Politica Turistica a Egiptului

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Politica Turistica a Egiptului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Minciu Rodica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domenii: Alte Domenii, Economie

Extras din document

Egiptul denumit oficial Republica Araba a Egiptului (intre 1958 si 1971 Republica Unita Araba), este asezat in nord-estul Africii si Peninsula Sinai, in Orientul Mijlociu. Este delimitat de Marea Mediterana la nord, Israel si Marea Rosie la est, Sudan in sud si Libia in vest. Lungimea maxina a teritoriului de la nord la sud este de 1085 de km, iar latimea aproape de granita sudica este de aproximativ 1255 de km. Suprafata totala este de 997739 km patrati. Cairo este capitala si cel mai mare oras.

In Egipt se afla punctual de varsare al fluviului Nil ale carui ape au furnizat baza dezvoltarii uneia dintre cele mai mari civilizatii ale lumii, Egiptul Antic, datand inca din anul 3200 iHr.

Mai putin de 10% din teritoriul Egiptului este cultivabil. Zonele cultivabile se gasesc pe Valea si Delta Nilului si in cateva oaza din desert. Mai mult de 90% din teritoriul tarii este reprezentat de zone aride, desertice, incluzand desertul Libian la vest, o parte din Sahara, si Desertul Arabic. Desertul Libian (numit si Desertul Vestic) include un vast teritoriu desertic numit Marea Mare de Nisip. Acesta are mai multe depresiuni cum ar fi Qattara de 18100km patrati si care atinge adancimea de 133 m sub nivelul marii, cel mai jos punct din Africa. In acest desert se gasesc oazele siwa, Kharijah, Farafra si Dakhla.

O mare parte din Desertul Arabic ocupa un platou care se ridica treptat catre est de la Valea Nilului unde are 610 m altitudine la 2135 de metri deasupra nivelului marii. In extrema sudica, de-a lungul granitei cu Sudanul, se gaseste Desetul Nubian, o regiune de dune si campii nisipoase. Peninsula Sinai este alcatuita din deserturi la nord si munti stancosi la sud cu varfuri mai inalte de 2135 de metri altitudine. Jabal Katrinah, cel mai inalt varf din Egipt (2642 de metri) se gaseste in Peninsula Sinai unde conform Vechiului Testament Moise a primit cele 10 porunci.

Nilul patrunde in Egipt din Sudan si curge spre nord pe o lungime de 1545 de metri pana la varsarea in Marea Mediterana. Pe intreaga sa lungime de la granita sudica la Cairo, Nilul curge printr-o vale ingusta marginita de stanci. Lacul Nasser, un imens rezervor format de barajul Asuan, se intinde la sud traversand granita cu Sudanul . Lacul are o lungime de aproape 480 km si o latime de 16 km. Mai mult de 2 treimi din suprafata lacului se gaseste pe teritoriu egiptean . La sud de orasul Idfu Valea Nilului depaseste foarte rar 3 km . De la Idfu la Cairo valea are o latime de 23 km , cu cea mai mare portiune arabila pe partea vestica.

In apropiere de Cairo valea se uneste cu delta , a carei perimetru ocupa 250 km din coasta mediterana. Aluviunile depozitate de Rosetta, Damietta si alti afluenti au facut din aceasta delta cea mai fertila zona a Egiptului. Totusi, barajul Asuan a redus debitul Nilului , facand ca apele sarate ale marii mediterane sa provoace o eroziune a coastei Nilului. Un grup de patru lacuri sarate si putin adanci se gasesc la extremitatea deltei. Un alt lac, mai mare, lacul Quarun, se situeaza in desert, la nord de orasul Al Fayyum. Geografic si traditional Valea Nilului este impartita in 2 regiuni: Egiptul de Jos si Egiptul de Sus, Egiptul de Jos este reprezentat de zona deltei, iar Egiptul de Sus de valea situata la sud de Cairo.

Desi Egiptul are 2900 de km de coasta , din care 2 treimi la Marea Rosie, constructiile de genul porturilor sunt limitate la zona deltei. Istmul Suez, cel care leaga Peninsula Sinai de Africa , este traversat de Canalul de Suez dinspre Mediterana catre Golful de Suez.

Egiptul dispune de o mare varietate de minereuri, printre care putem enumera aurul, granitul rosu, care au fost exploatate inca din antichitate. Cea mai valoroasa resursa pentru perioada contemporana o reprezinta petrolul . Acesta se gaseste in principal in regiunea de coasta a Marii Rosii, la El’Alamein pe litoralul mediteraneean si in Peninsula Sinai. Alte minerale care se pot gasi pe acest teritoriu sunt fosfat , mangan, fier si titan.

Vegetatia Nilului este concentrata in special in Delta Nilului, valea Nilului si oaze. Cel mai raspandit arbore este palmierul, dar se pot intalni si specii precum carob, sycamore, tamarisk, acacia. Exista de asemenea specii aduse din alte zone georgafice: ulm, eucalipt, mimoza, cedru si diferiti pomi fructiferi. Solurile formate de aluviuni, in special in delta, favorizeaza dezvoltarea unei mari varietati de plante: vita-de-vie, legume si flori (lotus, iasomie, trandafiri).

In zonele aride se gasesc cactusi si diferite specii de scaieti. Papirusul, candva obisnuit de-a lungul Nilului, se gaseste acum doar in extrema sudica a tarii.

Din cauza climei aride Egiptul are doar cateva specii de animale originare din aceasta zona. Gazelele se gasesc in desert, iar hienele, sacalii, magarii salbatici si vulpea de desert traiesc in delta si in zona muntilor. Printre reptilele intalnite in Egipt se numara diferite specii de soparle si serpi veninosi (cum ar fi vipera cu corn). Crocodilii si hipopotamii se gasesc acum doar in zona de sus a Nilului, desi in antichitate puteau fi inatlniti in delta si in zona inferioara a Nilului. In Egipt, in special in delta si pe Valea Nilului, exista in jur de 300 de specii de pasari (pelican, flamingo, egreta, cocostarc).Pasarile de preerie includ vulturi, ulii, bufnite. Multe specii de insecte se pot intalni aici, precum muste, tantari, albine, iar in desert sunt destul de des intalniti scorpionii. Peste 100 de specii de pesti traiesc in apele Nilului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Turistica a Egiptului.doc

Alte informatii

Turismul este ramura cheie a economiei egiptene. Proiectul prezinta puncte forte si puncte slabe ale turismului din Egipt. Master “Administrarea afacerilor in turism si industria ospitalitatii” Anul I, Sem. I, 2005