Fiziologia Maduvei Spinarii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Fiziologia Maduvei Spinarii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Anatomie

Extras din document

Măduva spinării și-a păstrat organizarea metamerică fiind alcatuită din mai multe segmente suprapuse, fiecare dintre ele inervând sche¬matic un teritoriu cutanat (dermatomer), muscular (miomer) si visceral. Macroscopic metameria este indicată de locul de origine în succesiune regulată, al perechilor de nervi spinali. Toate neuromerele funcționeaza ca un tot sub acțiunea coordonatoare și controlul centrilor superiori.

Așezare și raporturi

Adăpostita în canalul vertebral, măduva spi¬narii are ca limită superioară un plan orizontal care trece pe marginea superioară a arcului și posterior al atlasului, iar ca limita inferioară un plan orizontal care trece prin discul separator dintre prima si a doua vertebră lombară.

Lungimea ei este în medie de 43 cm la femeie si 45 cm la bărbat. Măduva nu ocupă în întregime lungimea si lărgimea canalului vertebral. În largime măduva este separată de pereții osoși ai canalului printr-un spațiu perimedular, împarțit prin prezența mem¬branelor medulare de înveliș, meningele, într-un spațiu epidural (cavum epidurale) cuprins între peretele osos si dura mater, un spațiu subdural; virtual situat între dura mater si arahnoidă si un spațiu subrahnoidian (cavum subarachnoideale) cuprins între arahnoidă si pia mater în care se gasește lichidul cerebrospinal (liquor cerebrospinalis).

În lungime, din cauză că măduva se termină la nivelul L2, nu există o co¬respondență între segmentele medulare si cele ale coloanei vertebrale: măduva cervicală (pars cervicalis) se întinde pâna la vertebra C6, măduva toracică (pars thoracica) pâna la T9, măduva lombară (pars lumbalisj pâna la vertebra T11, iar măduva sacro-coccigiană pâna la L2. Ca o consecința, rădăcinile nervilor spinali care se îndreaptă spre orificiile intervertebrale pentru a părăsi canalul vertebral iau o direcție cu atât mai oblică caudal cu cât distanța dintre neuromerul de origine si orificiul intervertebral de același număr, este mai mare. Astfel, în regiunea cervicală inferioară diferența este de două vertebre, în regiunea toracică superioară de trei vertebre, în regiunea toracică inferioară de patru vertebre, în regiunea lombară inferioară de cinci vertebre, iar în regiunea coccigiană de 11 vertebre. Așa se explică de ce începând din regiunea toracică inferioară rădăcinile devin din ce în ce mai lungi, distanța între originile lor foarte mică si de ce sunt ne¬voite să se apropie una de alta de așa manieră încât ajung să acopere și să ascundă conul medular și filum terminale, luând dispoziția numită în "coada de cal"(fig. 1)

Fig.1 Secțiune orizontală prin măduva

spinării

Măduva spinării la fetuși (la cei nenăscuți) ajunge până în sacrum, la sugari ajunge până în regiunea lombară, iar la adulți măduva spinării se întinde de la cap numai până la a doua vertebră lombara.

Acest fenomen se explică prin faptul că coloana vertebrală se dezvoltă (crește) mai repede decât măduva.

Prin acest fenomen de ascensiune a măduvei, nervii spinali se prelungesc pentru a ajunge mai departe orificiul de ieșire intravertebral formându-se așa numita coada de cal Cauda equina, acest fenomen este important în medicină, între vertebra 3/4 lombară putându-se cu o seringă luare de probă din lichidul rahidian, sau injecta anumite medicamente fără a leza cu acul măduva spinării.

Nu la toate vertebratele se întâlnește acest fenomen de ascensiune a măduvei spinării. Altfel spus, măduva spinării este localizată în canalul vertebral și ține de la vertebra cervicală C1 până la vertebra lombară L2. De acolo, are o formațiune terminală numită fillum terminle. Fillum terminale împreună cu rădăcinile nervilor spinali sacrali și lombari formează coada de cal. Măduva spinării este localizată în canalul vertebral și ține de la gaura occipitala până la vertebra lombară L2. Are o formatiune terminală numită fillum terminale, aceasta împreuna cu rădăcinile nervilor spinali sacrali și lombari formează "coada de cal"(fig. 2)

Fisiere in arhiva (1):

  • Fiziologia Maduvei Spinarii.doc