Servicii de Telecomunicatii - Studiu de Caz SFR

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Servicii de Telecomunicatii - Studiu de Caz SFR.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, pptx de 64 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Muntean Mihaela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Cuprins
1. Telecomunicatiile
1.1. Telecomunicatiile - prezentare si importanta
1.2. Istoria telecomunicatiilor
1.3. Reglementarea telecomunicatiilor
1.4. Serviciile de telecomunicatii
2. Piata de telecomunicatii din Romania
2.1. Vodafone Romania
2.2. Orange Romania
2.3. Romtelecom
2.4. Cosmote Romania
3. SFR
3.1. Internet ADSL
3.2. Prezentare SFR
3.3. Degrupajul
3.4. Cifre cheie SFR
3.5. Concurenta SFR zona degrupata
3.6. Concurenta SFR zona non-degrupata
4. Lista abrevierilor
5. Bibliografie

Extras din document

1. Telecomunicatiile

1.1. Telecomunicatiile - prezentare si importanta

In prezent, economia nu mai are doar 3 sectoare. Sectorul cuaternar, adica cel al informatiei, s-a conturat deja de sine statator, inregistrand ritmuri de crestere mult mai mari decat sectoarele traditionale si ajungand chiar sa conditioneze buna desfasurare si dezvoltare ale celorlalte sectoare ale economiei.

Informatia, ca orice alt produs, trebuie sa fie la momentul potrivit, la locul potrivit, in cantitarea potrivita, in conditiile in care este si extrem de perisabila. Astfel transportul informatiilor este un element crucial, o intarziere de cateva secunde facand o informatie inutila. Alte caracteristici ale informatiei precum imaterialitatea/intangibilitatea au dus la dezvoltarea a ceea ce azi numim telecomunicatii.

Telecomunicatiile sunt transporturi speciale sau neconventionale, alaturi de transportul energiei electrice, conductele de gaze etc. In prezent, telecomunicatiile sunt cel mai des practicat transport special, dar si cel mai valoros, reprezentand transmiterea la distanta a informatiei prin intermediul a diferite semnale electromagnetice. Altfel spus, in telecomunicatii se incadreaza telegraful, radioul, televiziunea, reteaua Internet si altele- lucruri obisnuite pentru secolul 21 si care stau la baza evolutiei societatii atat social cat si economic. Chiar mai mult, telecomunicatiile joaca un rol vital in situatiile de urgenta si in serviciile medicale. Exemple de aceasta natura pot fi legaturile telefonice cu zonele rurale, localitatile indepartate, cazurile de necesitate in situatii de inundatii, cutremure, incendii, maladii, etc. In prezent calculatoarele, inventate in 1946, sunt un element indispensabil al tuturor activitatilor noastre- ele participa la lansarea rachetelor cosmice, conduc procesele de productie din industrie, agricultura, realizeaza posta electronica si multe altele. Mai departe, interconectarea calculatoarelor prin Internet ajuta la lichidarea barierelor financiare si regionale si dezvoltarea unor noi domenii economice precum afacerile virtuale. Internetul e cea mai usoara cale ca o afacere sa se adreseze unor grupuri tinta pe plan mondial tinandu-se cont si de ritmul de dezvoltate al acestuia. Astfel in anul 1990 s-au inregistrat 2.6 milioane de oameni pe glob care erau conectati la reteaua Internet, iar in 2002 numarul celor conectati era de 450 milioane.

Din pacate, chiar si cunoscuta fiind importanta lor, telecomunicatiile sunt in competitie cu alte sectoare in obtinerea fondurilor de investitii. De regula, administratiile de stat recunosc ca serviciile de telecomunicatii sunt insuficient dezvoltate fata de progresele economice realizate in tarile respective deoarece de multe ori aceste servicii au fost considerate un lux si erau oferite doar dupa ce se realizau alte investitii in industrie, agricultura, aprovizionare cu apa, constructii de drumuri etc.

Echipamentele necesare unui sistem de telecomunicatii, desi au o durata lunga de viata, au costuri ridicate si o complexitate tehnica ridicata, fiind astfel dificil ca aceste sisteme sa fie optime si din punct de vedere economic dar si tehnic.

1.2. Istoria telecomunicatiilor

Inainte de existenta telecomunicatiilor, nevoia oamenilor de comunicatie informationala la distanta a fost satisfacuta prin metode primare precum foc, porumbei, posta etc. Odata cu evolutia societatii umane au evoluat si metodele de comunicatie.

In istoria telecomunicatiilor se considera ca 5 mari descoperiri au reprezentat puncte de cotitura:

1. telegrafia- Ignace si Claude Chappe au inventat in 1791 un sistem de transmitere a mesajelor cu semafoare, numit telegraf cu semafoare, acesta fiind începutul telecomunicatiilor. Mai tarziu este inventat telegraful electric. Celebru este Samuel Morse care in 1844 demonstreaza public telegraful sau electric ce utiliza propriul sau cod, desi inaintea lui, mai exact in 1816, Francis Ronalds dezvolta la Londra un telegraf electric utilizand “electricitate statica de inalta tensiune”, transmitand cu succes mesaje pe o distanta de 8 mile.

2. telefonia- telefonul este inventat in 1876 de Alexander Graham Bell.

3. radioul- istoria radioului este ceva mai complicata dar principalul lui inventator a fost Gugliemo Marconi care in 1895 reuseste sa transmita semnale la 2,4 km distanta; in 1902 are loc prima transmisiune radio a vocii umane ca in 1906 Fessenden sa radiodifuzeze primul radioprogram cunoscut ce a fost receptionat pe o arie de cateva mile de receptoare facute de amatori.

4. televiziunea- in 1884 Paul Nipkow in Germania elaboreaza un patent pentru un sistem complet de televiziune dar abia in 1908 scotianul A.A. Campbell Swinton elaboreaza o metoda care, esentialmente, sta la baza televiziunii moderne si in 1932 este pus in functiune un sistem complet electronic de televiziune.

5. Internetul- predecesorul Internetului a fost ARPANET, un sistem de calculatoare si terminale interconectate finalizat in 1972; abia in 1982 se naste Internetul asa cum îl stim in prezent si WWW este creat in 1990 de Tim Berners Lee.

Cat despre introducerea acestor tehnologii in tara noastra:

1. primele linii telegrafice au intrat in functiune in 1853

2. telefonul a fost introdus experimental in 1877

3. primele comunicatii de telegrafie fara fir au intrat in functiune in 1905

4. chiar daca in 1937 se prezinta o emisiune de televiziune electronica la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Stiinte, abia in anul 1955 incep primele emisiuni de televiziune alb-negru cu caracter regulat, iar in culori in 1964

5. in 1993 Romania se racordeaza la Internet, domeniul ’ro’ fiind recunoscut la nivel international.

Fisiere in arhiva (2):

  • Servicii de Telecomunicatii - Studiu de Caz SFR
    • Servicii de Telecomunicatii - Studiu de Caz SFR.doc
    • Servicii de Telecomunicatii - Studiu de Caz SFR.pptx