Siguranta si Securitatea Jucariilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Siguranta si Securitatea Jucariilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: S.l.dr.ing Crina Axinte

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

Introducere 3
Obligatia generală de securitate 4
Cerintele esentialenpentru jucăriile plasate pe piata internă 6
Proceduri de evaluare a conformitătii 6
Principii care guvernează siguranta jucăriilor 8
Produse care nu sunt considerate jucării 8
Actiuni ale producătorilor,distribuitorilor si ale Statelor membre ale UE pentru prevenirea riscurilor 10
Marcajul de conformitate CE 10
Evaluarea conformitătii jucăriilor 11
Atestarea conformitătii 11
Pericole specifice 12
Riscul de rănire,strangulare,sufocare,arsuri 15
Riscul de indigestie,inhalare,contact cu pielea,nucoasele sau cu ochii 16
Riscul de infectie,îmbolnavire sau contaminare 16
Recomandări speciale 16
Sfaturi pentru joaca în siguranta 17

Extras din document

SECURITATEA JUCĂRIILOR NU ESTE O JOACĂ DE COPII

Introducere:

Statele membre ale Uniunii Europene au o serie de obligatii legate de securitatea jucăriilor, iar în acest sens, o lege europeană din anul 1988 stabileste exigentele de securitate privind proprietatile fizice si mecanice ale jucăriilor, potrivit AFP.

Pentru ca jucăriile periculoase să nu ajungă să afecteze sănătatea sau viata copiilor, au fost impuse în acelasi timp limite precise in privinta caracteristicilor chimice prin aceasta întelegându-se si inflamabilitatea materialului utilizat.

Potrivit reglementărilor Uniunii Europene, jucăriile trebuie fabricate potrivit normelor impuse de Organismele Europene si vor purta marca de conformitate “CE” pentru a putea fi puse pe piată.

Fabricantii au obligatia de a garanta că produsul a fost conceput si realizat cu respectarea exigentelor directivei Comisiei Europene. Statele membre UE trebuie să interzică sau să restrângă vânzarea acelor produse care poartă marca “CE” fără să aibă autorizatie si au obligatia de a semnala autoritătilor nationale astfel de situatii.

În cazul unui pericol serios si imediat, Comisia Europeană a pus la punct un sistem de alertă rapidă (RAPEX) care permite autoritătilor nationale să semnaleze produsele periculoase. Comisia Europeană va alerta la rândul ei toate celelalte state membre pentru ca acestea să îsi poata lua măsurile de sigurantă.

Anul trecut, numărul produselor considerate o amenintare gravă la adresa consumatorilor, a mediului sau a securitătii publice, a crescut de la 1870 de produse, la aproximativ 2000 de produse, informează un comunicat de presă al Comisiei Europene. Dintre acestea, 28% sunt jucării.

Piaţa de jucării a Uniunii Europene (fără jocurile video) reprezintă o cifră totală de 14, 234 miliarde de euro pentru 80 milioane de copii din Uniunea Europeană. CEN/TC 52, Securitatea jucăriilor, are ca scop ca prin activitatea sa să asigure că toate jucăriile din Uniunea Europeană îndeplinesc linii directoare stricte referitoare la securitate. Acestea includ stabilirea cerinţelor de securitate, precum şi specificarea metodelor de încercare, pentru a asigura că aceste cerinţe sunt îndeplinite.

Comitetul a elaborat un standard (EN 71) care cuprinde 11 părţi şi 3 rapoarte tehnice. Standardele sunt actualizate permanent pentru a reflecta ultimele informaţii cu privire la accidente sau potenţialul de îmbunătăţire. În plus, majoritatea acestor standarde europene furnizează „prezumţia de conformitate” cu directiva Securitatea jucăriilor (88/378/EEC).

Această serie de standarde se referă la toate tipurile de jucării de la vopsele pentru pictare cu degetul, la jucării de tip balansoar. Ea include importante linii directoare cu privire la inflamare şi traducerea etichetelor de avertizare şi a instrucţiunilor.

Asociaţia de Standardizare din România a preluat toate standardele române menţionate în acest articol, după cum urmează:

SR EN 71-1+A6-2008 înlocuit cu SR EN 71-1+A9:2009 - ISO 8124-1:2009 Securitatea jucăriilor. Partea 1: Proprietăţi mecanice şi fizice;

-Acest standard stabileşte cerinţele şi metodele de încercare pentru proprietăţile mecanice şi fizice ale jucăriilor.

SR EN 71-2+A1:2007 – ISO 8124-2:2007 Securitatea jucăriilor. Partea 2: Inflamabilitate;

- Standardul specifică unele completari pentru standardul european EN 71-2:2006.

SR EN 71-3:1999+A1+AC:2002+AC:2003 – ISO 8124-3:2010 Securitatea jucăriilor. Partea 3: Migrarea anumitor elemente;

SR EN 71-4:1997+A1:2001+A2:2004 – Securitatea jucăriilor. Partea 4: Truse pentru experienţe chimice şi activităţi conexe;

- Standardul prevede conditii de securitate pentru reducerea riscurilor ce pot dauna sanatatii copiilor.

SR EN 71-5:1997+A1:2006 – Securitatea jucăriilor. Partea 5: Jocuri chimice (seturi), altele decât truse pentru experienţe chimice;

- Amendamentul EN 71-5:1993/A1:2006 specifica unele modificari pentru standardul european EN 71-5:1993.

SR EN 71-6:1996 – Securitatea jucăriilor. Partea 6: Simbol grafic de avertizare a vârstei;

- Standardul prevede semnul grafic ce se aplica pe jucarii ca semn de avertizare a vârstei pentru care sunt destinate.

SR EN 71-7:2003 – Securitatea jucăriilor. Partea 7: Vopsele pentru pictarea cu degetul. Cerinţe şi metode de încercare;

- Standardul stabileste cerintele referitoare la substantele si produsele utilizate la pictarea cu degetul si se aplica numai la pictarea cu degetul.

SR EN 71-8:2004+A1:2006+A2:2006 – ISO 8124-4:2010 Securitatea jucăriilor. Partea 8: Leagăne, tobogane şi jucării pentru activităţi similare de uz familial, în exterior şi în interior;

- Standardul stabileste cerintele si metodele de încercare pentru jocuri active de uz casnic si familial care au în componenta bare transversale si alte jocuri similare destinate copiilor în vârsta de pâna la 14 ani. Barele pot fi pe joc sau în interiorul acestuia si trebuie sa suporte greutatea unuia sau mai multor copii. Aceasta nu se aplica, de exemplu, jocurilor destinate utilizarii în scoli, în gradinite, spatii de joaca publice, restaurante, centre comerciale si alte locuri publice similare care fac obiectul standardului EN 1176, partile de la 1 pâna la 6.

SR EN 71-9+A1:2007 – Securitatea jucăriilor. Partea 9: Compuşi chimici organici. Cerinţe;

- Această parte (a noua) a standardului EN 71 referitoare la securitatea jucăriilor stabileşte cerinţele referitoare la migrarea sau conţinutul anumitor compuşi organici chimici periculoşi, care provin din jucării şi materialele-jucărie ca urmare a expunerii prin introducere în gură, ingestie, contact cu pielea, contact cu ochii sau inhalare, în timpul unei utilizări normale sau previzibile a jucăriei, ţinând seama de comportamentul normal al copiilor, precum şi de funcţia şi destinaţia jucăriei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Siguranta si Securitatea Jucariilor.doc

Alte informatii

Universitatea Vasile Alecsandri Bacău FACULTATEA DE INGINERIE