Tehnica Baschetului

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Tehnica Baschetului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 38 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ioan Badau, Andrei Magda

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Extras din document

Conceptul despre baschet

Cunoasterea multilaterala si in aceelasi timp in profunzime a unui domeniu constituie o necesitate si totodata o conditie pentru eficienta actiunilor celui care activeaza in domeniul respectiv.

Pentru specialistii cu cea mai mare calificare,extinderea si aprofundarea continua a cunoasterii propriului domeniu de activitate se impune si mai mult,deoarece acestor specialisti le revine si sarcina de a contribui creator la dezvoltarea domeniului in care lucreaza.

De pe aceste pozitii este necesar sa fie considerata si cunoasterea baschetului de catre specialistii si candidatii la titlul de specialisti cu cea mai mare calificare in acest domeniu(antrenorii si studentii grupelor de specializare baschet).

Sistemul de cunostinte in domeniul bashetului-ne referim nu numai la informatia teoretica,ci si la deprinderile si priceperile tehnico-tactice si metodice-trebuie considerat ca un si sistem deschis care se imbogateste, se diversifica si se aprofundeaza continuu.

Ca si alte activitati ale vietii sociale-ca nu mai vorbim de activitatea sportive-baschetul poate fi considerat din unghiuri,de pe pozitii si dupa criterii diferite. De cele mai multe ori aceasta diversitate de criterii pune in evidenta numai o latura a jocului, si aceasta, la randul ei, tratata unilateral; este diferenta intre punctul de vedere al unui spectator-mai mult sau mai putin avizat care asista intamplator la un meci-si acela al unui specialist; este diferenta chiar intre punctele de vedere ale diversilor specialisti ( antrenor-jucator, arbitru-jucatori-antrenor etc.).

Este clar totusi,ca pentru specialistii bascetul este considerat multilateral,dar convergent si bine inteles dupa criterii cat mai stiintifice. In cadrul acestor criterii trebuie sa aiba prioritate, intre altele, continutul jocului si al activitatii de baschet, functiile si implicatiile acestora.Concluzile si respectiv, cunostintele achizitionate, tratate integrative, constituie ceea ce denumim conceptual despre baschet, al carui continut cu diferitele lui ipostaze il vom expune in continuare.

Joc sportive colectiv - Ca prima si totodata definitorie acceptiune care trebuie sa caracterizeze conceptul despre acest joc o mentionam pe aceea care arata ca baschetul este un joc sportiv colectiv ( de echipa ), facand parte din categoria jocurilor sportive inventate.Calitatea sa de joc sportiv il incadreaza ca subdomeniu specializat al culturii si educatiei sportive,al civilizatiei sportive.Incadrarea baschetului in domeniul culturii sportive - si implicit al culturei - este determinata de faptul ca baschetul, ca si celelalte

sporturi, este in primul rand o creatie a omului, o cucerire a culturala, iar practicarea lui constituie un act de cultura: asadar, finalitatea practicarii baschetului este in principal culturala,aceasta in pofida caracterului sau evident de activitate corporala. Deci, conceptual, baschetul nu trebuie considerat unilateral, respectiv numai din punctual de vedere al efecteolor lui asupra componentei biologice a personalitatii umane, ci, integrative, prin prisma tuturor componentelor acesteia.

Fiind un joc sportiv de echipa, baschetul  ca si celelalte jocuri sportive colective  este, in primul rand, o forma de activitate sociala organizata. Plecand de la acesta caracteristica a tuturor jocurilor sportive colective, in definirea baschetului,in mod necesar vom folosi ca gen proxim al notiunii dfinitia jocului sportive formulate de noi intr-o lucrare anterioara(50). Deci, jocul de baschet este  un mod specific de manifestare si totodata de practicare cu caracter ludic si sportiv ( agonistic) a activitatii corporale si a exercitiului fizic, la care participantii constituiti in doua echipe a cite cinci jucatori, aflati temporar intr-un raport de adversitate neostila, tipica jocurilor sportive, denumita rivalitate sportiva, lupta pe un teren special amenajat cu cosuri de baschet, pentru obtinerea victoriei fiecare incercand sa realizeze mai multe aruncari reusite in cosul adversarilor, efectuate cu ajutorul mingii de baschet manevrate in conditii prevazute in regulamentul jocului .

Disciplina sportiva . Considerarea baschetului ca sport, alaturi de celelalte sporturi, ii confera in acelasi timp statut si, implicit, denumirea de disciplina sportiva . Statutul de disciplina sportiva ii este conferit de cadrul organizatoric-sportiv institutionalizat pe plan national si international, alaturi de alte numeroase discipline sportive care compun sfera notiunii de activitate sportiva. Amintim ca o conditie  sine qua non  pentru atribuirea statutului de disciplina sportiva este aceea ca puterea de stat dintr-o tara sa recunoasca pe de o parte cadrul organizatoric-sportiv institutionalizat pe plan national al disciplinei sportive in cauza si sa accepte totodata aderarea acestuia la organul international de coordonare si conducere ( limitata ) a acelei discipline sportive in relatiile sportive internationale, respective la federatia internationala.

Din punctual de vedere exprimat, baschetul romanesc, alaturi de acela din alte 150 de tari ale caror federatii nationale sunt afiliate la Federatia Internationala de Baschet Amator ( F.I.B.A. ), are statut de disciplina sportiva, deoarece in tara noastra egzista o baza institutionala pentru activitatea de baschet,constand in:

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnica Baschetului.doc