Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Antreprenoriat
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 7636
Mărime: 40.84KB (arhivat)
Publicat de: Octaviu Murariu
Puncte necesare: 7
Specializare: Managementul şi Administrarea Afacerilor

Cuprins

  1. I. Introducere
  2. II. Conceptul de risc
  3. III. Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor
  4. 1. Riscul unei afaceri
  5. 2. Analiza principalelor tipuri de risc in afaceri
  6. 3. Riscuri identificate si riscuri asumate
  7. 4. Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor
  8. 5. Managementul riscurilor
  9. IV. Concluzii
  10. V. Bibliografie

Extras din proiect

ANALIZA RISCURILOR LA NIVELUL IMM-URILOR

Cuvinte cheie: IMM, risc, risc major, managementul riscurilor, analiza riscurilor

Rezumat: La o simpla cautare pe un motor online de research dupa notiunea de ,,risc major" s-ar permite gasirea unui numeros ansamblu de termeni, insa foarte diferiti. Din pacate, pana in acest moment nu se poate identifica o definitie adoptata de comun acord care sa reliefeze ce este riscul major. Cum se poate atunci defini riscul major? Poate ca ii putem atribui o definitie conform careia reprezinta activarea unei stari potentiale care determina aparitia unui eveniment neprevazut, cu consecinte ireversibile, pentru om , proprietate si societate. Insa, pentru a ne raporta la ideea de risc trebuie sa avem intai o activitate.

Aceasta lucrare isi propune sa analizeze riscurile majore din punct de vedere al Intreprinderilor Mici si Mijlocii. Astfel de intreprinderi sunt ,,motorul" oricarei economii de piata- pe de alta parte ins, ele sunt si cele mai adaptabile-si mai vulnerabile- structuri economice existente. Riscul major pentru un IMM poate insemna, pur si simplu, falimentul.

I. Introducere

O unitate organizatorica ce reuneste resurse materiale, financiare si umane in scopul obtinerii unui profit poarta numele de intreprindere. Aceasta trebuie inteleasa ca un ansamblu de elemente aflate in permanenta interactiune. Sectorul IMM este unul caracterizat de dinamism,cu o capacitate mare de a se adapta la cerintele pietei, determinand astfel crearea de noi locuri de munca si, totodata, absorbind forta de munca disponibilizata din celelalte sectore ale economiei. Intreprinderile mici si mijlocii cu capital privat din Romania au cea mai mare pondere in economia romaneasca. Acestea reprezinta aproximativ 99,4% din numarul total al intreprinderilor inmatriculate in Romania.

Tendinta de implicare a unui numar din ce in ce mai mare de IMM in cadrul activitatii productive duce la concluzia ca sectorul intreprinderilor mici si mijlocii a ajuns la un nivel de dezvoltare bun, dat fiind faptul ca IMM din industrie sunt mai mari si capabile sa functioneze o perioada mai indelungata decat IMM din sectorul serviciilor.

Incertitudinea si riscul asociate derularii afacerilor reprezinta elemente esentiale in explicarea comportamentului investitional si atreprenorial. Intelegerea corecta a acestor concepte esentiale in actiunile antreprenoriale, a limitelor pe care antreprenorii le au in masurarea si gestionarea riscului, a masurilor ce pot fi intreprinse de acestia pentru a diminua expunerea afacerii lor la potentialele pierderi au preocupat si vor preocupa mereu stiintele economice.

Avand in vedere ca dezvoltarea unei afaceri presupune luarea unor decizii cu privire la viitor, faptul ca informatiile de care dispun antreprenorii in luarea unor decizii nu sunt niciodata perfecte si complete si faptul ca modelele folosite in predictiile cu privire la evolutia factorilor de risc au limitele lor, ne determina sa privim cu maxima seriozitate domeniul evaluarii si gestiunii riscurilor.

II. Conceptul de risc

Notiunea de risc prezinta un interes major pentru toti cei implicati in lumea afacerilor, intrucat gestionarea corecta a acestuia conduce la obtinerea unui grad de succes mai mare. In prezent exista numeroase lucrari consacrate riscului si incertitudinii in deciziile financiare, abordarea acestor categorii complexe in teoria economica este de data relativ recenta.

