Instalații de ventilare și climatizare

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 14900
Mărime: 239.16KB (arhivat)
Publicat de: Anatolie Muntean
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Enache Aurelian

Extras din proiect

1. Introducere

În decursul timpului omul a luptat continuu pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi a condiţiilor în care îşi desfaşoară activitatea. Pentru aceasta el a realizat pe parcursul istoriei diverse instalaţii care să menţină parametrii aerului interior la valori apropiate de cele optime. Instalaţiile utilizate de om pentru a-şi realiza condiţii prielnice de lucru şi de viaţă au evoluat o dată cu tehnica, de la focul liber la instalaţii de ventilare şi climatizare.

Apariţia primelor instalaţii de ventilare a fost condiţionată de realizarea unor progrese în alte discipline. O dată cu închegarea igienei ca disciplină sunt făcute cunoscute rezutatele legate de schimbul de aer al încăperilor, de conţinutul de umiditate şi gaze nocive, precum şi de puritatea aerului. Progresele realizate în domeniul electrotehnicii oferă posibilitatea folosirii motoarelor electrice pentru acţionarea ventilatoarelor şi deci posibilitatea ventilarii încăperilor mari si foarte mari. Ceva mai tarziu se introduce umidificarea aerului prin intercalarea unor tăvi cu apă (ulterior încălzită cu abur), iar mai apoi se introduce umidificarea adiabatică realizată prin pulverizarea fină a apei în curentul de aer.

Dezvoltarea cea mai mare a ventilării şi climatizării are loc după primul război mondial când se realizează instalaţii de climatizare în scopul de confort (teatre, opere, cinematografe, săli de concerte, etc.) şi tehnologice (fabrici de hârtie, de tutun, de textile, industria alimentară etc.). O independenţa şi mai mare a instalaţiilor de climatizare o oferă apariţia maşinilor frigorifice (cu amoniac, cu bioxid de carbon) folosite la răcirea şi uscarea aerului. După cel de-al doilea razboi mondial climatizarea cunoaşte o etapă importantă în dezvoltarea sa. În afara perfecţionării aparatelor şi schemelor de ventilare şi climatizare clasice apar noi tipuri cum ar fi: instalaţiile de înaltă presiune, instalaţiile de climatizare cu două canale de aer (de introducere), instalaţiile “aer-apă” (cu aer primar) folosind aparate cu inducţie (climaconvectoare) sau ventiloconvectoare.

Tehnica analogică şi digitală pătrunde masiv în domeniul climatizării. La orice sistem de climatizare sau de ventilare este necesar să se introducă în încăperi aer tratat (aer refulat, aer introdus) care să preia noxele în exces (căldură, umiditate, gaze, vapori, praf) şi să le elimine odată cu acesta (aer aspirat, aer absorbit) din încăperi după care totul sa fie îndepărtat în exterior (aer evacuat). Simultan cu această diversificare s-a dezvoltat şi perfecţionat aparatura de reglare, comandă şi control a instalaţiilor de climatizare în special.

Rolul ventilării este complex, constând atât în reîmprospătarea aerului, prin evacuarea aerului interior viciat şi înlocuirea cu aer proaspăt, cât şi în asigurarea confortului, în special în condiţii de vară. Cerinţele de economisire a energiei, precum şi neajunsurile de alt ordin legate de ventilarea mecanică şi mai ales de condiţionarea aerului, au determinat o reorientare spre ventilarea naturală controlată, nu numai în cazul locuinţelor ci şi a clădirilor publice, multietajate. Literatura de specialitate prezintă numeroase exemple de clădiri publice, multietajate, noi sau reabilitate, la care ventilarea se realizează pe cale naturală. S-au dezvoltat sisteme care accentuează efectul de coş prin valorificarea unor elemente arhitecturale de tip curte interioară sau atrium sau utilizează raţional energia solară şi presiunea vântului (faţade active, faţa de double – peau).

