Producerea Cimentului Portland pe Cale Umeda - Productivitatea Cimentului 100000 Tone Anual

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Producerea Cimentului Portland pe Cale Umeda - Productivitatea Cimentului 100000 Tone Anual.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 39 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Brusnic Nelu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

1. Introducere.
1.1. Idei principale despre materiale liante
1.2. Scurt istoric despre dezvoltarea şi producerea liantilor minerali.
2. Clasificarea materialelor liante.
2.1. Nomenclatura cimentului Portland.
2.2. Varietatile cimentului Portland.
2.3. Caracteristica generala a materiei prime.
2.4. Compozitia chimica si mineralogica a clincherului.
2.5. Zgura de furnal.
3. Tehnologia de producere a cimentului Portland.
3.1. Producerea clincherului pe cale umeda.
3.2. Macinarea cimentului.
3.3. Insilozarea cimentului.
3.4. Ambalarea si livrarea cimentului.
3.5. Masuri de protectie la uzina de ciment.
4. Argumentari tehnico-economice.
4.1. Regimul de lucru a intreprinderii.
4.2. Capacitatea de producere a sectiei.
4.3. Cantitatea necesara de materie prima.
4.4. Alegerea utilajului tehnic si numarul masinilor de transport.
4.5. Numarul si organizarea depozitelor pentru matrie prima si a produselor finite.
4.6. Calculul resurselor energetice.
4.7. Numarul muncitorilor.
5. Bibliografie.

Extras din document

1.Introducere

1.1. Idei principale despre materiale liante.

În prezent se cunosc diverse tipuri de materiale liante. Dar in practica se utilizeaza doar o parte din aceste produsi. Materialele liante se clasifica in doua grupe:

1.neorganice numite si minerale din care fac parte: ciment Portland si tipurile lui, ipsos

de constructie, var

2.organice in care se inscriu : petrol, bitum

Materialele liante sunt produse de origine minerala maruntite fin, care dupa amestecarea cu apa formeaza o pasta plastica, prezentind capacitatea de a se intari, si care treptat se intareste si trece intr-un material solid.

In procesul de intarire se deosebeste priza care se caracterizeaza prin inceput si sfirsit. Inceputul prizei se considera momentul la care pasta se indeseaza si pierde viscozitatea (pentru cimenturi timpul este de la 45min. – 3;4h). sfirsitul prizei se caracterizeaza prin trecerea pastei in corp solid. Pentru cimenturi sfirsitul prizei este intre 6 – 10h. Dupa trecerea pastei in corp solid se petrece intarirea liantului care se caracterizeaza prin 3 stadii:

1.Dezvoltarea

2.Coloidarea

3.Cristalizarea

Aceste produse se folosesc in cele mai multe cazuri in amestec cu apa si diferite adausuri minerale, constituite din granule si bucati de diferite dimensiuni. Liantii in amestec cu adaosuri maruntite fin (nisip) dau mortare, in amestec cu adaosuri marunte si bucati mai mari se obtin betoanele.

Utilizarea produselor liante in compozitie cu diferite adaosuri se face din cauza ca: in primul rind, pretul materialelor liante este foarte inalt, si de aceea pentru a scadea din pretul produselor sau constructiilor este necesar de a le obtine cu un consum minim de lianti. Pentru fiecare tip de produs consumul de lianti se determina in conformitate cu necesitatile cerute, rezistenta necesara constructiei vizate, fiabilitatea si durata de exploatare a constructiei;

in al doilea rind, materialelle liante in forma de pasta fara adausuri au un procent mai ridicat la compactare si umflare atit in timpul intaririi, cit si la aparitia modificarilor diferitor fenomene naturale (temperature, umeditate, presiune). Aceasta duce la aparitia fisurilor si distrugerea rapida a constructiei.

Producerea materialelor liante prezinta un complex de activitati chimice si fizico-mecanice asupra materialelor, obtinute intr-o oarecare succesivitate.

La momentul actual materialele liante se utilizeaza pe larg la producerea tencuelilor si mortarelor de zidarie. Sunt destinate legarii materialelor granulare (agregatelor) pentru

a forma conglomerate artificiale (betoane si mortare).

1.2. Scurt istoric despre producerea si dezvoltarea liantilor minerali.

Primul material liant care a fost folosit inca din antichitate de catre om a fost argila nearsa. Acest material se utilizeaza si in present pentru executarea celor mai simple cladiri, cind pentru constructia data nu este prevazuta o rezistenta inalta. Din 2500-3000 ani pina la e.n. au fost gasite diverse metode de obtinere a materialelor liante, in primul rind a ipsosului si varului. Ipsosul de constructie se folosea la constructia piramidelor in Egipt. Cu timpul s-au invatat sa atribuie proprietati hidraulice mortarelor de var cu ajutorul adaosurilor, cum ar fi argila arsa si diverse tipuri de minerale vulcanice (tuf, praf in forma maruntica). Asemenea mortare se utilizau in constructiile hidrotehnice.

Primul care a descoperit cimentul Portland a fost un pietrar englez Djozef Aspdina. In anul 1822 in orasul Portland (Anglia) el a obtinut un material liant din amestec de var cu argila arsa pina la eliminarea completa a oxidului de carbon. In 1824 el a primit certificatul pentru obtinerea primului material liant care mai tirziu a fost considerat o varietate a romancimentului.

In Rusia primul producator a cimentului Portland a fost Egor Gherasimovici Celiev care a imbunatatit producerea cimentului Portland, datorita faptului ca a primit ciment Portland pe calea arderii materialelor dozate pina la coacere.

In urmatorii ani diversi savanti au continuat cercetarile si studierea proprietatilor cimentului Portland. Cu timpul cimentul Portland s-a imbunatatit calitativ datorita introducerii diferitor adaosuri. In acest mod au aparut diverse tipuri a cimentului Portland.

In acelasi timp cu aparitia noilor varietati a cimentului, in toata lumea au aparut uzine producatoare de ciment. Cu cresterea necesitatii de intrebuintare a cimentului Portland numarul uzinelor a crescut considerabil.

La sfirsitul anilor 1900 majoritatea uzinelor producatoare de ciment se caracterizau prin producerea anuala de 1,5 mln tone si mai mult.

In prezent lucreaza intreprinderi cu o producere anuala de la 2,5 – 4 mln tone folosind cuptor rotativ cu o productivitate de pina 3000 tone de clincher timp de 24 ore.

In timpul actual exista un numar mare de uzine cu un complex de masini mecanizate si automatizate. La aceste intreprinderi productivitatea creste odata cu cresterea calitatii produselor finite. De asemenea se imbunatateste calitatea cimentului, creste indicele de rezistenta, se diversifica asortimentul, se produc diferite tipuri de ciment pentru diverse domenii ale constructiei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Producerea Cimentului Portland pe Cale Umeda - Productivitatea Cimentului 100000 Tone Anual.doc

Alte informatii

Universitatea Tehnică a Moldovei Facultatea: Urbanism şi Arhitectură Catedra: Ingineria Materialelor şi Articolelor de Construcţie