Legislatia internationala privind etichetarea alimentelor ecologice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Legislatia internationala privind etichetarea alimentelor ecologice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Brezuleanu Stejarel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Definirea și scopul etichetei ecologice 2
Definirea siglei ecologice 2
Etichetarea și reclama produselor ecologice 3
Regulamentul privind logoul European pentru producția ecologică 5
Elementele etichetei ecologice 6
Suplimentar etichetarea trebuie sa mai conțină, obligatoriu, urmatoarele elemente: 7
Aspecte privind achiziționarea produselor ecologice 8
BIBLIOGRAFIE 9

Extras din document

Definirea și scopul etichetei ecologice

Eticheta ecologică a Uniunii Europene (Floarea Europeană), creată de către Comisia Europeană în anul 1992, este o schemă unică de certificare pentru a ajuta consumatorii să distingă produsele și serviciile, care nu afecteaza mediul.

Eticheta ecologică poate fi definită ca fiind un simbol grafic sau un text descriptiv care este aplicat pe ambalaj, produs, sau orice alt tip de document care însoțește produsul și care poate să ofere toate informațiile referitoare la criteriile ecologice ale produsului în cauză.

Eticheta reprezintă o schemă facultativă, menită sa încurajeze comercializarea de bunuri și de servicii, cu un impact cât mai redus asupra mediului, reprezentând de asemenea, un element vizual ușor de identificat de către consumatori.

Scopul introducerii etichetei ecologice este de a promova produsele care au un impact redus asupra mediului, etichetarea ecologică fiind o acțiune voluntară.

Definirea siglei ecologice

Un domeniu de interes general este și acela al siglei ecologice, Comisia Europeana a acordat o importantă atenție acestui domeniu.

Sigla ecologică a fost introdusă pe piață înca din anul 2010, însa a fost amânată punerea ei în aplicare, pentru a acorda posibilitatea agenților economici de a se adapta noilor norme europene și pentru a permite o perioadă de tranziție.

Două simboluri bine-cunoscute stau la baza siglei ecologice a UE: drapelul european - simbol oficial al Uniunii Europene începând din 1986 - și o frunză utilizată într-o varietate de forme, pentru a simboliza natura și durabilitatea.

Din îmbinarea celor două simboluri rezultă un element vizual unic, foarte clar și atrăgător.

+ =

Sigla naționala ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obținute în conformitate cu metodele de producție ecologică.

Etichetarea și reclama produselor ecologice

Etichetarea și reclama metodelor de producție ecologică se refera numai la produsele care se supun legislației comunitare, mai mult, producatorul trebuie sa fie subiectul măsurilor de inspecție prevăzute în regulamente, iar pe produs trebuie indicat numele/numarul de cod al organismului de inspectie.

Când un produs alimentar este etichetat înseamnă ca este bine controlat prin lege, consumatorii pot cumpara alimente ecologice fără grijă, pentru că un produs certificat a fost verificat înainte de a ajunge la vânzare.

Verificarea este în sarcina organismului de certificare, o organizație care are rolul de a stabili ca fermierii și producătorii ecologiști respectă regulile de obținere a produselor ecologice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Legislatia internationala privind etichetarea alimentelor ecologice.docx

Bibliografie

1.https://www.gazetadeagricultura.info/eco-bio/614-agricultura-ecologica/20610-etichetarea-produselor-alimentare-ecologice.html
2.https://www.google.com/search?q=drapelul+U+e&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj2_fz8vTgAhWkyaYKHZJaCt0Q_AUIDigB&biw=1366&bih=576#imgrc=ZibV4I_d10HqWM
3.https://www.infocons.ro/ro/i-eticheta-ecologica-MTc3NDQtMQ.html
4.http://www.madr.ro/docs/agricultura/agricultura-ecologica/regulament-848-2018-productia-ecologica-etichetare.pdf
5.http://projects.ifes.es/pdfs/eco/ara3.pdf?fbclid=IwAR2L9btTHbGCUz5n7pPlcRvsccequYLHdVqi1-ADkatd_cs_KKEk8D23NJs