Trasee Turistice in Delta Dunarii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Trasee Turistice in Delta Dunarii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: DELIA POPESCU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Alte Domenii, Ecologie, Economie

Extras din document

Am dorit sa creez un concept modern de punere in valoare a bogatiei deltaice, prin oferte care se adreseaza iubitorilor de natura, oferte atractive care sa contribuie la mentinerea cresterii calitatii vietii, la mentinera sustinuta a pastrarii ecosistemului in aceasta regiune unica in Europa.

In acest sens, am practicat tarife acceptabile, tocmai cu scopul de a oferi posibilitatea sa beneficieze de acest program turistic cat mai multe categorii sociale. Programul este dedicat turistilor din Romania si din Republica Moldova.

Ideea care a stat la baza acestei creatii a fost faptul ca nu e suficient sa inveti din carti despre tara ta, ci ca Romania trebuie strabatuta si experimentata in mod activ. Astfel cel mai bun argument in favoarea turismului intern il reprezinta valoarea educationala a acestuia, motiv pentru care copii sunt elementul simbol, purtator de imagine pentru intregul mesaj ce se vrea transmis romanilor.

Cati dintre noi stiu ca 7 minuni ale Romaniei figureaza pe lista patrimoniului UNESCO? Delta Dunarii, Cetatile fortificate din Transilvania, Manastirea Horezu, bisericile din Moldova, Centrul istoric al Sighisoarei, Bisericile de lemn din Maramures si Cetatile dacice din Muntii Orastiei. Aceasta este amprenta civilizatiei romanesti si totodata ceea ce ne diferentiaza de celelalte culturi ale lumii.

Minunile romanesti stau alaturi de Marele zid chinezesc, de somptuosul Versailles, de batrana Acropole si de mandrul Taj Mahal. Sunt operele inaintasilor nostri care au creat pentru eternitate. Dar cati dintre noi au ajuns in Moldova, la Sighisoara sau in Maramures. Cand e mai simplu si mai ieftin sa ajungi la Paris, de ce te-ai complica sa iei personalul de Sighetu Marmatiei?

Si de ce te-ai duce in Delta sa te plimbi printre ambalajele de plastic aruncate in Dunare, cand e o placere sa admiri coloanele anticei Acropole? Fiindca suntem prea saraci sa ne permitem astfel de experiente pe banii nostri. Romania este mereu surprinzatoare nu numai pentru straini, ci chiar si pentru turistii romani.

II. TRASEUL.

Iubitori al naturii, dornici sa-si apropie clipe de poezie, calatori în cautarea ineditului, oameni de stiinta sau doar îndragostiti de "marea cea mare" si de singuratatea nesfârsitului plai - Delta ofera fiecaruia, de oriunde si la orice vârsta, precum antica Ceres, cornul nemasuratei sale abundente.

Specificul zonei deltaice - retea de ape cu dese modificari de structura, directie, adâncime - conditia folosirii sine qua non a mijloacelor de transport pe apa, distantele în general mari ce trebuie strabatute între diverse obiective, protejarea incintelor declarate rezervatii naturale, toate acestea au condus la instituirea unor trasee speciale pentru excursii organizate capabile sa releve o imagine cuprinzatoare, autentica a Deltei Dunarii.

- Traseul pe Canal Sulina (pe Dunarea Veche):

- Tulcea * Canalul Sulina – Mila 8,5 * Crisan (Brat Sulina) * Dunarea Veche * Sulina * Canalul Letea (Padurea Letea) * Dunarea Veche * Canal Bogdaproste * Lacul Bogdaproste * Lacul Zmeiova * Lac Trei Iezere * Dunarea Veche – Mila 23–sat * Canal Sontea * Canal Olguta* Sontea Veche * Lac Mester * Lac Fortuna * Lac Baclanesti * Lac Nebunu * Lac Alb * Canal.36*Tulcea

V.Informatii legate de obiectivele turistice vizitate:

1.Tulcea, Nicolae Iorga crede ca "tul" ar fi numele unui bey local la care s-a adaugat terminatia "cea" precum si în alte cazuri: Casimcea, Hazamcea, etc., 277 km distanta de Bucuresti, este principalul oras al Deltei Dunarii si poarta de acces catre minunatiile acesteia. Ridicat pe sapte coline si purtând amprenta stilului oriental turcesc, acest fost oras comercial a devenit în prezent un important port riveran si maritim, precum si cel mai important centru al industriei de pescuit din România

2.Canalul Sulina, Constructia vechiului far a fost stabilita dupa infiintarea Comisiei Europene a Dunarii, prin "Actul public privind navigatia la Dunare", emis la 2 noiembrie 1865 la Galati. Planurile si constructia acestui obiectiv, au fost realizate de catre inginerii englezi Ch. Hartley si M. Engelhardt care au participat, de asemenea si la realizarea planurilor de construire a canalului navigabil precum si cele de intretinere permanenta a bratului Sulina. Catedrala din Sulina identica cu cea din Germania de la izvorul Dunarii, Farul Vechi - sunt numai cateva din monumentele si marturiile culturale din istoria tinutului si a navigatiei, case cu arhitectura specifica a unuia din cele mai cosmopolite orase ale tarii. Constructia farului este realizata in doua etape si finalizata in anul 1870, fiind proprietatea Comisiei Europene a Dunarii. Intre anii 1856 si 1921, sediul Comisiei este la Sulina - Palatul C.E.D. din str. I, nr. 202, dupa care se muta la Orsova. Dupa desfiintarea Comisiei, Ansamblul Farului din Sulina este transferat Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos din Galati, ulterior intrand in patrimoniul Muzeului "DELTA DUNARII" din Tulcea. De aici, este preluat in 1991 de catre Ministerul Culturii. Astazi, monumentul istoric se afla in administrarea OFICIULUI NATIONAL PENTRU PROTEJAREA PATRIMONIULUI.

3.Obeliscul din Crisan, marturie a inaugurarii canalului ce a scurcircuitat Marele M.

4.Canalul Crisan - Caraorman, particularitatea acestui canal consta in existenta pe parcursul lui a unor portiuni delimitate foarte clar unde se prind anumite specii de pesti. Acest canal a fost finalizat la inceputul anilor "80 si facea parte dintr-un proiect foarte ambitios de transformare a Caraormanului intr-un centru economic major pentru Delta. Se dorea exploatarea pe scara larga a dunelor de nisip din apropierea satului. Fantana si stejarul ingenunchiat din Padurea Caraorman cu arbori(stejar) si arbusti diversi. Dune de nisip semimobile in care, se spune, au fost ascunse comori ale piratilor si haiducilor Deltei

5.Padurea Letea, rezervatie forestiera pe grindul cu acelasi nume (la 7 km sud de localitatea Periprava). Este caracterizata prin abundenta plantelor agatatoare care se încolacesc pe arbori, dand aspectul unei paduri tropicale. Dintre arborii întalniti aici amintim: stejari brumarii, ulmi, plopi, salcii; Situata in partea de nord-est a Deltei Dunarii, Letea este considerata padurea tropicala situata la cea mai nordica atmosfera din lume. Letea este cea mai veche rezervatie naturala declarata a Romaniei. Monument al naturii, Padurea Letea, inedita ca padure de stejari in Delta Dunarii, cu arbusti si liane langa grindul Letea si dunele de nisip .

Fisiere in arhiva (1):

  • Trasee Turistice in Delta Dunarii.doc