Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 5807
Mărime: 402.69KB (arhivat)
Publicat de: Nechifor Puiu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Blaga Vasile

Cuprins

  1. CUPRINS
  2. Capitolul 1. Introducere
  3. 1.1. Motoare cu ardere interna (definire) 4
  4. 1.2. Nivelul actual al tehnicii în construcţia motoarelor cu ardere internă
  5. pentru autovehicule rutiere
  6. 1.2.1. Sistemul de injectia cu rampa comuna(CRS) 6
  7. 1.2.2. Sistemul de distributie variabila 8
  8. 1.2.3. Studiul comparative al motoarelor similare cu cel din
  9. tema de proiect 12
  10. Capitolul 2. Stabilirea parametrilor initiali ai motorului 13
  11. Capitolul 3. Calculul procesului de schimbare a gazelor
  12. 3.1. Stabilirea parametrilor iniţiali ai procesului de schimbare a gazelor 14
  13. 3.2. Calculul parametrilor constructivi ai motorului 16
  14. 3.3. Calculul gradului de umplere al cilindrului 17
  15. 3.4. Calculul presiunii fluidului proaspăt din cilindru la sfârşitul cursei
  16. de admisie 20
  17. 3.5. Calculul presiunii fluidului proaspat din galeria de admisie 20
  18. 3.6. Calculul coeficientului de gaze reziduale 20
  19. 3.7. Calculul temperaturii fluidului proaspăt din cilindru la sfârşitul cursei
  20. de admisie 21
  21. 3.8. Calculul vitezei medii a fluidului proaspăt din galeria
  22. de admisie 21
  23. 3.9. Calculul vitezei medii a fluidului proaspăt în secţiunea oferită de supapa
  24. de admisie 21
  25. Capitolul 4. Calculul procesului de comprimare 22
  26. Capitolul 5. Calculul procesului de ardere 23
  27. 5.1. Determinarea caldurii degajate prin arderea combustibilului, si
  28. determinarea caldurii degajate 23
  29. 5.2. Determinarea compoziţiei amestecului iniţial 23
  30. 5.3. Determinarea compoziţiei produselor de ardere 24
  31. 5.4. Calculul coeficientilor de variaţie molară ai procesului de ardere 26
  32. 5.5. Calculul căldurii specifice la volum constant a amestecului iniţial 26
  33. 5.6. Calculul căldurii specifice la volum constant a gazelor de ardere 27
  34. 5.7. Calculul temperaturii maxime atinse în cilindru 29
  35. 5.8. Calculul parametrilor termodinamici ai procesului de ardere 29
  36. Cap.6. Calculul procesului de destindere 30
  37. Cap.7. Diagrama indicata
  38. 7.1. Diagrama indicată în coordonate p-V 31
  39. 7.2. Diagrama indicată desfăşurată în coordonate p-α 33
  40. 7.3. Planimetrarea diagramei indicate 34
  41. 7.4. Calculul parametrilor indicaţi ai ciclului motor 35
  42. 7.5. Calculul parametrilor efectivi ai motorului 36
  43. Bibliografie 37

Extras din proiect

TEMA DE PROIECTARE

Sa se proiecteze calculul termic al motorului cu ardere interna cu piston în patru timpi cu aprindere prin scanteie ce echipează un autoturism si are urmatoarele caracteristici:

• puterea maxima efectiva: Pe=66 kW (88 CP)

• turaţia corespunzatoar puterii maxime: np=5100 rot/min

• nr cilindri: i=4

CAPITOLUL 1

INTRODUCERE

1.1. Motoare cu ardere interna (definire)

Notiunea de motor, în general, presupune o masina care transforma o forma oarecare de energie în energie mecanica. În domeniul termodinamic, trebuie însa precizat ca masina termica include atât motorul termic cât si instalatia frigorifica. Sub acest aspect, motorul cu ardere interna face parte din categoria motoarelor termice. Motorul termic transforma caldura produsa prin arderea unui combustibil în lucru mecanic, prin intermediul evolutiilor unui fluid, numit fluid motor.

Functionarea acestor motoare este legata de doua procese distincte:

- pe de o parte, arderea combustibilului însotita de degajare de caldura;

- pe de alta parte, transformarea acestei calduri în lucru mecanic.

