Instalatii si Echipamente pentru Ventilare si Climatizare in Bucatarii Mari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Instalatii si Echipamente pentru Ventilare si Climatizare in Bucatarii Mari.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 69 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

INTRODUCERE 4
SCURT ISTORIC 5
1.CAPITOLUL I VENTILAREA 6
1.1.Metode pentru o ventilare eficienta 10
1.2.Sisteme de ventilare 12
1.3.Ventilarea mecanica generala 14
1.3.1.Schema unui sistem de ventilare
mecanica generala 15
1.3.2.Schema unui sstem de ventilare mecanica generala
cu recircularea aerului 16
1.4.Elemente componente instalatii de ventilare
aerului 17
1.5.Ventilarea unei bucatarii de restaurant 18
1.5.1.Sisteme pentru asigurarea ventilatiei in bucatarii
industriale 23
2.CAPITOLUL II CLIMATIZAREA 25
2.1.Tipuri si alcatuirea sistemelor de conditionare 27
2.2.Aparate si centrale de conditionare a aerului 27
2.2.1.Centrale de conditionare a aerului 27
2.3.Agregate individuale de conditionarea a aerului 28
2.3.1.Aparat individual de conditionare a aerului 28
2.4.Climatizarea rezidentiala cu apa 29
2.5.Conditionarea aerului in sezonul rece 30
2.6.Conditionarea aerului in sezonul cald 32
2.7.Scheme functionale de instalatii de conditionare
a aerului 34
2.7.1.Tipuri de instalatii si conditionare 34
2.8.Aparat de conditionare cu pompa de caldura 36
2.9.Sisteme de tratare a aerului pentru bucatarii industriale 38
2.9.1.Relatii de calcul 45
CONCLUZII 52
ANEXE 53
BIBLIOGRAFIE 69 WEBOGRAFIE 70

Extras din document

INTRODUCERE

Necesitatea ventilării şi climatizării bucătăriilor industriale.

În bucătăriile industriale condiţiile de lucru sunt extrem de grele, este un mediu solicitant. Sistemele de ventilaţie au un rol extrem de important în asigurarea confortului şi a condiţiilor optime pentru desfăşurarea activităţii. Confortul şi productivitatea sunt strâns legate de condiţiile mediului ambiant. Disconfortul termic poate creşte numărul accidentelor la locul de muncă şi creşte riscul de îmbolnăvire. Temperaturile ridicate, mirosurile, aerul poluat şi umiditatea ridicată afectează productivitatea muncii, prosperitatea afacerii şi au impact negativ asupra mediului înconjurător.

Sistemele de ventilaţie, climatizare, purificare şi tratare a aerului sunt necesare în bucătăriile industriale şi comerciale pentru că: se degajă o mare cantitate de căldură prin convecţie şi radiaţie, calitatea aerului este afectată de mirosuri şi particule de grăsimi, umiditatea este foarte mare datorită procesului de gătire a mâncărurilor şi spălării, trebuie îndeplinite condiţii stricte în ceea ce priveşte protecţia mediului, trebuie îndeplinite condiţii stricte privind securitatea şi sănătatea muncii.

Climatizarea (aerul conditionat) si ventilarea sunt, in acelasi timp, stiinta (tehnica) si arta. Stiinta, fiind inginerie dovedita, arta, deoarece rezultatul dorit poate fi atins pe mai multe cai. O instalatie de climatizare (aer conditionat) si ventilare produce si mentine conditii ideale de viata intr-o incinta data.

Natura si cantitatea de degajari nocive, modul lor de propagare, sistemul constructiv al incintelor, valoarea la care sunt prescrisi parametrii aerului interior pe considerente de confort sau tehnologice, limitele admisibile la care trebuie reduse concentratiile diverselor substante nocive degajate, la care se adauga de multe ori cu o pondere importanta consideratii economice, au condus la folosirea unei game foarte variate de instalatii de ventilare si climatizare.

Omul este inteligent, motivat si creativ, dar stie totusi prea putine despre acest domeniu, in care isi pune sperantele de a trai mai bine. El este dispus, inca de acum, sa investeasca bani, timp si energie. Faptul ca, in viitorul imediat, cei care vor dori (si vor putea) sa traiasca decent, vor investi in instalatii de aer conditionat si de ventilare.

SCURT ISTORIC

Istoricul instalatiilor de ventilare si climatizare este legat de aparitia igienei ca stiintã, la sfârssitul secolului al XIX-lea, când s-au fãcut cercetãri asupra schimbului de aer, asupra continutului de umiditate si de gaze nocive, precum si asupra puritãtii aerului.

Progresele efectuate în domeniul altor stiinte, precum electrotehnica, electronica sau constructia de masini au permis conceperea si construirea primelor instalatii de ventilare si climatizare: în jurul anului 1890 se introduce umidificarea aerului prin tãvi cu apã încãlzitã cu ajutorul aburului, iar ceva mai târziu, umidificarea realizatã prin pulverizarea de apã în curentul de aer, etapã ce poate fi consideratã ca începutul climatizãrii.

În perioada interbelicã a avut loc o dezvoltare impetuoasã în acest domeniu, realizându-se instalatii de climatizare în scopuri de confort (în sãli de teatru, de concert,cinematografe, hoteluri de lux, etc.) sau de sãnãtate a muncitorilor în fabrici, uzine sau alte unitãti procesatoare.Aparitia instalatiilor frigorifice cu amoniac sau dioxid de carbon pentru rãcirea sau uscarea aerului contribuie la dezvoltarea superioarã a instalatiilor de climatizare.

Dupã cel de-al doilea rãzboi mondial, tehnica ventilãrii si climatizãrii cunoaste o nouã etapã de dezvoltare, în care apar instalatii performante, cum ar fi instalatiile de înaltã presiune,echipate cu climatoconvectoare sau ventiloconvectoare,diversificându-se si natura obiectivelor ce trebuie ventilate sau climatizate: mijloace de transport, incinte subterane sau subacvatice, laboratoare sau hale cu atmosferã controlatã.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii si Echipamente pentru Ventilare si Climatizare in Bucatarii Mari.doc

Bibliografie

Dumitru Enache , Iolanda Colda , Andrei Damian : Instalatii de ventilare si climatizare, vol. I - Indrumator de proiectare