Influenta Culturii Organizationale asupra Controlului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Influenta Culturii Organizationale asupra Controlului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 7 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

CONCEPTUL DE CULTURA ORGANIZATIONALA

Cultura organizationala este un concept dificil de definit. Dintre definitiile culturii organizationale prezente în literatura de specialitate, le amintim pe urmatoarele:

- “un set dominant si coerent de valori împartasite (de membrii organizatiei) indus de mijloace simbolice”

- “un model de prezumtii fundamentale pe care un grup le-a inventat, descoperit sau dezvoltat, învatând sa învinga problemele de adaptare externa si de integrare interna, prezumtie care au functionat destul de bine pentru a fi considerate valide si pentru a fi predate altor noi membri, ca o cale corecta de a percepe, a gândi si a simti în legatura cu aceste probleme”

- “un sistem de valori, convingeri si obiceiuri împartasite într-o organizatie, care interactioneaza cu structura formala pentru a produce norme comportamentale”

- “ansamblul valorilor, credintelor, aspiratiilor, asteptarilor si comportamentelor conturate în decursul timpului în fiecare organizatie, care predomina în cadrul sau si-i conditioneaza direct si indirect functionalitatea si performantele”

- “ansamblul produselor artificiale, a valorilor si conceptelor de baza, a modurilor de gândire si comportament acceptate general într-o organizatie cu baza comuna de actiune”

- “ansamblul coerent de norme, valori, atitudini, convingeri, comportamente care diferentiaza o organizatie de altele, conferindu-I un caracter de unicitate si reflectând relatia acestuia cu mediul”

Conceptul de Cultura organizationala se refera la tot ceea ce inseamna standarde colective de gandire, atitudini, valori, convingeri, norme si obiceiuri care exista intr-o organizatie.

Cultura organizationala se formeaza datorita interactiunilor repetate intre membrii organizatiei, a aducerii in comun a credintelor si valorilor indivizilor care o alcatuiesc desi exista factori modelatori puternici care o particularizeaza cum ar fi: stilul de conducere si implicit modul de luare a deciziilor, nivelul de formalism, structura de organizare, mai toate sistemele care ofera valoare si suport unui anumit tip de munca si unui anumit tip de comportament.

Cultura organizationala exista indiferent de organizatie, este cea care “leaga organizatia” intr-un lant de semnificatii tacite care ofera intelesuri specific umane tuturor activitatilor si proceselor organizationale. In acelasi timp este factorul de rezistenta cel mai important in orice demers de schimbare, indiferent de anvergura acestuia.

Cultura organizationala reprezinta un stil de viata, fiind rezultanta unor practici interne, norme de conduita, valori, aspiratii si credinte specifice respectivei organizatii. Cu alte cuvinte, cultura organizationala este cea care confera personalitate si identitate umana unei organizatii.

TIPOLOGIA CULTURII ORGANIZATIONALE

Desi nu a fost dezvoltata o metoda definitiva de evaluare a culturii organizationale, apreciem ca o analiza pertinenta se poate face pe baza urmatoarelor caracteristici:

- -initiativa individuala (gradul de responsabilitate si libertatea indivizilor);

- -integrarea (masura în care subunitatile organizatiei sunt încurajate sa actioneze într-o maniera coordonata);

- -sprijinul oferiti angajatilor de catre manageri;

- -identitatea (masura în care angajatii se identifica cu organizatia);

- -organizarea timpului;

- -criteriile de recompensare (performanta angajatilor sau favoritismul);

- -modele de comunicare(restrictionate la ierarhia formala sau nu);

- -controlul (numarul de reguli, amploarea supravegherii directe a angajatilor).

Clasificarea culturilor organizationale implica o serie de dificultati datorita diversitatii organizatiilor si eterogenitatii criteriilor promovate de diferiti autori. O sinteza a conceptiilor prezente în literatura de specialitate este prezenta în tabelul 1:

Fisiere in arhiva (2):

  • Influenta Culturii Organizationale asupra Controlului
    • influenta cult org.doc
    • INFLUENTA CULTURII.ppt