Instalatia de Balast

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Instalatia de Balast.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Considerații generale

Calculul instalatiei de balast va fi efectuat pentru o nava este de tip mineralier, cu o singura punte continua de la pupa la prova, prevazuta cu 3 magazii. Propulsia este asigurata de o singura elice, cu pas fix, iar compartimentul masini si suprastructura pentru amenajări sunt situate la pupa. In zona centrala a magaziilor sunt prevazute patru tancuri de combustibil greu. Doar picul prova este amenajat pentru apa de balast fiind cu bulb iar pupa oglinda. La prova faţă de peretele de coliziune sunt amplasate picul prova, bowthruster-ul, compartimentul pompei incendiu de avarie, diverse magazii şi puţurile de lanţ. In pupa zonei tancurilor de marfă sunt prevăzute: compartimentul de pompe şi compartimentul maşini cu tancuri laterale şi un dublu fund pentru balast, combustibil greu şi motorină, tancuri de decantare şi de serviciu, tancuri pentru apă dulce, tancuri de ulei ,etc.

In pupa peretelui presetupă sunt amplasate două magazii de punte, compartimentul maşinii de cârmă, şi tancurile de apă dulce.

Sunt prevăzute, de asemenea, un catarg combinat pentru lumini de semnalizare şi pentru antene radar pe puntea etalon şi un catarg pentru lumini de semnalizare prova, pe puntea teugă.

Caracteristicile navei:

-Lungimea maximă 183 m

-Lungimea între perpendiculare 173,9 m

-Laţime 32,2 m

-Inălţimea de construcţie 26,7 m

-Pescaj maxim 13,7 m

-Tonaj brut/net 31032,64/25070,16 tone

-Tonaj deadweight 52140,1 tone

-deplasament 111822 tone

Propulsia navei este asigurată de un motor de tip MAN B&W 6S50MC-C7, reversibil, supraalimentat, cu 6 cilindri în linie dezvoltand o putere de 9480 KW (12707 CP) la 127 RPM. Elicea este de tip monolit cu 4 pale din aliaj de Nichel, Aluminiu si Bronz. Viteza navei la plina incarcatura, la un pescaj de 12 m, cu corpul navei curat, in apa adanca, linistita, este de 13 Nd.

Energia electrica la bordul navei este asigurata de trei diesel generatoare, unul fiind de avarie, de 660 KW la 900 RPM, tensiunea de 400V, frecventa de 50 Hz.

Rolul instalatiei de balast

Instalatia de balast se utilizeaza pentru corectarea pozitiei centrului de masa al navei prin ambarcarea, transportarea si evacuarea peste bord a balastului lichid.

Instalatia de balast si instalatia de santina sint formate din circuite de balastare si circuite de drenare, interdependente intre ele, putind avea pompe comune si portiuni comune de conducte. Aceasta grupare de doua instalatii diferite ca destinatie este permisa de agentul comun de lucru, apa de mare si de amplasarea ambelor instalatii la nivelul fundului navei.

Se obtine astfel utilizarea unui numar mai mic de pompe, tubulaturi cu lungime mai redusa si deci se reduc masa si volumul instalatiei.

Instalatiei de balast i se impun urmatoarele cerinte:

- sa asigure corectarea pozitiei centrului de masa al navei, conform necesitatilor impuse de stabilitatea navei, in timp util.

- sa umple complet tancurile atit pentru nava cu asieta dreapta cit si pentru inclinari indelungate, transversale de maximum 15 si longitudinala de maximum 5.

- sa functioneze astfel incit sa fie excluse posibilitatile inundarii arbitrare a navei, degradarea de catre apa a marfurilor sau patrunderea apei in combustibil.

- sa nu polueze acvatoriile cu apa amestecata cu reziduuri petroliere sau alte produse prevazute in conventiile internationale.

- sa raspunda cerintelor impuse de registrele de clasificare la construirea navelor si echipamentelor lor, in vederea prevenirii poluarii cu hidrocarburi ca si regulilor internationale privind poluarea, cum ar fi MAROL din 1973 cu protocolul din 1978.

- sa dispuna de mijloace de actionare locala si de la distanta a pompelor.

- sa fie executate din materiale rezistente la actiunea apei de mare.

- sa aiba cit mai putine armaturi de manevra si fitinguri demontabile.

Instalatia de balastare a navei deplaseaza centrul de greutate al navei,

pentru a o duce la asieta dorita, prin ambarcarea, deplasarea sau debarcarea balastului constituit din apa de mare. In acest scop instalatia de balast dispune de tancuri de balast unite prin tubulaturi prin care apa este deplasata cu pompe de balast.

Prin descarcarea marfurilor, inaltimea metacentrica a navei se reduce, inrautatinind stabilitatea. Pentru a asigura stabililatea suficienta in conditiile de navigatie pe mare libera, in tancurile de balast se ambarca apa de mare de greutate B, care se adauga deplasamentului navei goale g.

Pentru corectarea pozitiei in plan a centrului de greutate al navei, se procedeaza la transferarea balastului intre tancuri. Pentru a nu se afecta inaltimea metacentrica si deci stabilitatea navei, transferarea pe nava a balastului trebuie facuta, pe cit posibil in plan orizontal.

Pentru a utiliza, cantitativ, cit mai putin balast, tancurile de balastare transversala si longitudinala, trebuie asezate cu distantele dintre ele cit mai mari, deci spre bordaje si in extremitatile pupa si prova.

Navele maritime de marfuri generale, mineraliere, petroliere, nave frigorifice etc. dispun de instalatii centralizate de balastare a navei, pentru reglarea pescajului in diverse situatii de exploatare, pentru corectarea asietelor transversala si longitudinala a navei si pentru reglarea stabilitatii.

Instalatia de balast a unei nave este independenta de celelalte instalatii, dar pentru marirea sigurantei de functionare, ea se instaleaza impreuna cu instalatia de santina. Sorburile conductelor din tancurile de balast nu au filtre, armaturile lor de inchidere nu sint cu retinere, pentru ca in tubulatura de balast apa circula in ambele sensuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatia de Balast.docx