Rolul funcțional al culorilor în turism

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 6115
Mărime: 2.60MB (arhivat)
Publicat de: Isidor Ionescu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lect. Univ. Dr. Emilia Pascu
UNIVERSITATEA CRESTINA “DIMITRIE CANTEMIR” FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC SI COMERCIAL MASTER - MANAGEMENTUL AFACERILOR IN TURISM

Extras din proiect

INTRODUCERE

Studii recente asupra psihicului uman au reusit sa scoata in evidenta importanta si rolul pe care il are culoarea in viata noastra. Se stie ca anumite stari psihice sunt induse deimpresiile pe care mediul inconjurator le emite catre ochiul uman. Cromatica naturiiinconjuratoare, a vestimentatiei, a spatiilor in care traim sau muncim ne influenteazadispozitia si comportamentul, de cele mai multe ori fara sa ne dam seama. In general, este bine de stiut ce culori sa alegem si cum sa le armonizam in locurile unde lucram, dar si inspatiile de odihna, pentru a aduce echilibru in viata.Inca din antichitate, oamenii au sesizat efectele culorilor si au incercat sa vindece bolilecu ajutorul lor. Culoarea era folosita nu numai in scopul de a vindeca, ci si de a stimulamentalul si de a creste forta vitala. Culorile au un efect important asupra starilor noastre despirit, fapt cunoscut din timpuri stravechi, si variaza de la individ la individ, fiecare dintre ele purtand mesaje ascunse. Culorile pot sa preschimbe un sentiment de tristete in bucurie prinsimpla lor prezenta in vestimentatia aleasa, in interiorul casei sau chiar in lumina.

Pasind pe prima treapta a perceptiei culorilor, adica la "dimensiunea" lor fizica, este firesc sa ne intrebam cum percepe omul culoarea la modul strict senzorial. Care sunt reactiile lui la culoare, dincolo de forma obiectului? Si ce deosebiri exista intre o sensibilitate necultivata si una cultivata? Cea de-a doua treapta, "dimensiunea" psihica a senzatiei colorate, pune cam aceleasi intrebari si, in mod firesc, cele doua trepte se interactioneaza. In lipsa participarii fiintei noastre interioare, o senzatie, fie ea chiar socanta, ramane superficiala, nu dureaza, nu se adanceste, nu o "traim" cu adevarat, nu devine a noastra. Oamenii de stiinta ne asigura ca exista numeroase conexiuni intre sistemul nervos cerebral si aparatul vizual, iar ca urmare se dezvolta serii intregi de reactii biologice.

- Semnificatia culorilor:

Rosu

Rosul inchis arata cel mai adesea un temperament violent si o predispozitie catretulburari nervoase. O persoana care poarta preferential haine de culoare rosu inchis poate sa para puternica pe dinafara, dar undeva, exista in interior o suferinta care-i afecteaza sistemulnervos. Acest gen de persoana este de obicei impulsiva si dominatoare.

Rosul este cea maiputernica culoare din toata gama coloristica si se asociaza cu elementul foc.

Este oculoare incitanta, dinamica. In Orient, rosul a fost considerat mereu o culoare a fericirii si prosperitatii, iar miresele poarta aceasta nuanta pentru a atrage norocul. Rosul poate fi, deasemenea, culoarea furiei, putand crea dezastru daca nu este folosit cu cumpatare.

ROSU are un efect stimulator general, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual. Este o culoare specifica tipului activ, autonom, locomotor, competitiv. Rosul este culoarea preferata a persoanelor active, dinamice, avand o vointa foarte puternica, cu initiative, independente. Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm, agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Rosu capteaza foarte repede atentia si are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid.

Roz

Anunta de obicei imaturitate si este intalnita de obicei la persoanele tinere aflate in perioada de tranzitie catre maturitate. Vivacitatea este caracteristica acestei culori, iar dacaapare frecvent in vestimentatia unei persoane mature indica dorinta acesteia de a trai si de a se bucura de viata. Ii lipseste totusi maturitatea si puterea de decizie, iar un defect major il poateconstitui grija excesiva fata de propria persoana.

