Structuri Textile - Tricoturi

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Structuri Textile - Tricoturi.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 48 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Cap. 1. Elemente initiale

1.1. Caracteristicile domeniului de utilizare, proprietati potrivit destinatiei

Tricoturile sunt produse textile obtinute pe cale mecanica, prin buclarea succesiva sau simultana a unui fir sau a unui sistem de fire, transformarea lor în ochiuri si înlantuirea lor într-o anumita ordine.

Tricoturile cu legatura patent sunt realizate din fire groase, cu un grad ridicat de izolare termica, fiind destinate purtarii în anotimpurile mai reci.

Datorita proprietatilor pe care le au, tricoturile patent au o larga utilizare pentru producerea diverselor articole de lenjerie, îmbracaminte exterioara, ciorapi, manusi etc.Se produc frecvent tricoturi din fire tip bumbac, lâna, matase în amestec.

În cazul utilizarii unor structuri de patent, voluminozitatea tricotului va fi cu atât mai mare datorita dispunerii spatiale a elementelor ochiului, respectiv datorita înglobarii unei cantitati crescute de aer în tricot.

Fig.1.1.1 Produs: rochie

Aceste aspecte favorizeaza pe de o parte un confort termic foarte bun si de asemenea o circulatie eficienta a aerului, respectiv a vaporilor de transpiratie între corp si mediul înconjurator.

Produsul ales(fig.1.1.1) este o rochie destinata femeilor cu vârsta între 30-40 ani, putând fi purtata în sezonul primavara-toamna, atât ca tinuta casual, cât si pentru evenimente mai deosebite, daca se asociaza cu accesoriile corespunzatoare evenimentului.

Produsul este realizat din 4 repere: fata, spate si 2 mâneci ¾. Atât reperul fata, cât si cel spate prezinta zone cu structuri diferite, structura de baza fiind patent 1:1. Lungimea rochiei este ¾, având terminatia oblica, iar la partea superioara prezinta un decolteu în “V”.

Proprietatile produsului sunt influentate de o serie de factori cum ar fi: stratul de aer dintre diferite straturi de materiale, suprafata pielii precum si mediul ambiant schimbator. Are rol de baraj protector între corpul uman si mediu, rol de izolator termic.

Produsul prezinta rezistenta si alungire la rupere, efect pilling si rezistenta la frecare scazuta, rezistenta la solicitari repetate. Grosimea materialului din care este confectionata rochia este un factor în determinarea valorilor unor parametri de confort: izolarea termica, permeabilitatea la vapori, permeabilitatea la aer, rezistenta la trecerea vaporilor, capacitatea de mentinere si transportul transpiratiei. Produsul este confectionat dintr-un material gros ceea ce determina o permeabilitate la aer scazuta si o izolatie termica buna.

Produsul are stabilitate dimensionala buna în urma spalarii, nu necesita calcare, are o viteza mica de uscare, nu prezinta rezistenta la putrezire si curatire chimica.

Permeabilitatea la aer si apa este îmbunatatita datorita ochiurilor retinute. Efectul pilling apare în urma frecarii produsului cu alte corpuri, este mai redus deoarece produsul este realizat din fire care au în structura fibre sintetice ( PNA).

Fiind o structura tricotata are avantajul reducerii contactului cu pielea. Necesitatile fiziologice trebuie sa asigure cele mai bune conditii de activitate omului din punct de vedere al posibilitatilor de energie si viteza. Aceste necesitati se satisfac concomitent cu necesitatile antropometrice si igienice, în conditiile în care antropometria dinamica îsi propune sa elimine cauzele care genereaza lipsa de confort cauzata de îmbracaminte oferind criteriile unei constructii stiintifice a îmbracamintei cu destinatie speciala, inclusiv determinarea coeficientilor tehnici.

Posibilitatile energetice si de viteza ale omului sunt legate de învingerea rezistentei articolului prin miscarile sale care depind tot de gradul de satisfacere a necesitatilor antropometrice.

O importanta deosebita în satisfacerea necesitatilor fiziologice o are masa articolului, mai corect masa relativa, mai corect cea atribuita caracteristicilor dimensionale ale acestuia. Masa mare a articolului provoaca cheltuieli mari de energie umana si îngreuneaza activitatea motorie a omului. De asemenea, masa îmbracamintei este conditionata de importanta acesteia în termoreglarea si asigurarea termoizolatiei. Reducerea masei, fara modificarea proprietatilor termoizolante si durabilitatii, reprezinta sarcina cea mai importanta nu numai din punct de vedere fiziologic, dar si economic.

Proprietatile igienice asigura posibilitatea existentei unei stari confortabile a omului la contactul cu articolul si se caracterizeaza prin securitatea si nenocivitatea acesteia. Securitatea îmbracamintei este conditionata de lipsa capacitatii de inflamare si ardere a materialelor din care este confectionata. Neinflamabilitatea depinde în primul rând de compozitia fibroasa a materialului. Gradul de ardere este ridicat fiind un material care are în compozitie bumbac.

Fisiere in arhiva (1):

  • Structuri Textile - Tricoturi.doc