Proiectarea unei Coloane de Rectificare

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Proiectarea unei Coloane de Rectificare.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 35 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Stoica Anicuta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Cap. I Justificarea temei 2
Cap. II 1. Proprietati fizice ale compozitiei amestecului 6
2. Formule de calcul pentru proprietatile amestecului: gaz si vapori 9
Cap. III Dimensionarea tehnologica a coloanei de rectificare 11
1. Calculul parametrilor externi de operare: reflux minim, numarul minim 11
de talere teoretice
2. Determinarea numarului teoretic de talere 14
3. Determinarea proprietatilor medii in coloana 16
4. Calculul hidrodinamic al talerelor 22
5. Determinarea numarului de talere reale ale coloanei si a eficientei acestora 33
Bibliografie 35

Extras din document

Cap. I JUSTIFICAREA TEMEI

Distilarea este operatia unitara de separarea a unui component sau mai multor componenti dintr-un amestec omogen lichid. Separarea prin distilare, sau prin rectificare se bazeaza pe diferenta intre temperaturile de fierbere si intre presiunile de vapori ale componentilor care formeaza amestecul. In timpul fierberii, vaporii degajati din amestecul de lichide sunt mai bogati in componenti usor volatili, lichidul ramas imbogatindu-se in componenti greu volatili. Vaporii degajati si condensati formeaza fractiunea numita DISTILAT iar lichidul ramas nevaporizat, constituie rezidul de baza. O succesiune de vaporizari si condensari poarta denumirea de RECTIFICARE.

In cazul amestecurilor de lichide, temperatura de fierbere depinde atat de presiunea sub care are loc fierberea, cat si de compozitia amestecului. La o presiune constanta, temperatura de fierbere a amestecului creste o data cu evaporarea componentilor usor volatili, ca rezultat al imbogatirii fazei lichide in

componenti greu volatili.

Operatiei de distilare si rectificare se supun urmatoarelor amestecuri de lichide:

-amestecuri binare (formate din doi componenti);

-amestecuri multicomponente (formate din trei sau mai multi componenti);

-amestecuri complexe;

-nu se cunoaste exact numarul si natura componentilor (titeiul).

In functie de solubilitatea componentilor, amestecurile lichide binare pot fi: miscibile, partial miscibile (intre anumite proportii si intre anumite temperaturi) si total nemiscibile. La randul lor, amestecurile miscibile se impart in amestecuri ideale (fara punct de fierbere constant) si reale (cu temperature de fierbere maxima sau minima). Aceste amestecuri se mai numesc si amestecuri AZEOTROPE.

Rectificarea este o metoda perfectionata de distilare realizata intr-o instalatie unitara prevazuta cu o coloana de rectificare, in care o parte din distilatul condensat (refluxul) circula in contact direct si in contracurent cu vaporii; metoda permite separarea prin redistilare a substantelor cu puncte de

fierbere apropiate. Instalatia de rectificare poate functiona continuu sau discontinuu

Principalele parti ale instalatiei de recticare sunt: balonul de distilare, coloana propriu-zisa, condensatorul si vasul pt colectarea distilatului.

Fig.1 INSTALATIA DE RECTIFICARE

1-balon de distilare, 2-coloana de rectificare cu umplutura, 3- condensator, 4-aloja, 5-colector, 6-incalzire, 7-izolatie, 8-capilara, 9- manta de compensare, 10-manometru, 11-manostat, 12-trapa de retinere, 13-termometru, 14-reostat.

PROCEDEE INDUSTRIALE DE RECTIFICARE

Rectificarea consta intr-o succesiune de evaporari si condensari realizate in aparate speciale numite coloane de rectificare, care au drept rezultat spararea aproape in stare pura a componentilor din amestecurile binare de lichide, sau separarea unei fractiuni inguste din amestecuri complexe.

Utilajul principal al instalatiei de rectificare fig 2, il constituie coloana de rectificare 1, care poate

fi cu umplutura sau cu talere. Amestecul initial se introduce pe asa numitul taler de alimentare care imparte coloana in 2 zone: zona de concentrare (zona deasupra talerului de alimentare) si zona de epuizare (zona sub talerul de alimentare). O coloana de rectificare se poate imagina ca fiind formata dintr-o

serie de blaze de distilare cu barbotare a vaporilor, pusa una peste alta. In coloana de rectificare, rolul blazelor este indeplinit de talere.

Fig. 2 Instalatia de reactificare continuua

1-coloana de recficare

2-fierbator

3-rezervor de nivel

4-preincalzitor

5-condensator

6-racitor

7-rezervor pentru distilat

8-rezervor pentru reziduu

Fisiere in arhiva (1):

  • Proiectarea unei Coloane de Rectificare.doc