Piata Turistica a Frantei

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Piata Turistica a Frantei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 24 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: ion mihai

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

PIATA TURISTICA A FRANTEI

Introducere.Elemente de cadru general .

Franta, oficial Republica Franceza este o tara situata în Europa de Vest, dar care cuprinde si diverse insule si teritorii situate pe alte continente.

Dintre marile state europene, Franta este cel mai vechi stat constituit în jurul unui domeniu regal, initial organizat în jurul regiunii Île-de-France a carei capitala este Parisul. Franta este membra a Consiliului Europei, membra fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro si a Spatiului Schengen. Este de asemenea unul din membrii fondatori ai Organizatiei Natiunilor Unite si unul din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de securitate ONU. Face parte si din Uniunea Latina, Organizatia Internationala a Francofoniei si din G8.

Asezare geografica

Franta, cu o suprafata totala de 674.843 km2, dintre care 551,695 km2 reprezinta Franta continentala, iar restul teritoriile sale extra-europene, se gaseste în vestul Europei. Pornind dinspre vest, în sens orar, este marginita de Oceanul Atlantic la vest (mai exact de Golful Biscaya la vest si de Canalul Mânecii la nord-vest), de Belgia si Luxemburg la nord-est, de Germania la nord-est si est, de Elvetia si Italia la est, respectiv de Principatul Monaco, Marea Mediterana si Spania la sud. Forma Frantei metropolitane, asemanatoare cu un hexagon, i-a atras porecla de l'Hexagone.

Se învecineaza cu: Belgia (620 km), Luxemburg (73 km), Germania (450 km), Elvetia (572 km), Italia (515 km), Monaco (4,5 km), Andora (57 km) si Spania (650 km). Franta are frontiere cu Brazilia (700 km), Surinam (520 km)[5] si o frontiera nematerializata cu Antilele Olandeze (10,2 km) în Insula Sfântul Martin.

Transportul

Infrastructura de transport este foarte bine dezvoltata cu un numar mare de kilometrii de cale ferata, autostrazi si drumuri nationale si peste 400 de aeroporturi.

Reteaua de cale ferata are aproximativ 30.000 km cu ecartament standard de 1.435 mm din care peste 14.000 km sunt electrificati. Franta este renumita pentru sistemul de trenuri TGV ce pot circula, pe linii dedicate, cu viteze de peste 300 km/h. Exista conexiuni cu toti vecinii sai, (cu exceptia Andorei care nu poseda sistem de cale ferata), inclusiv cu Regatul Unit prin intermediul Tunelului Canalului Mânecii. Numeroase orase dispun de sisteme de trenuri suburbane (RER în Paris) si metrou, unele dintre ele fiind de tip VAL automate. De asemenea în marile orase tramvaiul a început sa fie din ce în ce mai prezent, dupa ce, în anii 1960 majoritatea liniilor au fost defiintate.

Reteaua rutiera are peste 890.000 km drumuri publice, marea majoritate asfaltate, din care reteaua de asutostrazi are peste 10.000 km, majoritatea fiind cu taxa si unele sunt operate de companii private. De asemenea exista o retea bine dezvoltata de drumuri nationale, de peste 30.000 km, care leaga principalele orase. Piata auto este dominata de producatorii interni cum ar fi Renault (27% din piata auto în 2003), Peugeot (20,1%) si Citroën (13.5%).De asemenea, cu 70% din masinile nou vândute în 2004, utilizarea motoarelor de tip diesel devine alegerea preferata, înaintea benzinei sau a GPL-ului.

Din cele 478 aeroporturi franceze, 176 sunt aeroporturi cu piste pavate, cel mai mare fiind Aeroportul International Charles de Gaulle în apropierea Parisului. Air France este compania nationala, în curs de privatizare, parte a concernului Air France-KLM, care este cea de a treia companie mondiala de transport aeronautic. Pâna în Secolul XIX transportul fluvial era foarte dezvoltat, existând în continuare peste 14.000 km de canale si cursuri de apa navigabile, din care peste 6.000 km sunt foarte dens navigate. Exista numeroase porturi, Le Havre, Saint-Nazaire, Bordeaux si Marsilia fiind printre cele mai importante.

Mediul demografic

Franta avea o populatie de 62.998.773 locuitori la data de 1 ianuarie 2006, din care 61.166.822 erau în Franta metropolitana[13], ceea ce corespunde la aproximativ 1% din populatia mondiala. Din 1801 s-a organizat, la intervale regulate câte un recensamânt national general, din 2004 acesta devenind permanent.

Cresterea demografica înregistrata de Franta este una dintre cele mai dinamice din Europa si este datorata unui nivel al natalitatii superior mediei europene si unui sold migrator pozitiv (aproximativ 100.000 persoane anual). În ceea ce priveste fecunditatea, aceasta se claseaza printre primele în Europa, cu 2,01 copii per femeie în anul 2006; doar Albania, Muntenegru si Islanda având indici de fecunditate mai mari. În plus, datorita cresterii sperantei de viata, se înregistreaza o crestere a proportiei de persoane în vârsta, fenomen cunoscut sub numele de pappy boom si este datorat ajungerii la vârsta a treia a generatiei baby boom din anii 1950.

Limba franceza este singura limba oficiala din 1992, astfel ca Franta este singura tara din Vestul Europei (cu exceptia microstatelor) care are o singura limba recunoscuta oficial. Cu toate acestea, în Franta se voresc 77 limbi regionale [14] care nu au nici un statut oficial, dar în ultima vreme au început sa fie predate în unele scoli. Alte limbi straine, cum ar fi limba portugheza, limba italiana, limba araba si altele, sunt vorbite de diferitele colectivitati de imigranti.

Istoria Frantei

Protoistorie si Antichitate

Prezenta umana pe actualul teritoriu al Frantei dateaza de înca acum 1.800.000 de ani. De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de culturi, printre cele mai cunoscute fiind cea de la Lascaux, fiind datata la 15.000 ani î. Hr. Neoliticul apare cu 7000 ani î.Hr., iar la începutul Secolului al IX-lea î.Hr. în regiune apar galii, un trib de origine celtica.

Frontierele Frantei moderne se suprapun aproape perfect cu cele ale vechiului teritoriu al Galiei, locuit de catre gali. Galia a fost cucerita de catre romani în Secolul I î.Hr. aici dezvoltându-se o cultura galo-romana prospera ce a adus Frantei un aport important de cultura latina. Crestinismul a prins de asemenea radacini în secolele al II-lea si al III-lea d. Hr.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Turistica a Frantei.doc

Alte informatii

scurt istoric