Studiul Privind Transportul Poluantilor Lichizi in Sol

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Studiul Privind Transportul Poluantilor Lichizi in Sol.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

1. POLUAREA SOLULUI 4
1.1. Categorii/tipuri de poluanţi şi categorii/tipuri de poluare 8
2. MONITORIZAREA POLUANŢILOR LICHIZI DIN SOL 11
3. PLAN DE MONITORIZARE 19
3.1. Poluarea cu pesticide 19
3.2. Poluarea solului cu îngrăşăminte în exces 20
Bibliografie 23

Extras din document

1. POLUAREA SOLULUI

Poluarea solului este acțiunea prin care omul sau natura produc modificări fizice, chimice și/sau biologice anormale care îi depreciază calitățile de suport sau mediu de viață.

Poluarea solului este un fenomen vechi, care era produs de factori naturali, dar datorită capacității de autoregenerare a solului avea intensitate redusă. Astăzi, datorită dezvoltării civilizației industriale și exploziei demografice umane această formă de poluare a luat o amploare deosebită și se manifestă pe arii foarte extinse.

Tipurile de poluare a solului pot fi stabilite după mai multe criterii: după originea agenților poluanți, după natura lor, după sursa de poluare, după gradul de poluare, etc .

Poluarea solului cu metale grele se datorează ativităţilor de extracţie şi prelucrare a minereurilor neferoase, de producţie a aluminiului, îngrăşămintelor chimice, cimentului, arderii cărbunelui în termoentrale etc.

Poluarea solului cu fluor este evidentă pe amplasamentele fabricilor de substanţe chimice, de aluminiu, de ciment sau chiar a centralelor termice, precum şi în împrejurimile acestora.

Pulberile sedimentabile provin de la termocentrale, de la fabricile de lianţi şi azbocimet, de la staţiile de preparare uscată a substanţelor nemetalifere şi a sării geme s.a.

Produsele petroliere au afectat suprafeţe semnificative atât in zonele de exploatare a zăcămintelor de ţiţei şi gaze cât şi în jurul instalaţiilor de petrochimie şi transport.

Extracţia sării geme în soluţie a determinat o poluare intensă a solului pe zeci de hectare cu saramură şi produse petroliere.

Reziduurile menajere şi industriale depozitate necontrolat sau necorespunzător conduc de asemenea la poluarea solului.

Poluarea cu pesticide, nitrati şi produse de uz fitosanitar are o mare extindere in agricultură.

Irigarea solurilor cu ape poluate (în care se deversează substanţe toxice şi produse petroliere) conduce la poluarea solului, având consecinţe grave pentru sănătatea umană şi a ecosistemlor.

Dejecţiile animaliere, cele provenite de la păsări, precum şi nămolul de la staţiile de epurare răspândite pe sol conduc la poluarea intensă a acestuia.

Poluarea subsolului / formaţiunilor geologice. Poluarea subsolului cu metale grele se datorează în principal activităţilor de extracţie şi prelucrare a minereurilor feroase şi neferoase, de extracţie şi prelucrare a petrolului, de producţie a aluminiului şi aluminei, îngrăşămintelor chimice, cimentului etc. Mediul acid favorizează solubilitatea metalelor grele.

Depozitele de deşeuri menajere necorespunzătoare au condus la poluarea subsolului prin infiltrarea levigatului în formaţiunile geologice aflate în patul depozitului.

Depozitele de deşeuri industriale şi din industria extractivă (halde, iazuri de decantare, bataluri etc.) necorespunzătoare, au condus la o intensă poluare a formaţiunilor geologice în care sunt amplasate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul Privind Transportul Poluantilor Lichizi in Sol.doc

Bibliografie

1.***, Pricope Ferdinand, Pricope Laura, Poluarea mediului şi conservarea naturii, Ed. Vladimed- Rovimed, Bacău, 2007.
2.***, Gh. Acatrinei, Poluarea şi protecţia mediului ambiant, Ed. Universităţii A.I.Cuza, Iaşi, 1994.

Alte informatii

UNIVERSITATEA “VASILE ALECSANDRI”, DIN BACAU FACULTATEA DE INGINERIE PROGRAM DE STUDIU: IPMI