În ceea ce priveşte dezvoltarea turismului, instalaţiile de ventilare şi climatizare s-au dezvoltat fiind adaptate conform cerinţelor, dar în acelaşi timp, luând în calcul mediul în care sunt amplasate, relieful, clima şi umiditatea. Circulaţia aerului este extrem de importantă pentru satisfacerea turiştilor şi pentru sănătatea acestora. Multe persoane suferă de diferite boli respiratorii care pot fi agravate de un mediu neprielnic. De aceea este indicat ca proprietarii de pensiuni să ia în considerare câteva măsuri de siguranţă care vor include: un sistem de circulaţie şi ventilaţie a aerului, ferestre, camere şi spaţii unde nu se fumează (camere şi restaurant). În plus trebuie menţionat că umezeala poate afecta pereţii şi mobilierul, ceea ce de fapt se traduce prin costuri mai mari de întreţinere.

Datorită aglomerării şi poluării din marele oraşe, majoritatea turiştilor preferă să îşi petreacă concediul în zonele montane. Conform studiilor efectuate zona montană este singura zonă vizitată în toate cele 4 anotimpuri nu numai în sezonul rece. Având în vedere acest lucru pensiunile montane au nevoie de un sistem de ventilare adaptat atât perioadei calde cât şi perioadei reci, care să menţină temperatura şi umiditatea aerului din încăperi şi în acelaşi timp, să corespundă cerinţelor de confort, indiferent de diferenţele care apar de la un sezon la altul.

2. Studiul soluţiilor existente

2.1 Generalităţi

Calitatea mediului în care oamenii îşi desfăşoară activitatea are o influenţă complexă asupra lor, atât sub aspect igienico-sanitar cât şi al productivităţii muncii.

Calitatea mediului ambiant se apreciază prin valoarea parametrilor confortului termic, prin compoziţia chimică şi puritatea aerului, precum şi prin alţi factori ca nivelul de iluminare, nivelul de zgomot, gradul de ionizare a aerului, elemente de estetică etc.

În anotimpul rece instalaţiile de încălzire pot asigura în încăperi menţinerea temperaturii aerului la o anumită valoare. Puritatea aerului se obţine în aceste cazuri prin ventilare naturală (infiltraţii, deschiderea ferestrelor, etc.), care are un caracter intermitent, este limitată în timp şi ca eficienţă, fiind dependentă de acţiunea factorilor climatici exteriori. Tendinţa de creştere a temperaturii aerului interior vara poate fi combătută prin ventilare naturală fară a se garanta în orice condiţii, posibilitatea limitării acesteia la anumite valori.

Pentru multe categorii de incinte, în care se produc degajări importante de nocivităţi (încăperi de producţie, laboratoare, hale pentru creşterea industrializată a animalelor, săli cu aglomeraţie mare de oameni etc) calitatea mediului nu se mai poate asigura numai prin instalaţia de încălzire. Pentru îndepărtarea mirosurilor şi degajărilor nocive sau chiar toxice, apare necesitatea introducerii “controlate” a unui debit de aer. Natura şi cantitatea de degajări nocive, modul lor de propagare, sistemul constructiv al incintelor, valorile la care sunt prescrişi parametrii aerului interior pe considerenţe de confort sau tehnologice, limitele admisibile la care trebuie reduse concentraţiile diverselor substanţe nocive degajate, la care se adaugă de multe ori cu o pondere importantă consideraţii economice, au condus la folosirea unei game foarte variate de instalaţii de ventilare şi climatizare.

Dimensionarea şi funcţionarea corectă însă a unei instalaţii este strans legată de clima localităţii sau locului unde se amenajează. Clima reprezintă starea caracteristică a atmosferei locului considerat, respectiv totalitatea fenomenelor meteorologice (temperatură, umiditate, vânt, presiune barometrică dedusă din observaţii repetate pe lungi perioade de timp şi cuprinde nu numai o analiză a valorilor medii, ci şi abaterile de la aceste medii precum şi posibilităţile de repetare a anumitor serii de valori.