Dupa locul unde se produce arderea combustibilului, motoarele termice se împart în doua mari categorii:

a) motoare cu ardere externa;

b) motoare cu ardere interna.

a) Motoarele cu ardere externa- sunt motoarele la care arderea combustibilului se realizeaza într-un agregat distinct, separat de motor, aerul care furnizeaza oxigenul necesar arderii, nefiind totodata si fluidul de lucru al motorului. Din aceasta categorie se pot cita: masinile cu abur cu piston, precum si turbinele cu gaze ce functioneaza în circuit închis.

b) Motoarele cu ardere interna- sunt motoarele la care arderea combustibilului se realizeaza fie într-un agregat distinct, separat de motor, fie chiar în interiorul motorului, dar aerul care furnizeaza oxigenul necesar arderii este în acelasi timp si fluidul de lucru al motorului. Cele mai reprezentative, din acest punct de vedere sunt motoarele cu ardere interna cu piston. Tot în aceasta categorie se includ motoarele rotative, turbinele cu gaze în circuit deschis si motoarele racheta.

Clasificarea motoarelor cu ardere interna se poate face dupa mai multe criterii.

Astfel, principalul criteriu de clasificare îl constituie tipul mecanismului motor. Din acest punct de vedere, distingem:

- motoare cu ardere interna cu piston, care utilizeaza un mecanism motor

de tip biela manivela, prevazut cu piston, în care sunt indicate si o parte din componentele sale. Aceste motoare se bucura de o tehnologie de fabricatie foarte bine pusa la punct.

Datorita acestui aspect, precum si altor avantaje importante, la ora actuala, în constructia de automobile se folosesc, într-o majoritate covârsitoare, motoarele cu ardere interna cu piston, astfel încât, la nivel mondial exista o foarte mare disponibilitate de astfel de unitati energetice;

- motoare cu ardere interna rotative, care au în componenta un mecanism ce conduce, în principiu, la o miscare rotativa continua. Se poate obtine astfel avantajul unei miscari uniforme, al unei puteri litrice crescute si al unei compactitati marite. Ele sunt realizate sub diverse variante constructive, cum sunt, de pilda, motoarele Wankel, Kauertz, sau Meyer.

Dintre acestea, cel mai cunoscut este motorul Wankel, însa, în general, aceste motoare sunt foarte putin raspândite datorita unor dezavantaje ce nu au putut fi depasite, precum si datorita unor probleme tehnologice.

Pentru motoarele cu ardere interna cu piston, teoretic nu exista un criteriu unitar de clasificare; de fapt, nu se poate stabili un criteriu suficient de cuprinzator, care sa includa într-o schema unica de clasificare, toate tipurile de motoare cu ardere interna cu piston. Din acest motiv, clasificarea acestor motoare se face prin scheme care se întrepatrund si care au la baza particularitati constructive si functionale.

În acest sens, un prim criteriu de clasificare îl constituie caracterul procesului de ardere. Din acest punct de vedere se pot stabili trei categorii de motoare descrise în continuare.

a) Motoare cu ardere la volum constant, la care deplasarea pistonului în timpul procesului de ardere este redusa, determinând o evolutie a acestui proces dupa o curba apropiata de izocora; ciclul lor de referinta este ciclul Otto sau Beau de Rochas.

b) Motoare cu ardere la presiune constanta, caracterizate prin faptul ca deplasarea pistonului pe durata procesului de ardere este mai mare decât în cazul anterior, determinând o evolutie a acestui proces dupa o curba apropiata de izobara; ciclul lor teoretic este ciclul Diesel.

c) Motoare cu ardere mixta, adica ardere la volum si la presiune constante, la care procesul de ardere este dirijat astfel încât evolutia sa decurge partial dupa o curba ce poate fi asimilata cu o izocora, ce corespunde portiunii c – y si partial dupa o curba ce poate fi asimilata cu o izobara; ciclul de referinta al acestor motoare poarta numele celor trei precursori care l-au studiat în mod independent si anume: Seiliger, Sabathé si Trinkler.

