Oamenii de Știintă a Lumii

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 16814
Mărime: 145.23KB (arhivat)
Publicat de: Faust Savin
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Irimia Stefan

Extras din proiect

Materiale plastice

Cauciuc

1774 Francezul Charles Marie de la Condamine a participat între 1735 1744 la o expeditie stiintifică în Peru pentru măsurarea meridianului terestru. Coborând pe fluviul Amazon a descoperit arborele de cauciuc în inima pădurii tropicale si a notat remarcabilele calităti ale sucului care se scurgea din acestia.

Vulcanizarea. Americanul Charles Goodyear lucra într-o zi la un procedeu de trate a gumei indiene. Întâmplător au căzut câteva picături dintr-un amestec de gumă de cauciuc si sulf pe un disc cald. A obtinut primul brevet în 1844 dar a trebuit să ducă o luptă continuă cu un mare număr de contrafaceri si a obtinut câstig de cauză abia în 1852.

Cauciucul sintetic. 1860 Englezul Charles G. William a obtinut separarea izoprenei. Primele succese industriale au fost obtinute de G. Bouchardot – Franta - în 1880 si Tilden – Anglia în 1884. Productia de cauciuc sintetic (elastomer) a început cu adevărat în timpul celui de-al doilea război mondial pentru înlocuirea cauciucului natural.

Celofanul 1908. În 1908, J. E. Branderberger, regenerând celuloza pentru obtinerea fibrelor a obtinut un film transparent. L-au denumit celofan, iar marca pentru această denumire a fost depusă în 1912.

Bachelita 1909. Prima materie plastică sintetică a fost brevetată de belgianul Leo Hendrik Baekeland (1863-1944) naturaliza american. Baekeland a făcut studii de chimie la Universitatea din Grand, iar la 26 de ani s-astabilit în SUA pentru a lucra într-o societate de materiale fotografice.

A inventat prima hârtie fotografică ’’operatională’’ Velox pe care a comercialiat-o prin propria sa firmă. Si-a vândut brevetul si societatea în 1899 inventatorului George Eastman. În 1905 a început cercetările care l-au condus la inventarea bachelitei.

PVC – 1913. În 1913 profesorul german Klatte brevetează polimerizarea unui gaz, clorura de vinil. Fabricarea industrială începe în 1931 iar în prezent obiectele din PVC cunosc o multitudine de aplicatii : tevi, marochinărie, izolatii electrice etc.

Plexiglasul 1924. În 1924 chimistii Barker si Schinner au obtinut o sticlă organică comercializată din 1934 sub numele plexiglas.

Polistirenul 1933. Pus la punct de germanul Wulff, este folosit pentru jucării, ambalaje alimentare, carcase de radio etc. În 1933 firma BASF inventează polistirenul expandat (zăpada artificială) utilizat ca izolant termic si element antisoc.

Nylon 1935 Numele este generic pentru poliamide. A fost brevetat în 1937 de americanul Walace H. Carothers, director al departamentului de cercetări fundamentale în fizico-chimie la firma lui Du Pont de Nemours, elev al lui Lavoisier. Nylon a fost folosit pentru confectionarea parasutelorutilizate la debarcarea din Normandia. La sfârsitul războiului, Nylon este simbol al modernismului si prosperitătii. În 1964 a fost inventată o familie de poliamide rezistente la temperaturi înalte : Kinel si Kapton.

Polietilena 1935. Polietilena de joasă densitate a fost obtinută în 1935 de englezii Fawett si Gobson iar fabricatia industrială a început în 1939. In 1953 germanul Karl Ziegler (premiul Nobel 1963) a obtinut polietilena de înaltă densitate, mult mai rigidă. Din 1985 DMS (Olanda) si Allied (SUA) folosesc o polietilenă de 30 ori mai rezistentă la tractiune decât otelurile de greutate egală cu ea.

Péba 1981. Această familie de materiale sintetice (intermediară între cauciuc si plastic) a fost creată în 1981 de Grard eleens (Atochem). Se foloseste pentru fabricarea încăltămintei si echipamentelor sportive.

Transporturi urbane

Tramvaiul 1775 Tramvaiul a fost inventat în 1775 de englezul John Outram. Acest vehicul destinat transportului în comun circula pe sine din fontă. El era tras de doi cai dar nu a fost folosit în oras.

În 1832 John Stephenson a construit primul tramvai urban în New York. El făcea legătura între Manhatan si Harlem.

În 1852 francezul emil Loubat a avut ideea încastrării sinelor în pavaj. El a construit linia de pa strada nr. 6 din New York.

Preview document

Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 1
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 2
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 3
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 4
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 5
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 6
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 7
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 8
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 9
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 10
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 11
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 12
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 13
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 14
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 15
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 16
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 17
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 18
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 19
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 20
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 21
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 22
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 23
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 24
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 25
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 26
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 27
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 28
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 29
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 30
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 31
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 32
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 33
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 34
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 35
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 36
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 37
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 38
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 39
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 40
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 41
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 42
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 43
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 44
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 45
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 46
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 47
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 48
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 49
Oamenii de Știintă a Lumii - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Oamenii de Stiinta a Lumii.doc

Te-ar putea interesa și

Influența diversității culturale asupra strategiei și mixului de marketing

Sectiunea 1: Mediul socio-cultural Afacerile internationale au fost intotdeauna recunoscute ca o activitate care implica decizii de investitii sau...

Impactul crizei economice asupra economiilor țărilor din Uniunea Europeană. o perspectivă comparativă

INTRODUCERE Aproape în orice domeniu al activităţii umane există preocupări privind disfuncţionalităţile care pot să apară în interiorul lui şi,...

Organisme Modificate Genetic

Omul s-a preocupat dintotdeauna de ameliorarea si selectionarea acelor specii, vegetale sau animale, pe care le-a socotit a raspunde cel mai bine...

Poluarea

Capitolul I : Studiul si evolutia poluarii 1.1. O mică istorie a poluării şi a organizaţiilor antipoluare Este interesant de remarcat că...

Protecția mediului - ecosfera

Evoluţia geologicã a Pãmântului s-a declanşat în urmã cu cca. 4,6 miliarde de ani. Rãcirea scoarţei pãmântului şi scãderea temperaturii sub 100 oC...

Impactul asupra Mediului - Calitatea Apelor Uzate

1. STRUCTURA SISTEMELOR DE MANAGENENT Modelul SMM urmareste o reprezentare de baza a unei organizatii care subscrie la urmatoarele principii: a....

Influența crizei economice la nivel european

INTRODUCERE Aproape în orice domeniu al activității umane există preocupări privind disfuncționalitățile care pot să apară în interiorul lui și,...

Impactul Proceselor Tehnologice asupra Mediului

Termenul stiintific "poluare" vine din francezul "polluer". Poluarea este un complex de fenomene care au schimbat sau tind sa schimbe mediul...

Ai nevoie de altceva?