Plante de Apartament

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Plante de Apartament.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere docx, jpg de 22 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Carjila Elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Argument

In zilele noastre,pretentia de a se inchega o legatura cat mai stransa intre om si natura devine din ce in ce mai puternica,mai ales in randul locuitorilor de la oras.Una dintre posibilitatile cele mai placute este cea a decorarii caminului cu plante.

Cresterea si ingrijirea plantelor este,pe langa o petrecere placuta a timpului , si un motiv de preocupare in ceea ce priveste corectitudinea cu care facem acest lucru.

Plantele de camera sunt de foarte multe feluri:exista o mare varietate de plante care se deosebesc prin forma,culoare,dimensiuni,nevoia de lumina, de apa,de temperatura si in ceea ce priveste nevoia de ingrasaminte.De asemenea,este foarte variata si capacitatea lor de adaptare,de inmultire, sensibilitate fata de daunatori.Plantele pot sa fie foarte recunoscatoae daca au primit o ingrijire buna.

Plantele de interior se pot intalni in toate spatiile din locuinta, incepand de la camera de zi pana in bucatarie,hol si baie.Acestea schimba ambianta locuintei,facand-o mai umana,chiar si in cazul unei locuinte aranjate in mod spartan.

Este aproape imposibil sa intram intr-un apartament si sa nu remar cam intr-un colt sau pe o etajera,pe pervaz sau pe o masuta,o prezenta verde. Varietatea speciilor de plante care astazi iau parte la decorarea locuintelor a crescut extrem de mult in ultimile decenii,datorita importarii unor splendide exemplare exotice si stradaniei cu care horticultorii au creat varietati horticole adaptate climei noastre.Dar,pentru a se putea prezenta in toata splendoarea exploziei de frunze sau flori,fiecare planta are nevoie de locul cel mai adecvat , uneori chiar rasfatat de razele soarelui,fie umbrit,fie intr-un ghiveci suspendat din care se revarsa armonios tulpinile firave,sau alaturi de un suport lung pe care planta se poate catara.

In notiunea de “plante de apartament” sunt cuprinse toate speciile si varietatile pe care omul le-a selectionat de-a lungul anilor pentru valoarea estetica,si, mai ales , pentru rezistenta la conditii ambientale mai vitrege.In realitate, in natura nu exista “plante de apartament”adevarate intrucat nici un reprezentant al regnului vegetal nu este adaptat pentru a creste in spatiul limitat de un ghiveci sau pentru a trai inchis intr-o camera unde,de cele mai multe ori,conditiile de viata sunt opuse celor intalnite in natura,nepermitand in consecinta o crestere si dezvoltare sanatoase.Unele specii,asa cum sunt Ficus benjamins si Ficus elastica , in mediul lor natural sunt arbori adevarati, fiind astfel evident ca au fost “fortati” sa traiasca intr-un ghiveci in interiorul unui apartament.

Putini oameni pot rezista atractiei exercitate de plante.Oricat de frumos este decorata o camera,o planta de apartament ii va da viata intr-un mod deosebit.Este o realitate faptul ca o planta este un lucru cu viata,ceva ce va raspunde grijii noastre,va creste,se va dezvolta si se va transforma in functie de anotimp.Cercetarile arata ca achizitionarea plantelor de apartament a crescut astfel incat fiecare magazin pare sa ofere cel putin cateva plante care sa ne trezeasca impulsul de a cumpara.

Dar nu va temeti sa experimentati putin.Daca sunteti atrasi de o anumita specie,dar nu sunteti sigur ca aveti priceperea de a o creste,incercati oricum.Plantele sunt lucruri cu viata si uneori ele ii surprind pe experti prin supravietuirea lor in conditii,aparent,total nepotrivite.Ne-am putea gandi la o planta din ghiveci in aceiasi termeni ca la un buchet de flori taiate,caci diferenta de pret nu este mare.Odata ce florile taiate se ofilesc,le aruncati fara a sta pe ganduri.V-ati bucurat de ele o saptamana sau doua si simtiti ca si-au meritat banii.Daca o planta din ghiveci va ofera placere tot atata timp, ar trebui sa va simtiti satisfacut.Daca dupa aceea e nevoie sa o aruncati n-ar trebui sa fie nici o problema.Daca o puteti mentine sanatoasa,felicitati-va pentru priceperea dumneavoastra.

Plantele exista pentru a ne bucura de ele,si cu cat traiesc mai mult in grija noastra,cu atat mai multa bucurie ne vor oferi.

Cap.I:

Viata alaturi de plante

Alegerea plantelor:

Atunci cand cumparam o planta trebuie sa tinem seama de conditiile de lumina si temperatura existente in locuinta.Exista nenumarate soiuri de plante atat pentru locuinte cu conditii mai slabe,cat si pentru cele care au tot confortul pentru plante.In incaperile mai slab luminate vom plasa plantele care prefera umbra,in timp ce in baie vom aseza plante care prefera o umiditate ridicata.Se va avea in vedere si spatiul de care au nevoie plantele pentru dezvoltare;plantele care cresc mai repede vor avea nevoie de un spatiu mai mare. Frunzisul plantelor trebuie sa fie proportional cu dimensiunile camerei,deoarece o planta cu frunzele mari,asezata intr-o incapere mica,va fi dominanta,in timp ce o planta mica se va pierde, daca va fi asezata intr-o camera mare.

Plantele se vor cumpara primavara sau toamna devreme si numai de la cultivatori calificati.Trebuie sa ne asiguram ca planta pe care dorim sa o cumparam este sanatoasa,viguroasa si nu are frunzele vatamate,ingalbenite ori patate.Daca varful plantei este deteriorat,aceasta nu va mai creste.

Plantele trebuie verificate bine in ceea ce priveste daunatorii ori eventualele boli.In cazul in care daunatorii nu sunt vizibili,veti verifica planta cu atentie daca nu cumva se vad urmele acestora(frunze chircite ori cu suprafete lipicioase). Plantele nou cumparate vor fi ferite de variatii bruste de temperatura,de curent; cel mai indicat este ca acestea sa fie transportate in stare ambalata.Planta noua este bine ingrijita daca nu se va lasa pamantul sa se usuce,dar nici nu se va uda peste masura.Frunzele se vor pulveriza zilnic si nu se vor aseza in fata soarelui arzator ori in locuri cu curenti de aer.In felul acesta se va adapta la noile conditii si se va dezvolta armonios in continuare.

Fisiere in arhiva (4):

  • Plante de Apartament
    • 22.jpg
    • 23.jpg
    • Plantele de apartament part.1.docx
    • Plantele de apartament part.2.docx