Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3736
Mărime: 22.06KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE ECONOMIE AGROALIMENTARA SI A MEDIULUI

Extras din document

Capitolul 1

Caracterizarea problemei de mediu

Dezvoltarea turismului reclama in permanenta apararea si pastrarea nealterata a conditiilor naturale, a integritatii mediului ambient, inteles in complexitatea sa.

Exista, din pacate, numerosi factori perturbatori, care afecteaza echilibrul natural al unui ecosistem: turismul neorganizat, haotic, adevarata invazie umana, adica umanizarea peisajului, deranjand si afectand mai ales avifauna. Datorita acestor cauze sunt puse sub semnul intrebarii supravietuirea unor specii rare, cum sunt potarnichea de stanca si vulturul alb egiptean, care in acest areal unic mai cuibareau. Turismul haotic are insa si alte consecinte negative, dintre cele mai de nedorit. Acolo unde nu te astepti, turistul in pasaj face foc in padure, cu de la sine putere, arunca reziduuri menajere nebiodegradabile (cutii, pungi de plastic), alte ambalaje şi gunoaie, isi spala masina in cursul limpede al raului, in apa de cristal a izvorului. Sa nu mai vorbim de stricaciunile pe care le pot provoca turistii dornici sa-si ia cu ei anumite amintiri, cum ar fi stalactite si roci din pesteri, plante si flori rare.

In lipsa unei definitii universale, a ecoturismului, sau a “turismului verde” Asociatia Ecologica Turismverde incearca sa rezume intr-o fraza scurta cateva caracteristici:

1.Turismverde= New tourism!

2 . Turismverde = Bio Eco Turism !

3.Turismverde= Resursa de turism natural!

4. Turismverde = Civism corporatist in turism !

5. Turismverde = Prestari servicii curate in turism!

6. Turismverde = Mod de dezvoltare durabila a turismului !

7.Turismverde = Prestari servicii turistice in armonie cu mediul !

8.Turismverde = Totalitatea relatiilor prietenoase între turism – mediu !

9.Turismverde = Arhitectura turismului romanesc in acord cu schimbarile climatice !

10. Turismverde = Compatibilitate intre bucuria traita în mijlocul naturii, cu grija fata de mediu!

Turismverde = Generator de valoare adaugata, administrata si in beneficiul Naturii:

Bunastare, pentru natura

Ecoturismul reprezintă una dintre formele turistice cu cea mai mare tendinţă de creştere în ultimii ani, cu precădere în ariile protejate. Prin promovarea acestei forme de turism, multe ţări ale lumii care consideră că ariile protejate sunt o parte esenţială a ofertei turistice, au făcut ca turismul în natură şi ecoturismul să reprezinte elemente importante ale industriei turistice.

Aplicarea ecoturismului ca model de dezvoltare a turismului, cu deosebire în zonele protejate şi a principiilor sale are o dublă ţintă: pe de o parte valorificarea integrată a resurselor naturale şi culturale de excepţie, cu îmbunătăţirea calităţii vieţii în comunităţile locale, iar pe de altă parte satisfacerea motivaţiilor şi cerinţelor turiştilor în concordanţă cu conservarea mediului pentru generaţiile viitoare.

Dezvoltarea ecologică a turismului în zone protejate vizează în principal patru planuri:

• economic, prin creşterea gradului de valorificare a resurselor, îndeosebi a celor mai puţin cunoscute, pentru reducerea presiunii asupra celor mai intens exploatate;

• ecologic, prin asigurarea utilizării raţionale a tuturor resurselor, reducerea şi eliminarea deşeurilor, reciclarea lor, asigurarea conservării şi protecţiei mediului, scăderea procesului de sustragere a terenurilor agricole şi forestiere din circuitul agricol şi silvic;

• social, prin sporirea numărului de locuri de muncă, menţinerea unor meserii tradiţionale, atragerea populaţiei în practicarea diferitelor forme de turism;

• cultural prin valorificarea elementelor de civilizaţie, artă şi cultură deosebite, care exprimă o anume identitate culturală şi dezvoltă spiritul de toleranţă.

Pentru asigurarea dezideratelor urmarite prin ecoturism se impune cu stringenta respectarea unor principii, care sa contureze strategii viabile pe termen lung. Ecoturismul este o calatorie responsabila in natura supusa procesului de protejare si conservare si care aduce beneficii comunitatilor locale si omenirii in ansamblul sau. Este de fapt o activitate axata mai mult pe protectie decat exploatarea resurselor naturale, care presupune deplasarea turistului in areale naturale, minimalizarea impactelor, construirea unei atitudini de ingrijorare pentru mediu, furnizeaza beneficii directe pentru conservare, ridica nivelul de trai in comunitatile locale, sustine drepturile omului si intelegerile internationale in domeniul muncii, pastreaza cultura locului si este sensibil Ia politica de mediu, favorizand un climat social pozitiv.

Principiile de baza ce trebuie sa guverneze ecoturisrnul sunt: durabilitatea, urmat de echitate, parteneriare, cooperare.

1. Durabilitatea reprezinta procesul prin care dezvoltarea are loc la un nivel care sa satisfaca cerintele populatiei actuale, fara a compromite capacitatea de sustinere a mediului pentru generatiile viitoare. De aceea este util ca activitatile desfasurate sa se bazeze pe parteneriate, colaborare deschisa pentru a da o imagine transparenta utilizarii resurselor. Acest principiu este cerut de:

• Schimbarile sociale (ingrijorarea crescanda pentru mediu, vulnerabilitatea destinatiilor turistice, insatisfactia pentru unele produse turistice existente);

• Politica turistica (ce trebuie sa reflecte grija pentru mediul Inconjurator).

Preview document

Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 1
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 2
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 3
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 4
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 5
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 6
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 7
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 8
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 9
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 10
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 11
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 12
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 13
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 14
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 15
Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Impactul Negativ al Turismului Necontrolat asupra Mediului Inconjurator.doc

Alții au mai descărcat și

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Ai nevoie de altceva?