Plante Medicinale si Aromatice Utilizate in Combaterea sau Diminuarea Colesterolului

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Plante Medicinale si Aromatice Utilizate in Combaterea sau Diminuarea Colesterolului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Introducere 3
Aloe vera 4
Anghinarea 4
Cicoare 6
Ghimbir 9
Ispaghula 9
Ovăz 10
Mesteacăn 10
Păpădie 13
Pătlagina 16
Pirul 18
Bibliografie 21

Extras din document

Introducere

Necesar functionării organismului si răspândit în întregul corp uman, colesterolul este o substanta lipidică, pe care îl găsim în structura membranelor celulare. Este folosit de către organism în special pentru a produce acizi biliari si ajută la producerea anumitor hormoni.

Colesterolul este purtat prin sânge de catre LDL sau lipoproteine de mică densitate, care transportă colesterolul din ficat către tesuturi, dar si de HDL sau lipoproteine de mare densitate care recuperează excesul de colesterol din celule pentru a le readuce la ficat unde este eliminat.

Când nivelul de colesterol LDL este prea ridicat, excesul este depozitat pe peretii arterelor. Treptat se formeaza adevărate plăci de grăsime numite aterome. Colesterolul LDL este de aceea numit si “colesterolul negativ”.

Lipoproteinele cu densitate mare sau HDL au proprietatea de a curăta arterele de depozitele de grăsime. O crestere a nivelului acestora în sânge diminuează riscul bolilor cardiovasculare. În consecintă acest colesterol este numit “colesterol bun”.

Plante folosite ca remedii, tratament în afectiunile cauzate de colesterol: aloe vera, anghinare, cicoare, coriandru, ghimbir, gingseng corean, in, ispagula, ovăz, vita-de-vie, ceaiul negru, mesteacăn, păpădie, pătlagină , rostopască, porumbul, hrisca, soia, eruca, etc.

Aloe vera – Aloe vulgaris, Familia Liliaceae

Aloea (Aloe vulgaris) este o plantă subtropicală, ce apartine familiei liliaceelor, familie din care fac parte si usturoiul, ceapa, crinul, laleaua etc. Denumirea de “aloe” provine de la cuvântul arab “aloeh”, cuvânt ce înseamnă “sevă cristalină si amară”, iar aceasta a fost folosită încă din antichitate datorită efectului său terapeutic extraordinar, vechii egipteni numind-o “planta nemuririi.

Componentele utilizate sunt frunzele, mai exact seva îngrosată si uscată.

Aloea contine cel putin trei acizi cu efect antiinflamator: colesterina, compestrina si beta-sistosterina, sterine de origine vegetala. Beta-sistosterina este un puternic agent anticolesterolic, scazand nivelul colesterolului

Pentru uz intern: contra durerilor rebele de cap, lupus eritematos, sclerodermie, tuberculoza cutanata, constipatie, tuse convulsiva.

Pentru uz extern: ulceratii cutanate acute si cronice, plagi, arsuri, eczeme acute.

Anghinarea - Cynara scolymus, Familia Compositae

Descriere: Planta erbacee, perena, cu frunze mari, lungi de 30-120 cm, paroase, alb-cenusii pe fata inferioara si verzi-albicioase si lipsite de peri pe fata superioara

Raspandire :In flora spontana creste pe dealuri mici, la margini de paduri si zavoaie. In Romania se cultiva ca planta bianuala in zonele in care temperaturile iernii nu coboara sub -10ºC (judetele Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj).

Organe utilizate: Folium Cynarae – frunze mari cu petiol despicat longitudinal Au gust puternic amar.

Proprietati terapeutice

- coleretice, colagoge, hepatoprotectoare, stomahice, tonic-aperitive;

- descongestive renal, diuretice, galactogoge;

- tonic-cardiace, depurative-sanguin, anticolesterolemice, energizante;

- antibiotice, antitoxice, antimicrobiene.

Actiuni specifice

- boli hepatobiliare si stomahice (hepatita cronica, icter, ciroza hepatica, regenerarea celuleor hepatice lezate, alergii pe fond hepatic, insuficienta hepatica, colici hepatice, stimularea functiei antitoxice a ficatului, calculoza biliara, dischinezie biliara, fluidizarea bilei, vome, constipatii, colici abdominali, hemoroizi);

Fisiere in arhiva (1):

  • Plante Medicinale si Aromatice Utilizate in Combaterea sau Diminuarea Colesterolului.doc

Alte informatii

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară “Ion Ionescu de la Brad” Iasi