Procesul Decizional de Cumparare a unei Imprimante Multifunctionale

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Procesul Decizional de Cumparare a unei Imprimante Multifunctionale.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 10 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Iacob Catoiu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Procesul decizional de cumpărare a unui produs
Apariţia nevoii nesatisfăcute . 3
Căutarea de informaţii şi identificarea alternativelor . 3
Evaluarea mentală a alternativelor .5
Rezultanta evaluării .6
Evaluarea post-cumpărare .7
Factorii de influenţă
Factori demografici .7
Factori economici .7
Factori situaţionali .8
Percepţia . 8
Personalitatea . 8
Învăţarea . 8
Grupul de apartenenţă . 8
Grupul de referinţă . 8
Clasele sociale . 8
Cultura .9
Bibliografie . 10

Extras din document

Odata cu progresul tehnologic s-au dezvoltat şi nevoile oamenilor, aceştia dorindu-şi să fie întotdeauna în pas cu noile tehnologii dar încercând să ţina cont şi de posibilităţile materiale. Astfel, în încercarea de a achiziţiona un bun pe care şi-l doresc, la un cost optim, trebuie să parcurgă unele etape precum: căutarea informaţiilor şi identificarea variantelor, evaluarea acestor variante, alegerea variantei care se potriveşte cel mai bine nevoilor şi în sfârşit, pentru că procesul decizional nu se încheie cu cea din urmă, evaluarea post cumpărare, în vederea reachiziţionării acelui produs sau serviciu.

Apariţia nevoii nesatisfăcute

Această etapă se declanşează în momentul în care consumatorul devine conştient de modul în care îi este satisfăcută o nevoie în acel moment şi modul în care ar dori să fie satisfacută; cu astfel de situaţii ne putem confrunta aproape zilnic, în funcţie de necesităţile fiecăruia apar anumite nevoi în urma cărora trebuie să luăm anumite decizii.

Variabilele de natură economică, demografică, psihologică, sociologică, şi cele ale mixului de marketing pot fi de asemenea un stimul pentru apariţia unor nevoi necunoscute. Epuizarea sau uzarea stocului de produse; obţinerea de informaţii despre noi produse ; schimbarea statutului economic; cumpărarea unui nou produs care, la rândul său, creează alte nevoi; progresele de natură tehnologică sau eforturile de marketing ale companiilor pot fi unele exemple de nevoi.

Cu o astfel de nevoie m-am confruntat şi eu în urma cu aproximativ un an, când a încetat să mai funcţioneze imprimanta pe care o deţineam la momentul respectiv. M-am hotărât că este timpul să cumpăr una nouă dar, pentru că tehnologia a mai evoluat în comparaţie cu perioada achiziţionării celei vechi, am luat decizia cumpărării unei imprimante mai moderne, cu mai multe funcţii. Stimulii care au participat la apariţia acestei nevoi şi respectiv la luarea deciziei de cumpărare au fost: învechirea şi uzarea imprimentei, modificarea preferinţelor în urma progresului tehnologic şi creşterea venitului temporar.

Căutarea de informaţii şi identificarea variantelor reprezintă a doua etapă în care consumatorul începe să se documenteze şi află care sunt variantele posibile. Găsirea informaţiilor reprezintă o necesitate pentru identificarea şi evaluarea alternativelor în urma cărora s-ar putea a lua o decizie de cumpărare.

În această etapă cantitatea şi felul informaţiei au un rol foarte important, cu cât produsul sau serviciul are o valoare mai mare şi o frecvenţă mai redusă de cumpărare cu atât perioada de căutare a informaţiilor este mai mare sau sursele sunt cât mai multe deoarece riscurile luării unei decizii nu tocmai corecte pot fi tot mai mari. De asemenea, în cazul în care consumatorul este mai ataşat de un produs, marcă sau serviciu, nu mai are nevoie de o cantitate prea mare de informaţii.

Aceste informaţii pot fi căutate în interior sau în exterior. Căutarea în interior reprezintă un “proces mental de regăsire în memoria consumatorului a informaţiilor stocate în trecut şi care ar putea servi pentru fundamentarea deciziei de cumpărare” , informaţiile din aceste surse pot fi stocate pe cale activa, în urma unui proces anterior de căutare sau în mod pasiv, din interacţiunea cu mediul ambiant. Căutarea informaţiilor în exterior se poate realiza prin experienţă proprie, din surse personale, de la care consumatorul poate solicita informaţii, spre exemplu: rude, prieteni, cunoştinţe, colegi; surse de marketing sau alte surse.

Pentru că am vazut în trecut, pe rafturile supermarket-urilor, acest tip de produs, dar, fara intenţia de a achiziţiona, prima sursă utilizată a fost una de tip interior, de căutare a informaţiilor stocate pentru regăsirea companiilor producatoare şi a modelelor care mi-au atras atenţia prin intermediul înfaţişării. Din aceasă sursă am gasit ca alternative imprimantele celor de la Canon, HP şi Epson. Aceştia au fost producătorii care mi-au ramas în memorie datorită prezenţei produselor în mod permanent pe rafturile supermarket-urilor, a promovării lor pe diferite cai dar şi datorită experienţelor pozitive din trecut, având o imprimanta HP, cu care nu am avut probleme pe parcursul anilor şi din deţinerea unui aparat foto Canon care a ajutat la crearea unei imagini bune despre produsele acestui producator la creşterea încrederii în produsele companiei.

Internetul a fost urmatoarea sursă utilizată în scopul informării, am aflat care sunt posibilele variante, ce caracteristici au, şi de asemenea, am gasit unele preţuri pe anumite situri de comercializare online. Am intrat pe anumite forumuri şi am citit părerile celor care discutau cu privire la imprimantele multifuncţionale pe care le deţineau, ceea ce m-a ajutat la formarea unei opinii în privinţa unor imprimante. Cu ajutorul acestor surse am selectat anumite multifuncţionale, de la diferiţi producători, care se potriveau necesităţilor mele şi care se încadrau în bugetul pe care eram dispusă să îl cheltui cu acest produs şi anume: Canon Pixma MP250, HP Deskjet 2050, Canon Pixma MP280, Canon Pixma MP 140.

Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul Decizional de Cumparare a unei Imprimante Multifunctionale.docx

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN BUCUREŞTI FACULTATEA DE ADMINISTRAŢIE ŞI AFACERI MARKETINTING