Obiectul Masuratorilor Terestre

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Obiectul Masuratorilor Terestre.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 48 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Stiinta masuratorilor terestre are ca obiect totalitatea operatiilor de teren si calcule efectuate in vederea reprezentarii pe plan sau harta intr-o anumita proiectie si la o anumita scara a suprafetei terestre.

Continutul masuratorilor terestre au evoluat odata cu dezvoltarea societatii. Aceasta stiinta se bazeaza pe matematica, fizica si astronomie. Matematica elaboreaza si pune la dispozitie metode de prelucrare a rezultatelor masuratorilor. Instrumentele pentru masuratrea exacta a unghiurilor se construiesc pe baza principiilor fizicii, iar astronomia furnizeaza date de plecare necesare alcatuirii retelelor de puncte de sprijin, in scopul stabilirii formei si dimensiunilor Pamântului.

Reprezentarea justa pe planuri si harti a diversitatii obiectelor si formelor terenului impune legatura masuratorilor cu geografia, geologia, geomorfologia si cartografia.

Cunoasterea geografiei asigura o tratare corecta a elementelor naturale ale terenului si a rezultatelor activitatii omului, precum si legile de modificare ale acestora.

Formele de relief precum si legile de modificare ale acestuia, sunt cunoscute cu ajutorul geologiei si geomorfologiei.

Executia grafica a planurilor si hartilor necesita cunostinte de desen topografic, deoarece diferitele obiecte si forme ale terenului se reprezinta pe planuri si harti prin proiectia ortogonala pe planul orizontal de proiectie a punctelor, liniilor si limitelor de pe teren. Aceste desene schematice, completate cu semnele conventionale topografice, inlesnesc intelegerea si citirea planurilor si hartilor.

Stiinta masuratorilor terestre contine urmatoarele ramuri principale: astronomie, geodezie dinamica G.P.S. , geodezie , topografie, fotogrammetrie, teledetectie, S.I.G. , cadastru, holografie etc.

Geodezia se ocupa cu studiul formei si dimensiunilor Pamântului, precum si a metodelor precise de determinare si reprezentare a suprafetei acestuia. In masuratorile geodezice se tine cont de forma sferica a Pamântului. Rolul geodeziei este de a determina pozitia exacta a unei retele de puncte fixe care servesc ca puncte de sprijin pentru masuratorile topografice.

Topografia , topometria sau geometria este disciplina care se ocupa cu tehnica masuratorilor pe suprafete mici . Intru cât distantele de lucru sunt limitate , in masuratorile topografice nu se tine seama de curba Pamântului .

Topografia in acceptiunea obisnuita, are câteva capitole si anume:

Planimetria - are ca obiect cunoasterea aparaturii si metodelor de lucru pentru efectuarea ridicarilor planimetrice. Prin "ridicari planimetrice" se inteleg operatiile de teren si calcule necesare pentru transpunerea in plan orizontal (X, Y, Z) a punctelor caracteristice ale contururilor suprafetelor si detaliilor din teren;

Nivelmentul - are drept scop determinarea diferentelor de nivel dintre puncte si a cotelor unor puncte caracteristice. Studiaza, de asemenea, aparatele si metodele de lucru caracteristice ridicarilor nivelitice, precum si metodele de reprezentare a reliefului pe planuri, harti sau machete.

Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectul Masuratorilor Terestre.doc