în urma proceselor de producţie. Este de asemenea de mare importanţă pentru protejarea mediului şi utilizarea şi distribuirea produselor. În sfârşit prin analiza ciclului de viaţă se examineaza deşeurile solide şi lichide generate în mediu de-a lungul întregului proces de producţie precum şi în timpul utilizării produselor astfel obinuţe.

Pornind de la aceste date poate fi urmărit impactul potenţial creat asupra resurselor naturale, mediului şi sănătăţii umane.

ECV are in principiu multe aplicaţii, pornind de la dezvoltarea producţiei, prin eco-etichetarea şi reglarea producţiilor, până la politicile de mediu şi stabilirea priorităţilor. Uneori, ECV nu este suficientă pentru luarea unor decizii de mediu cât mai bune aparând câteva bariere în calea aplicabilităţii sale de genul:

- Confuzii referitoare la aplicabilitatea LCA (unde şi în ce condiţii se aplică);

- Intervalele metodologice, incluzând software şi baze de date;

- De multe ori acest instrument este privit a fi prea complicat.

Se poate spune ca ECV este un intrument utilizat pentru identificarea si masurare directa si indirecta a impactului asupra mediului, energiei si resurselor asociat cu procesele de productie, produsele obtinute si serviciile aferente.

1.3 Ciclul de viaţă al produsului se referă la durata medie de viaţă a unui produs: se face o analogie cu biologia (produsele se nasc, se dezvoltă, ajung la maturitate şi apoi îmbătrânesc); în funcţie de perioada din viaţă în care se află produsul, sunt influenţate şi vânzările acestuia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Ciclului de Viata si a Impactului Acestuia.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI FACULTATEA DE INGINERIA SISTEMELOR BIOTEHNICE