Proiect Econometrie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiect Econometrie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 41 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

I. INTRODUCERE

La baza oricărei investiţii financiare stă raportul risc-rentabilitate pe care investitorul este dispus să şi-l asume. Investitorii care preferă asumarea unui risc minim îşi orientează disponibilităţile pe piaţa monetară, însă vor fi remuneraţi cu o rată de câştig mai redusă. Investitorii care preferă riscul îşi plasează resursele financiare pe piaţa de capital, la un risc mai ridicat decât cel specific pieţei monetare, însă cu perspectiva obţinerii unui câştig superior. În vederea minimizării riscului aferent investiţiilor pe piaţa financiară, plasamentele sunt efectuate pe baza principiului diversificării eficiente.

Diversificarea eficientă a portofoliului necesită selecţia riguroasă a acestora, în scopul îmbunătăţirii continue a raportului risc-rentabilitate. Acest proces complex constă în cumpărări şi vânzări succesive de titluri financiare, în funcţie de preţul curent al acestora şi de tendinţele anticipate de creştere sau scădere.

În alegerea celor cinci companii am avut în vedere următoarele:

• Am ales câte o companie din domenii diferite de activitate:

- SIF Oltenia din domeniul financiar

- Antibiotice Iaşi din domeniul farmaceutic

- Azomureş din domeniul produselor chimice

- Oil Terminal Constanţa din domeniul transportului şi depozitării

- Transgaz din domeniul utilităţilor

• Pentru a alege compania din domeniul respectiv am comparat graficul cu graficele celorlalte companii din acelaşi domeniu şi am ales-o pe cea care a avut o evoluţie mai constantă în creştere

• Pe www.bvb.ro la indici şi indicatori am verificat societăţile blue cheap

• La sfârşit am comparat graficele celor cinci companii pentru a vedea dacă sunt corelate, chiar dacă sunt din domenii diferite.

II. PREZENTAREA SOCIETĂŢILOR

2.1. Antibiotice Iaşi

În luna decembrie 1955 lua fiinţa prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming. La acea dată, compania purta numele de Fabrica Chimică nr. 2 Iaşi. Patru ani mai târziu, intra în funcţiune secţia de fabricaţie a streptomicinei şi începea producţia de unguente, creme şi supozitoare.

Cu o tradiţie de 55 de ani în industria farmaceutică, Antibiotice S.A. este principalul producător de medicamente antiinfecţioase (singurul producător de cefalosporine injectabile).

Compania este lider în producţia fizică de pulberi sterile pentru soluţii şi suspensii injectabile şi cel mai important producător de unguente, creme, geluri şi supozitoare.

Antibiotice este unul dintre cei mai importanţi exportatori români de medicamente, produsele sale fiind distribuite în peste 40 de ţări ale lumii. Compania are peste 45 de parteneriate externe, fiind în continuare preocupată de extinderea pe noi pieţe de desfacere din Europa, Statele Unite ale Americii, Africa, Asia şi Statele CSI (Comunitatea Statelor Independente).

Existenţa autorizărilor şi certificărilor de calitate recunoscute pe plan internaţional au permis înregistrarea a peste 40 de produse marca Antibiotice pe aproape toate continentele lumii. Antibiotice continuă să-şi păstreze poziţia a doua ocupată la nivel mondial pentru producţie de Nistatina.

2.2. Azomureş S.A.

Considerată ca lider indiscutabil al industriei de îngrăşăminte chimice din România, Azomureş este unicul producător de melamină şi de materiale fotosensibile din ţară.

Structura acţionariatului companiei la data de 31.08.2010 a fost S.C. EUROFERT INVESTMENTS L.L.C. NEW CASTLE U.S.A cu un procent de 56,8254%, AZOMUREŞ HOLDINGS LLC WILMINGTON U.S.A deţine 19,0505% din capitalul social şi alţi acţionari un procent de 24,1241%. Faptul că majoritatea acţiunilor sunt deţinute de o companie străină a adus un plus pentru Azomureş S.A., din momentul privatizării acesteia în decembrie 1997 până în prezent, realizându-se numeroase investiţii în vederea eficientizării producţiei, reducerea costurilor de producţie, reducerea consumului de materii prime.

Activitatea de baza a societăţii constă în producerea şi comercializarea următoarelor produse: îngrăşăminte chimice cu azot, fosfor şi potasiu, melamină, materiale fotosensibile. Ulterior obiectul de activitate a fost completat cu: activitatea de export-import şi comerţ intern, prestări de servicii specifice alimentaţiei publice, producerea, comercializarea mărfurilor şi produselor agro-alimentare şi industriale, activitatea de comisionar în vamă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Econometrie.doc