Mentenanta SRM

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Mentenanta SRM.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Isarie Laurentiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

GENERALITĂŢI

Stația de Reglare Măsurare reprezintă un ansamblu de aparate și accesorii de separare, de filtrare de reducere - reglare a presiunii, și măsurare a consumului, amplasat într-o construcție separată, prin care gazele naturale trec din reteaua de repartitie in reteaua de distributie.

Gazele naturale în drumul lor de la talpa sondei, aferentă procedeului de extracție, si până la consumatorii casnici sau industriali, din rețeaua de distribuție, își schimbă parametrii de stare, cum este presiunea, temperatura de foarte multe ori.

De la extrație și până la consumatori, de altfel gazele trec prin trei mari sisteme, cum ar fi: sistemul de extracție, sistemul de stransport și sistemul de distribuție.

Un rol foarte important și necesar îl joacă sistemul de stransport care face legatura între câmpurile de gaze și consumatori.

În cadrul activității de transport cea mai importantă activitate o reprezintă activitatea de rglare masurare, deoarece gazele pentru a putea fi transportate prin conducte magistrale, trebuiesc a fi comprimate, in cadrul instalațiilor de comprimare,cu presiuni cuprinse între 6 64 bar, iar mai apoi presiunea acestora trebuie redusă, in cadrul SRM-urilor la presiuni de 2 6 bar, pentru a fi livrate spre sistemul de distribuție.

De la sistemul de transport gazele sunt livrate spre sistemul de distribuție, dupa reglarea, si măsurarea acestora, care la rândul lor sunt predate consumatorilor. Există cazuri când gazele din rețeaua de transport sunt predate direct la consumatori, aceștia fiind de regula consumatori industriali.

Gazele din rețeaua de distribuție au presiuni cuprinse între 2 6, dar sunt și situații când rețeaua de distribuție lucrează cu presiuni sub valoarea de 2 bar. În aceste cazuri se impune necesitatea reglării gazelor de la presiunea ce se vehiculează in rețeaua de transport la presiunea solicitatî de sistemului de distribuție.

Pentru această necesitate de reglare se poate dispune de reglarea cu una sau mai multe trepte, pentru a ajunge.

COMPONENŢA SRM

Instalațiie principale ale unei stații de reglare-măsurare sunt următoarele:

- instalația de intrare

- instalația de separare

- instalația de filtrare

- instalația de încălzire

- instalația de reglare

- instalația de masurare a debitului

- instalația de siguranța

- instalația de odorizare

- ocolitorul exterior

- instalația de ieșire

1.Instalația de intrare

Instalația sau conducta de intrare în SRM are în componența sa o flanșă electoizolantă un refulator de capăt, format din 2 robineți cu bilă, un robinet de izolare a stației, un manometru și un termometru.

2. Instalația de separare

Instalația de separare este compusă din separatoare pentru gazele naturale ce au rolul de a reține impuritățile solide și lichide rezultate din condensare datorita variației temperaturii in sistem.

3. Instalația de filtrare

Instalația de filtrare este compusă dintr-un filtru sau o baterie de filtre care are rolul de a reține impuritățile solide din gaz. Caderea maximă de presiune admisă pe un filtru este de 5 bar, insă in caz contrar, dacă această cadere de presiune este mai mare se procedeaza la demontarea si curătarea filtrului sau la schimbarea elementului filtrant.

4.Instalația de încălzire

Instalația de încălzire, este destinată încălzirii gazelor înainte de intrarea acestora în instalația de reglare. Ea are rolul de a ridica temperatura la intrarea in regulator, ca în urma procesului de laminare temperatura gazelor la iesirea din regulator trebuie sa fie mai mare decat temperatura punctului de roua.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mentenanta SRM.docx

Alte informatii

UNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU FACULTATEA DE INGINERIE MASTER: INGINERIA ŞI MANAGEMENTUL GAZELOR NATURALE