Fisa Produsului - Mobila

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Fisa Produsului - Mobila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Iacob Cătoiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Prezentarea produsului

Lemnul este una din cele mai importante materii prime naturale fiind utilizat în principal la fabricarea mobilei, ca material de construcţii, la fabricarea hârtiei, fibrelor celulozice, articolelor de uz casnic, jucăriilor, articolelor de papetărie, ambarcaţiunilor, ambalajelor etc.

Lemnul este un material de natură organică cu o compoziţie chimică complexă, eterogen şi anizotrop, obţinut din arbori forestieri de esenţă răşinoasă sau foioasă. are o structură fibroasă şi orientată, formată din celule cu membrane lignificate. Acestea formează ţesuturi specializate care conferă rezistenţă şi totodată servesc la conducerea apei cu substanţe minerale din sol şi a sevei elaborate.

Datorită proprietăţilor fizico-mecanice, care pot diferi substanţial de la o specie la alta, fiecare esenţă de lemn are anumite domenii de întrebuinţare. Recunoaşterea speciei de lemn şi cunoaşterea caracteristicilor, respectiv a domeniilor de utilizare, este importantă pentru obţinerea unor produse de calitate superioară.

Principalele produse din lemn sunt: parchetul, lambriurile, mobila si tâmplaria pentru constructii.

Mobila este un ansamblu de piese de mobilier fabricate din lemn, metal şi mase plastice, întrebuinţate în locuinţe şi localuri publice pentru a satisface o serie de necesităţi de ordin funcţional, estetic şi de confort.

Mobila reprezintă cea mai înaltă treaptă de valorificare a lemnului. Ea încorporează, pe lângă materialul lemnos cu un grad superior de prelucrare, şi creativitatea designerilor care au proiectat-o.

Materialele folosite la fabricarea mobilei se împart după rolul lor în cadrul procesului tehnologic în:

- materii prime

- materiale auxiliare.

Verificarea calitatii marfurilor din lemn

Utilizarea unor materii prime si auxiliare de calitate, respectarea procesului tehnologic de obtinere si finisare a produselor din lemn sunt conditii esentiale pentru obtinerea unor produse de calitate. In plus, trebuie bine cunoscute proprietatile lemnului care se reflecta în valoarea de întrebuintare.

Verificarea calitatii lemnului se face pe loturi de produse, de aceeasi specie, clasa de calitate si format. Esantionul considerat este stabilit prin standarde. Lotul este acceptat daca produsele verificate se încadreaza în aceste standarde; în caz contrar se realizeaza o noua verificare, dupa sortare.

Verificarile curente – constau în verificarea aspectului, dimensiunilor, planeitatii si culorii.

Verificarile periodice – se refera la umiditatea lemnului în produsul finit, încercarea mecanica si fizica a ansamblelor si subansamblelor, încercarea peliculei de lac.

Calitatea produselor se verifica organoleptic sau prin analize de laborator.

Actiunile corective presupun depistarea problemelor referitoare la calitate si luarea de masuri pentru a preîntâmpina repetarea situatiilor. Conform ISO 9004 este necesara:

- stabilirea responsabilitatilor si autoritatii;

- evaluarea importantei problemei;

- investigarea cauzelor, înregistrându-se rezultatele obtinute;

- analiza problemei pe baza specificatiilor produsului, înregistrarilor calitatii, rapoarte referitoare la utilizare, reclamatiile clientilor;

- eliminarea cauzelor ce pot presupune modificari ale proceselor de productie, transportului, pastrarii etc.;

- tinerea sub control a proceselor pentru a evita repetarea problemelor;

- înregistrarea modificarilor rezultate în urma actiunilor corective.

Identificarea falsului total sau partial presupune cunostinte în domeniul falsificarii stilurilor clasice de mobilier artistic si a metodelor de recunoastere. Analiza presupune studierea aspectului exterior al mobilei, examinarea materialului lemnos, examinarea ornamentelor, examinarea semnaturii sau a datei de realizare, examinarea elementelor speciale de executie a mobilierului.

In mod curent, verificarea calitatii mobilei presupune controlul începând cu materiile prime si continuând verificarile pe tot parul procesului tehnologic pentru identificarea, dar mai ales prevenirea aparitiei defectelor ascunse sau aparente. Se verifica daca exista defecte datorate modului de executie si asamblare, cum ar fi: descleierea elementelor, urme de adeziv, asimetria desenului furnirului sau exfolierea acestuia, pete, elemente montate gresit, lipsa planeitatii unor piese, montarea necorespunzatoare a accesoriilor metalice. Defectele de finisare întâlnite pot fi: lustruire neuniforma, scurgerea lacului, pete sub pelicula transparenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fisa Produsului - Mobila.doc

Alte informatii

Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir Facultatea de Management turistic si commercial – Master an I