Un al doilea criteriu de clasificare îl constituie modul de aprindere a amestecului carburant. Relativ la acest criteriu, distingem:

- motoare cu aprindere prin scânteie (prescurtat, MAS), numite si motoare cu aprindere fortata sau comandata, deoarece aprinderea amestecului dintre aer si combustibil se face prin intermediul unei scântei electrice, produse de o bujie si declansata într-un moment bine definit al ciclului de functionare al motorului; la acest tip de motoare, care sunt motoare cu ardere

la volum constant, formarea amestecului se poate face în exteriorul, sau în interiorul cilindrilor de lucru, în functie de procedeulsi de instalatia de alimentare;

- motoare cu aprindere prin comprimare (prescurtat MAC), numite si motoare Diesel, dupa numele celui care, asa cum s-a aratat anterior, a introdus acest ciclu de lucru, sunt motoare la care arderea este declansata în urma aprinderii combustibilului injectat în aerul din camera de ardere, puternic încalzit prin comprimare; din aceasta categorie fac parte motoarele cu ardere la presiune constanta si motoarele cu ardere mixta, formarea amestecului producându-se în interiorul cilindrului, prin injectia combustibilului.

Succesiunea proceselor care se repeta periodic în fiecare cilindru formeaza ciclul de functionare al motorului.

Numarul de timpi, notat cu υ , ai ciclului de functionare a motorului constituie un al treilea criteriu de clasificare.

Numarul de timpi reprezinta de fapt, numarul de curse ale pistonului în decursul carora se efectueaza un ciclu motor.

Din acest punct de vedere, deosebim motoare sau cicluri motoare în 4 timpi, care se efectueaza în 2 rotatii ale arborelui motor si motoare sau cicluri motoare în 2 timpi, care se efectueaza într-o singura rotatie a arborelui motor.

Ciclul în 4 timpi se utilizeaza în special pentru motoarele de tractiune rutiera si feroviara, precum si pentru motoarele navale semirapide.

Ciclul în 2 timpi nu se mai foloseste practic la autovehicule, el reprezentând doar o alternativa pentru motoarele mici caracterizate prin simplitate si pret redus, destinate motocicletelor, motoretelor, ciclomotoarelor, motoare stationare s.a., caz în care sunt compromise economicitatea si poluarea. De asemenea, ciclul în 2 timpi caracterizeaza unitatile de mare putere, cum este cazul motoarelor navale mari.

O ameliorare a functionarii motoarelor Diesel în 2 timpi se poate obtine prin utilizarea unui baleiaj cu pompa sau cu suflanta, în detrimentul pretului de cost însa.

Preview document

Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 1
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 2
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 3
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 4
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 5
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 6
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 7
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 8
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 9
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 10
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 11
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 12
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 13
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 14
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 15
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 16
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 17
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 18
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 19
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 20
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 21
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 22
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 23
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 24
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 25
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 26
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 27
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 28
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 29
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 30
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 31
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 32
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 33
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 34
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 35
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 36
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 37
Motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Motor cu Ardere Interna cu Aprindere prin Scanteie.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Motoare MAC 6V

Sa se proiecteze un motor cu ardere interna avand urmatoarele caracteristici : • tipul motorului : .. M.A.C. (motor cu aprindere prin comprimare)...

Motorul cu ardere internă (cu aprindere) în patru timpi

MEMORIU JUSTIFICATIV Mi-am ales tema ,, MOTOTUL CU APRINDERE PRIN SCÂNTEIE" pentru că îmi plac maşinile, în general şi autoturismele în special....

Calcularea poluării la mașinile cu aprindere interna

CAPITOLUL 1 : NOȚIUNI PRIVIND POLUAREA MAȘINILOR CU APRINDERE INTERNĂ 1.1. Motoare cu combustie internă. Generalități Motoarele cu combustie...

Studii și cercetări privind tehnologiile de reducere a emisiilor poluante

1 Introducere Înainte de a analiza impactul asupra mediului a autovehiculelor trebuie prezentată istoria autovehiculelor, istoria motorului....

Calculul Termic al unui Motor cu Aprindere prin Scânteie

Tema proiectului: Calculul termic al unui motor cu aprindere prin scânteie Să se calculeze parametrii proceselor ciclului motor, indicii...

Calculul termic motor cu ardere internă

1. MEMORIU DE PREZENTARE. Motorul cu ardere interna (m.a.i.) cu piston in miscare alternativa s-a extins in secolul nostru in primul rand ca...

Studiul Camerelor de Ardere la Motoarele cu Aprindere prin Scânteie

Capitolul I: Studiul camerelor de ardere la motoarele cu aprindere prin scânteie 1. Introducere Arhitectura camerei de ardere manifestă o...

Calculul termic al unui motor cu ardere internă - Dacia Logan 1.4 MPI

1.INTRODUCERE 1.1 Definitie Motorul cu ardere interna cu piston este un motor termic la care produsele arderii intra in compozitia fluidului...

Ai nevoie de altceva?