Grenadele

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Grenadele.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Noțiuni introductive
Grenadele de mână
Grenada explozivă de mână RGD-5
Grenada explozivă de mână RG-42
Grenada explozivă de mână F-l
Grenada cumulativă antitanc de mână RKG-3
Grenadele cu detonare la impact
Perspective
Concluzii
Bibliografie

Extras din document

Noțiuni introductive

Grenada este o bombă explozivă,chimică sau cu gaz care este folosită pe o rază scurtă,aruncată de mână sau lansate cu lansatorul de grenade. Cuvântul grenadă derivă din cuvântul francez pomegranate (rodii),pentru că forma de bulb al grenadei seamană cu acest fruct.

Grenadele își au origine de foarte mult timp, dar nu sub această denumire, erau improvizate. Grenadele au fost prezente in războaie de mai multe secole,ele au fost imbunatațite de către chinezi in jurul aniilor 1000 d.c.,fiind doar o aplicație al prafului lor revoluționar de pușcă. Designul tipic pentru grenada era un recipient din metal umplut cu praf de pusca.Soldatii pur si simplu au aprins fitilul si au aruncat grenada--pe cat de repede posibil.Prin secolul 18 aceste grenade nu se mai dovedeau a fi eficiente,in primul rand din punct de vedere al timpului,iar din cauza constructiei simple erau foarte periculoase.

Grenadele au aparut în secolul 15 ,în Europa,și s-au dovedit deosebit de eficace ,fiind folosite la asaltul unui șanț fortificat. Ele au devenit de o importanță deosebită în secolulul 17 ,când forțele armate de atunci pregateau oameni specializați în acest domeniu numiți grenadieri. După 1750 grenadele au fost practic abandonate deoarece zona de acțiune a crescut ,facând imposibilă lupta de aproape, deși 100 de ani mai târziu ,armatele lui Napoleon Bonaparte au început să recruteze soldați puternici care puteau să arunce grenadele la mare distanță. Acești soldați au fost numiți grenadieri și aveau uniforma diferită, și care au devenit forță de elită în acel timp . Experimentul nu a mers prea bine și în cele din urmăgrenadieri au fost incluși în infanterie.Grenadele s-au întors în folosintă în războiul ruso-japonez(1904-1905). Eficacitatea grenadei era în atacarea pozițiilor inamice în timpul luptei din tranșee,în Primul Război Mondial,și a dus la transformarea acesteia în componentă a echipamentului infanteristului,și care continuă și în prezent. Grenadele au avut un rol important în luptele din trecut, mai ales în cele 2 razboaie mondiale. Diversitatea acestora și modul de întrebuințare diversificat s-a putut observa în primul război mondial ,unde a constituit un element surpriză, ceea ce a dus la mari distrugeri. În primul război mondial grenadele s-au folosit într-un număr foarte mare ceea ce a dus la productia de masă a acestora.

În prezent grenadele au luat o amploare vastă ,datorită cercetărilor și dezvoltării tehnologice,acestea sunt fabricate în număr foarte mare și variat.

Ca și principale tipuri de grenade cele mai folosite sunt grenadele de mână,dar sunt și grenade lansate,grenade antisubmarine și grenade speciale.

Grenadele de mână

Grenadele de mană sunt utilizate pentru scoaterea din luptă a inamicului, pentru a perfora blindaje ușoare și a distruge construcțiile cu profil metalic ușor.

După US Infantry Weapons Reference Guide, grenadele de mână pot fi clasificate astfel:

-fragmentare. Aceste grenade sunt utilizate pentru producerea unor răni foarte rapid. Grenadele de fragmentare pot exploda la impact sau cu întârziere.

-de iluminare. Acest tip de grenade este folosit pentru iluminarea terenului și a țintelor, a inamicului. Acestea mai pot fi folosite și pentru incendiere.

-chimice. Aceste grenade sunt folosite pentru incendiere, semnalizare, antrenament și pentru controlul maselor de oamenii la anumite proteste sau manifestarii. Acestea pot avea două moduri de acțiune: prin ardere și prin schije.

-ofensive. Acestea sunt mai puțin letale decat cele fragmentare ,deoarece au o rază de acțiune mai mică.

-anti-tanc. Acestea sunt folosite împotriva blindatelor.

-neletale. Aceste grenade sunt paralizante sau flashbang.

-de antrenament. Acestea conțin foarte puțină pulbere neagră și sunt folosite în ședințele de antrenament.

După modul de acțiune și al efectului la obiectiv, grenadele de mână se împart în:

1).grenade de mână cu efect prin suflu și schije – destinate scoaterii din luptă a personalului in lupta apropiată. Iar acestea în funcție de distanța de împraștiere a schijelor, acestea sunt:

- grenade ofensive.

Fisiere in arhiva (1):

  • Grenadele.doc