Portocaliu

Este o culoare revitalizanta care reprezinta energiile solare si anuntadeschidere catre ceilalti si sinceritate. Firea persoanelor care prefera aceasta culoare este unasociabila care isi va face intotdeauna multi prieteni si care dispune de calitati de comunicarede exceptie. Portocaliul este asociat pamantului si reprezinta aspiratia si sociabilitatea.Exprima exaltarea si energia, fiind mai temperat decat rosul. De aceea este mai degraba placut decat pasional.Este si un stimulent mintal, putand fi utilizat si in camera de studio.

PORTOCALIU este o culoare calda , culoarea fericirii, a veseliei, a caldurii si senzualitatii. Util ca un intaritor si stimulent emotional, portocaliul este folosit in tratamentul depresiilor si este de mare ajutor la revenirea dupa un soc emotional. Cei care prefera aceasta culoare sunt persoane sociabile, spirituale.

Galben

Sau auriu stralucitor este indiciul oamenilor de incredere. Daca o persoana prefera sa poarte insistent aceasta culoare, ei fie sunt la un inceput de drum si vor sa se perfectioneze intr-un anumit lucru, fie sunt pe punctul de a-si vedea visul implinit. Galbenulindica sanatatea fizica si mentala a celor care sunt in apele lor. Ei sunt prietenosi si serviabili,dar poate putin timizi. Galbenul este asociat cu posesia, optimismul si intelepciunea. Este oculoare vesela, luminoasa si stimulatoare, ce activeaza mentalul. In China antica, galbenul eraconsiderat culoarea rasului, deoarece ridica moralul si inveseleste.

GALBENULeste culoarea soarelui si este asociat frecvent cu fericirea, bucuria, energia vitala. Galbenul este o culoare benefica, stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate. Persoanele care il aleg sunt expansive, active, ambitioase, comunicative, tolerante, rabdatoare, cu un nivel ridicat de aspiratie, intelepciune, dragoste de viata, bogatie interioara.

Verde

Cei care prefera aceasta culoare dispun de un tonus exceptional, sunt amicali si prietenosi, dar poate prea perfectionisti sau autocritici. Firea lor este una contemplativa.Culoarea ar spune parca "sunt liber si ma bucur de ceea ce vad si ce simt".

Verdele este culoarea naturii si se asociaza cu elementul lemn. Simbolizeaza pacea, temperarea, primavera cu un nou inceput. In China, verdele este considerat culoarea pacii si a vietii lungi.

VERDE este o culoare rece, care exprima din punct de vedere psihologic vointa de actiune, tenacitate si perseverenta. Este o culoare excelenta pentru realizari financiare.Verdele are o predispozitie spre relaxare si meditatie, favorizand concentrarea. Persoanele perseverente si indraznete prefera aceasta culoare, ei neimpunandu-se ostentativ, desi au nevoie sa impresioneze si sa fie apreciati.

Verdele faciliteaza deconectarea nervoasa si este un calmant pentru stres. Caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut. Exprima concentrare, siguranta, introspectie.

Preview document

Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 1
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 2
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 3
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 4
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 5
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 6
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 7
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 8
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 9
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 10
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 11
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 12
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 13
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 14
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 15
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 16
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 17
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 18
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 19
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 20
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 21
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 22
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 23
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 24
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 25
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 26
Rolul funcțional al culorilor în turism - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Rolul Functional al Culorilor in Turism.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Hotelul Capitol Brașov

Datele constituie o resursa organizationala cruciala si trebuie gestionate similar activelor unei intreprinderi. Dupa cum se stie, fara date asupra...

Rolul funcțional al culorilor în turism

Rolul funcțional al culorilor în turism Trăim într-o lume unde culorile sunt pretutindeni. Fiecare culoare și nuanță a ei reprezintă ceva. Atunci...

Amenajarea Turistică a Teritoriului

Introducere Amploarea fluxurilor turistice interne si internationale pune din ce în ce mai mult probleme economice, sociale si ecologice...

Ai nevoie de altceva?