Tipuri de beneficii în statele bunăstării

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3174
Mărime: 16.53KB (arhivat)
Publicat de: Zamfir Militaru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Eugen Blaga
Proiectul a fost realizat pentru evaluare in cadrul cursului de Politici de Sanatate Publica, an IV.

Extras din proiect

Pentru fiecare individ , ca si pentru intreaga colectivitate , sanatatea reprezinta unul din cei mai importanti factori care asigura desfasurarea vietii si activitatii.

Ocrotirea sanatatii nu este numai o problema de asistenta medicala , ci si o problema cu un caracter social , facand parte integranta din ansamblul conditiilor socio-economice de dezvoltare .

Politica sanitara este parte integranta a politicii sociale si pentru infaptuirea ei , in numeroase tari ale lumii , se cheltuiesc resurse financiare importante .

Cheltuielile pentru sanatate prezinta o tendinta de crestere datorita unor factori, cum sunt :

- amplificarea nevoilor de ocrotire a sanatatii ca efect a cresterii numarului populatiei si modificarii structurale ;

- accentuarea factorilor de risc ;

- cresterea costurilor prestatiilor medicale atat ca urmare a introducerii in practica medicala a unor noi mijloace de investigatii , tratament , cat si o sporire a numarului cadrelor medicale .

Principala consecinta a politicilor sociale dezvoltate de catre stat este protectia sociala a populatiei . Protectia sociala nu este realizata exclusiv prin intermediul politicilor sociale , ea este o consecinta a efortului conjugat a mai multor factori ; piata muncii , economia , sectorul ne-guvernamental .

Bugetul de stat si bugetele locale sunt principalele resurse de care dispune statul si autoritatile locale pentru a finanta politicile in domeniul public .

Bugetul de stat si bugetele locale se constituie prin colectarea de taxe si impozite. Alte resurse ale statului sunt fondurile sociale , constituite prin intermediul unor contributii speciale si avand o destinatie specifica .

O alta categorie de venituri ale statului sunt cotizatiile sociale (contributii la diferitele Fonduri Sociale ) : Fondul de asigurari sociale ,Fondul de somaj , Fondul de Asigurari Sociale de sanatate , Fondul Special de Solidaritate sociala etc.

Statul intervine pentru a da curs politiciilor sale sociale in diverse forme , prin acordare de :

1. beneficii sau transferuri sociale :

- transferuri monetare ;

- transferuri in bunuri sau „in natura” .

2. servicii sociale (servicii educationale , servicii de sanatate , servicii acordate unor categorii sau grupuri sociale considerate a fi vulnerabile )

- gratuitati , prin producerea unor servicii sau plata integrala a celor ce le produce ;

- subventii , celor care produc anumite servicii sau pentru cumparator;

- scutiri de taxe si impozite .

Beneficiile si serviciile sociale pot fi de tip contributoriu sau asiguratoriu . Acordarea beneficiilor este conditionata de plata unor contributii , obligatorii pentru toti cei ce au venituri din munca : pensiile ( de varsta , de invaliditate ,de boala), plata concediului de maternitate , ajutorul de somaj , serviciile de sanatate in Romania .

Cele mai importante categorii de servicii sunt :

- in domeniul educational : scolarizarea gratuita sau subventionata a copiilor pana la anumita varsta .

- in domeniul sanatatii : serviciile pot fi gratuite sau de tip asiguratoriu . Pentru cele de tip asiguratoriu , serviciile oferite pot reflecta nu numai nevoia individuala , dar si nivelul contributiei .

SISTEME ASIGURATORII – CONSIDERATII TEORETICE

Motivul principal pentru care se asigura oameni este ca acela ca orice individ rational tinde sa-si minimizeze riscurile in mod voluntar atata timp cat valoarea sigurantei sale este mai mare decat costurile nete de asigurarea riscurilor .

Statul impune obligativitatea contributiei la un sistem de asigurari national datorita faptului ca adesea exista o serie de externalitati pentru societate asociate deciziei de ne-asigurare .

Statul furnizeaza el insusi asigurarea in anumite conditii . De exemplu , in cazul asigurarilor obligatorii de raspundere civila pentru detinatori de autoturisme , statul impune obligativitatea asigurarii dar nu produce , organizeaza el insusi sistemul de asigurare .

Pentru a exista si a fi eficienta o asigurare pe piata privata este necesar sa fie indeplinite cateva conditii

Preview document

Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 1
Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 2
Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 3
Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 4
Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 5
Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 6
Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 7
Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 8
Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 9
Tipuri de beneficii în statele bunăstării - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Tipuri de Beneficii in Statele Bunastarii.doc

Te-ar putea interesa și

Statul și Managementul Guvernamental

1.Rolul statului în economia de piata De când a aparut si pâna astazi, statul a pus societatea în fata unei alegeri dificile: libertate sau...

Cheltuieli Publice

Resursele financiare, la nivel national, cuprind ansamblul resurselor financiare ale autoritatilor si institutiilor publice, resursele...

Politica fiscală și influența ei

1.1. Fundamentarea teoretica a statului modern si aparitia primelor conceptii economice Dupa prabusirea Imperiului Roman, timp de o mie de ani,...

Alocarea resurselor, piața și statul - eșecurile pieței și eșecurile guvernamentale

5.1. Eşecurile pieţei Piaţa nu reuşeşte întotdeauna să distribuie eficient resursele, sau, altfel spus, nu poate agrega comportamentul individual...

Politica socială

1. Conceptul de politică socială Răspunsurile la întrebarea ,,Ce este politica socială?” sunt variate atât în funcţie de autorii care abordează...

Cheltuielile publice și dimensiunea bugetară - studiu de caz Antibiotice SA

INTRODUCERE: Cheltuielile publice sunt un concept financiar al cărui conţinut îl reprezintă exprimarea în formă bănească a relaţiilor...

Statutul bunăstării

Statutul Bunastarii Bunastarea sociala - Politica sociala reprezinta interventia statului in configuratia proceselor sociale caracteristice unei...

Sociologia Familiei

Subiectul 1. Familia de origine, familia de procreere, familia de rezidenta, familia de interactiune. 1.Familia de origine (familia de orienzate...

Ai nevoie de altceva?