Bibliografie

1. Duţă, G., Niculescu, N., Stoenescu, P. Instalaţii de ventilatie şi climatizare. Editura Didactica şi Pedagogica, Bucuresti, 1976

2. M., Muresan, D., Fetcu, Instalaţii de ventilare şi climatizare, Universitatea din Brasov 1979

3. Niculescu, N., Duta, G., ş.a Instalaţii de ventialre şi climatizare. Editura Didactica şi Pedagogica, Bucuresti, 1982

4. http://www.aparat-aer-conditionat.ro/Ventilatii/Ventilatoare_comerciale/ Ventilator_ cu_emisie_particule_de_apa_STAR_BRUMA_-4.html

5. http://www.creeaza.com/tehnologie/constructii/instalatii/INSTALATII-DE-CONDITIONARE-A-A226.php

6. https://www.google.ro/search?q=Ventilatorul++axial+de+joas%C4%83+presiune&es_sm=93&biw=1440&bih=799&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=740yVbvEMKrMyAOGv4DgBA&ved=0CB4QsAQ

7. http://ro.instalbiz.com/resources/116-resource-echipamente-de-tratarea-aerului_130.html

8. http://ro.instalbiz.com/resources/116-resource-instalatii-de-conditionarea-aerului_129.html

9. http://ro.instalbiz.com/resources/117-resource-ventiloconvectoare-tipuri-constructive_112.html

10. http://www.mdrt.ro/userfiles/constructii_ancheta_publica_ghid_proiectare_instalatii_ventilare.pdf

11. http://www.scritub.com/stiinta/arhitectura-constructii/INTRODUCERE-INSTALATII-DE-VENT73684.php

12. http://www.secpralpro.ro/ro/Noutati/Articole/Solutii-pentru-incalzire/racirea-locuintelor-ventiloconvectoare-EDEN--eID159.html

13. http://www.termo.utcluj.ro/ufa/condalim/scheme.html

14. http://www.tihe.ro/ventilatie.htm

15. http://www.ventilatoare.ro/ghid%20practic.htm

Preview document

Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 1
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 2
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 3
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 4
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 5
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 6
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 7
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 8
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 9
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 10
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 11
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 12
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 13
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 14
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 15
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 16
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 17
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 18
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 19
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 20
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 21
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 22
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 23
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 24
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 25
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 26
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 27
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 28
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 29
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 30
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 31
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 32
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 33
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 34
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 35
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 36
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 37
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 38
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 39
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 40
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 41
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 42
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 43
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 44
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 45
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 46
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 47
Instalații de ventilare și climatizare - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Instalatii de ventilare si climatizare.docx

Alții au mai descărcat și

Instalații de ventilare și climatizare

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE DEFINITIE: Sistemele de climatizare sunt sisteme complexe,care regleaza atat temperatura, cat si umiditatea aerului din...

Instalații și echipamente pentru ventilare și climatizare în bucătării mari

INTRODUCERE Necesitatea ventilării şi climatizării bucătăriilor industriale. În bucătăriile industriale condiţiile de lucru sunt extrem de grele,...

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Instalații de ventilare și climatizare

Piese scrise Capitolul 1. Amortizarea si defazarea oscilatiilor de temperatura Evaluarea cat mai exacta a amortizarii si defazarii oscilatiilor...

Instalații de ventilare

I.Introducere Condiţiile actuale de viaţă ale omului presupun mijloace eficiente artificiale pentru ameliorarea mediului aerian. În acest scop...

Instalații și echipamente pentru o cameră dublă a unei pensiuni montane

1. Introducere Pensiunile turistice sunt structuri de primire turistice, avand o capacitate de cazare de pana la 10 camere, totalizand maximum 30...

Instalații de ventilare și climatizare - clădire de birouri

Memoriu tehnic In prezentul proiect am conceput instalatia de ventilare si climatizare pentru o cladire de birouri cu regim de inaltime...

Instalații de Ventilare și Condiționare a Aerului Pentru Hoteluri și Restaurante

I. Introducere În orice încăpere, în care se desfășoară o activitate oarecare au loc degajări nocive (noxe), datorită fie a proceselor productive,...

Instalații de ventilare și climatizare

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE DEFINITIE: Sistemele de climatizare sunt sisteme complexe,care regleaza atat temperatura, cat si umiditatea aerului din...

Instalații de ventilare și climatizare

MEMORIU JUSTIFICATIV Obiectul proiectului il constituie instalatia de climatizare aferenta unui restaurant cu capacitatea de 400 de persoane aflat...

Instalații și echipamente pentru ventilare și climatizare în bucătării mari

INTRODUCERE Necesitatea ventilării şi climatizării bucătăriilor industriale. În bucătăriile industriale condiţiile de lucru sunt extrem de grele,...

Ai nevoie de altceva?