Program Turistic

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Program Turistic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Acest program turistic se realizeaza pe o durata de 7 zile si 6 nopti si este adresat turistilor straini iubitori de natura.Grupul de turisti este format din 8 persoane.Etapele traseului sunt:

SIGHETU MARMATIEI  SAPANTA  VALEA IZEI ( BARSANA, SACEL )  VISEU DE SUS  MOISEI  BORSA

ZIUA 1:

Preluarea turistilor de la aeroportul Baia Mare de catre ghid,transfer in microbuze,plecarea catre Sighetul Marmatiei.Municipiul Sighetul Marmatiei este al doilea oras, ca marime si importanta, din Maramures, dupa resedinta de judet Baia Mare. Este situat in partea nordica a depresiunii Maramuresului, la o altitudine de 274 m, intre rauriele Iza si Tisa (prin ultimul realizandu-se si granita cu Ucraina) a caror confluenta se realizeaza in imediata vecinatate a orasului. Dealu Solovan (619 m) si cele doua cursuri de apa sunt elementele care determina configuratia orasului. Acesta fiind mai dezvoltat in partea de est, iar in partea vestica ingustandu-si vatra.

Odata ajunsi turisti vor fi cazati la pensiunea Casa Iurca de Calinesti(4 stele) o constructie din piatra de rau, in stil evreiesc, cu decoratiuni specifice zonei: ceramica de Sacel, cergi, stergare, porti din lemn de stejar, cu restaurant in stil maramuresean ce ofera mancaruri si seri traditionale de neuitat.Stabilirea turistilor in camere si servirea pranzului.

Dupa servirea pranzului turisti vor vizita orasului Sighetu Marmatiei cu principalele lui obiective turistice:

- Muzeul Satului Maramuresan in aer liber-muzeul se constitue ca o rezervatie de

monumente de arhitectura taraneasca. Se doreste recreearea uni sat cu specific zonal, care a evoluat de la cel de tip rasfirat si risipit, prin "roirea" nucleelor initiale, la un tip "aduant". Selectionarea s-a facut dupa criterii stiintifice avand ca baza tipologia constructiilor, evolutia in plan arhitectural si ca sistem constructiv. In privinta acestui sistem constructiv trebuie mentionat ca in majoritatea constructiilor sunt realizate exclusiv din lemn, predominand stejarul sau gorunul si bradul sau molidul, fundatiile fiind de piatra de cariera sau de rau.Toate ulitele si potecile, fie ele drepte (principale) sau intortocheate, converg spre centrul emotional al satului: biserica. Ea este aseazata pe un promontoriu, care permite bisericii sa se ridice asupara asezarii si sa o protejeze. Biserica din muzeu este cea mai veche constructie, adusa din Oncesti (Valea Izei).Casele si gospodariile conservate, sunt grupate pe principalele subzone ale Maramuresului istoric: Cosau-Mara si Iza Inferioara pana la Stramtura, Iza Mijlocie, Viseu-Borsa, subzona Tisei si bazinul Ruscova.

- Muzeul etnografic

Parterul muzeului adaposteste o expozitie de icoane pe sticla si lemn, sculpturi in lemn, precum si un punct de vanzare a obiectelor artizanale si publicatii ale muzeului. Recent s-a modernizat expozitia de masti astfei incat in holul parterului poate fi vizionata si aceasta.Salile de la etaj se prezinta urmatoarele: unelte agricole - pluguri, grape de lemn, furci si greble, vase mari pentru pastratul semintelor, butoaie, o multitudine de pive cu pilug (pentru zdrobitul semintelor); inventarul unei stane - vase din lemn pentru mulsul oilor, pentru preparatul branzeturilor, linguri si linguroaie de diferite forme si marimi, cofe si barbinte, caramburi (pentru masuratul laptelui); unelte folosite de femei, in confectionatul textilelor - melita pentru canepa si in, pentru pieptanatul "fuiorului" "hrebdinca (cu dintii metalici) si hrebanul (cu dintii de lemn), furci de tors, indrepotare si vartelnite, sucale si suveici, razboaie de tesut; mobilierul taranesc din specific regiunii - scaune si lavite, leaganul de umar si cu picior, patul traditional, scaune cu spatar si pentru copii, coltare, cuieresi cuierase; elemente de arhitectura populararecuperate de la casele vechi demolate - ancadramente de usi si ferestre, stalpi de prispa, mestergrinzi si prichice de vatra, usi de sura si stalpi de fantana cu cumpana, fragmente de gard din nuiele impletite, zavoare de lemn, si stalpi de la renumitele porti maramuresene; textile de interior - stergare, fete de mase, sterguri de ruda, fete de perna, cergi si covoare; portul popular , bijuteriile si podoabele - costume de copii si adulti, costume de mireasa; bijuteriile si podoabele - zgardane, "zgarzi" scumpe, cununi de mireasa; ceramica - ceramica de Valea Izei, Sacel si ceramica de Vama, Baia Mare, Lapus; o expozitie de masti - folosite in jocul caprei, jocul ursului si masti folosite in drama liturgica a Viflaimului - mosi, draci, moartea, filozofi de la curtea lui Irod.

La lasarea intunericului intoarcerea la pensiune si servirea cinei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Program Turistic.doc