Mărfurile periculoase

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3695
Mărime: 25.96KB (arhivat)
Publicat de: Alin Varga
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Introducere.4
  2. CAPITOLUL I
  3. GENERALITĂȚI PRIVIND MĂRFURILE PERICULOASE.6
  4. 1.1 Structura claselor de mărfuri periculoase.8
  5. 1.1.1 Determinarea caracteristicilor mărfurilor periculoase.9
  6. 1.2 Numărul de identificare al substanței.11
  7. 1.3 Semnificația grupelor de ambalaj.11

Extras din proiect

Introducere

Ca urmare a dezvoltării economiei mondiale şi a progresului tehnic din acest ultim secol, a crescut şi nivelul transporturilor de mărfuri periculoase.

Transportul internaţional de mărfuri periculoase este reglementat de acorduri internaţionale.

În vederea protejării de evenimentele nedorite care s-ar putea produce, au fost elaborate la nivelul ONU, o serie de măsuri severe, cu caracter tehnic şi legislativ, care se aplică în traficul intern şi internaţional.

Măsurile se referă la ambalare, manipularea mărfurilor, încărcare în mijloacele de transport şi folosirea tehnologiilor moderne de transport (containerizare, paletizare si pachetizare) iar respectarea acestor măsuri face posibil transportul în siguranţă al mărfurilor periculoase în traficul feroviar, rutier, naval, aerian, multimodal. Aceste norme sunt aprobate de către organizaţiile internaţionale şi sunt actualizate periodic, pentru a se ţine seama de progresul tehnic şi de a îmbunătăţi siguranţa.

În Europa a fost încheiat Acordul european referitor la transportul rutier internaţional al mărfurilor periculoase (A.D.R.), la Geneva la 30 septembrie 1957. Tratatul de la Maastricht a stabilit competenţa Comunităţii Europene pentru a se ocupa de siguranţa transporturilor. Utilizarea substanţelor chimice a rezultat din necesitatea rezolvării unor probleme ale umanităţii, dar făra însă a cunoaşte consecinţele sau preţul ce va trebui plătit ulterior pentru degradarea mediului sau a diminuării sănătăţii populaţiei.

Astăzi, în mod clar se ştie că multe din substanţele chimice sintetice sunt suspectate că generează daune mediului înconjurător şi sănătăţii populaţiei, ele regăsindu-se în numeroase produse pe care le consumăm zilnic sau fiind prezente în mediul în care trăim.

În această lucrare sunt expuse câteva din cele mai importante elemente privind mărfurile periculoase, segment deosebit de problematic în contextul globalizării relaţiilor comerciale şi a promovării principiului circulaţiei libere a bunurilor.

Odată cu expansiunea comerţului internaţional, a avut loc o amplă extindere şi diversificare a transportului de materii prime, semiproduse, şi produse finite.

În multitudinea mărfurilor care fac obiectul comerţului o mare parte din ele sunt caracterizate de riscuri proprii cum sunt: riscul de incendiu, de toxicitate, de explozie, de oxidare, de iradiere etc.

Riscurile amintite pot deveni posibile în condiţii necorespunzătoare de manipulare, depozitare şi transport, iar efectele lor reprezintă un pericol imediat asupra organismelor vii cât şi asupra mediului înconjurător. Asemenea mărfuri au căpătat denumirea de mărfuri periculoase.

Transportul de mărfuri periculoase a cunoscut o dezvoltare impetuoasă după cel de-al doilea război mondial, când o mare parte din statele lumii au trecut pe calea dezvoltării economice.

În conformitate cu unele studii, între 40 şi 50% din marfa transportată poate fi clasificată drept periculoasă pentru oameni, proprietate, sau potenţial dăunătoare pentru mediu.

Problematica mărfurilor reprezintă una din cele mai acute probleme ale comerţului contemporan, implicaţiile acestei problematici interesând deopotrivă structuri economice largi, dar şi administraţia publică, securitatea socială etc.

Implicaţiile problematicii mărfurilor periculoase au caracter transfrontalier, fapt evidenţiat de coerenţa intervenţiilor organismelor specializate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, ale Uniunii Europene şi nota comună a conţinutului reglementărilor naţionale în domeniu.

Transportatorul de mărfuri periculoase trebuie să ia măsurile adecvate, conform naturii şi importanţei riscurilor previzibile, pentru a evita producerea de daune sau prejudicii şi, dacă este cazul, a reduce la minimum efectele acestora.

Atunci când siguranţa publică riscă să fie pusă în pericol, trebuie să avizeze imediat forţele de intervenţie şi de siguranţă şi trebuie să pună la dispoziţia acestora informaţiile necesare pentru acţiunea lor.

Transportatorul este dotat cu o trusă ADR care conţine mijloacele necesare pentru "faza de intervenţie iniţială" în caz de incident/accident.

Zona producerii unui incident/accident care implică mărfuri periculoase trebuie atent monitorizată pentru determinarea rapidă a pericolelor şi luarea tuturor măsurilor de îndepărtare a acestora precum şi protejarea mediului înconjurător şi a vieţii oamenilor in timpul primei faze de intervenţie, imediat după respectivul incident.

Preview document

Mărfurile periculoase - Pagina 1
Mărfurile periculoase - Pagina 2
Mărfurile periculoase - Pagina 3
Mărfurile periculoase - Pagina 4
Mărfurile periculoase - Pagina 5
Mărfurile periculoase - Pagina 6
Mărfurile periculoase - Pagina 7
Mărfurile periculoase - Pagina 8
Mărfurile periculoase - Pagina 9
Mărfurile periculoase - Pagina 10
Mărfurile periculoase - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Marfurile periculoase.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Acetat de Vinil

Capitolul I : Tema de proiectare Să se proiecteze o instalație de obținere a acetatului de vinil cu producția de 8000 t/an, ce funcționează timp...

Transportul naval, rutier și feroviar al mărfurilor periculoase

Introducere În această lucrare sunt expuse cîteva din cele mai importante elemente privind mărfurile periculoase, segment deosebit de problematic...

Regimul Juridic al Transporturilor de Bunuri pe Mare

Regimul juridic al transporturilor de bunuri pe mare 1. Activitati de tansport naval Activitatile de transport naval care se desfasoara in...

Distribuția mărfurilor periculoase în contextul sistemului logistic integrat

1. Marfuri periculoase – Notiuni generale Marfurile periculoase-dangerous goods- sunt marfurile care prin natura lor pot produce avarii celorlalte...

Particularități în Transportul Mărfurilor Periculoase

ARGUMENT Obiectul activităţii de transport îl constituie deplasarea în spaţiu a călătorilor şi mărfurilor. Însă nu toate deplasările în spaţiu...

Transportul Naval al Hidrocarburilor și Produselor Petroliere

1. Introducere 1.1. Notiuni introductive referitoare la transporturile speciale Toate tipurile de tranporturi terestre, acvatice, aeriene sunt...

Transporturi Speciale

Tema proiectului Realizarea unui transport de marfuri pe calea ferata , Carbura de calciu CaC2 o cantitate de 1152 t, din clasa a 4 ,respectiv...

Reglementarea juridică de trecere a frontierei Republicii Moldova cu mijloace de transport

Introducere Statele dezvoltate cu economie de piață au aparcurs un drum destul de lung și complicat în constituirea sistemului vamal. Au fost...

Ai nevoie de altceva?