Prima abordare conceptuala a riscului a fost facuta de F. Knight prin prisma posibilitatii de asociere a unei probabilitati de distributie obiective unui eveniment viitor care poate influenta finalitatea unei decizii. Levy si Sarnat considera ca riscul reprezinta o simpla notiune folosita pentru a descrie o optiune ale carei consecinte nu sunt cunoscute cu certitudine, dar pentru care este cunoscuta o paleta de rezultate posibile si distributia de probabilitate care le este asociata.

O alta abordare este aceea in care riscul poate fi privit ca reprezentand incapacitatea unui decident de a se adapta la timp si la cel mai mic cost la modificarile de mediu (aceasta fiind semnificatia economica a riscului). Din punct de vedere probabilistic, riscul a fost definit ca fiind variabilitatea profitului fata de media probabilitatii din ultimii ani.

Dupa cum se poate observa exista o paleta destul de larga referitoare la conceptul de risc, acestuia fiind asociate diverse situatii si interpretari. In acest fel se incearca gasirea unor noi valente si semnificatii ale riscului:

- Riscul este incertitudinea cu privire la o pierdere, pierderea insemnand obtinerea unui rezultat negativ.

- Riscul reprezinta incertitudinea cu privire la producerea unei pagube.

- Riscul poate fi definit ca posibilitatea ca pierderile sa fie mai mare decat se asteapta.

- Riscul reprezinta variabilitatea rezultatului posibil in functie de un eveniment nesigur, incert.

- Riscul este acea situatie in care exista posibilitatea unei devieri potrivnice rezultatului sperat.

Luand si analizand toate aceste definitii pot fi conturate anumite caracteristici comune cu privire la criterii de definire si componente ale riscului, cum sunt:

- Riscul deriva din necunoastere, adica decizia este luata in prezent, dar punerea in practica si rezultatele se vor produce in viitor.

- Riscului ii poate fi asociat un proces cognitiv rezultat ca urmae a nesigurantei decidentului cu privire la un eveniment sau activitate viitoare.

In cadrul fiecarei definitii se poate observa existenta unor componente ce sunt legate de definirea notiunii de risc:

a) Ideea de a exista o potentiala pierdere, astfel: obtinerea unor rezultate efective mai mici decat cele anticipate, rezultate negative si respectiv pierderi de oportunitati.

b) Posibilitatea (probabilitatea) aparitiei unei pierderi: identificarea unui numar de cel putin doua rezultate posibile si a probabilitatii de aparitie a fiecaruia dintre ele.

c) Expunerea propriu-zisa la pierdere: luarea unor decizii pe parcursul desfasurarii unor actiuni care ar putea duce la cresterea probabilitatii de aparitie a unei pierderi.

Riscul este ceva intangibil si va fi vazut in diferite moduri de diferite persoane. Acest lucru se va intampla nu doar din privinta definirii acestuia, dar si din punctul de vedere al rezultatelor si a probabilitatilor de a fi generate acestea prin asumarea acelui risc. Altfel spus, toata lumea va avea perceptii diferite referitoare la conceptul de risc, iar aceste perceptii sunt influentate de factori precum:

a) Experienta in domeniu

b) Nivelul de cunostinte

c) Cultura

d) Pozitia in cadrul afacerii

e) Posibilitatea de a influenta rezultatele

f) Situatia financiara

Bibliografie

1. Adrian Dumitru Tantau- Entrepreneurship. Gandeste inovator si pragmatic, Editura CH Beck, Bucuresti, 2011

2. Paun Cristian- Gestiunea riscului in afacerile internationale, Editura Universitara, Bucuresti, 2009

3. Economie, editia a opta- Editura Economica, Bucuresti, 2009

4. Petre Prunea- Riscul in activitatea economica, Ipostaze. Factori. Modalitati de reducere, Editura Economica, Bucuresti, 2003.

5. R. Lipsey, K. Chrystal- Principiile economiei, Editura Economica, Bucuresti, 2002,

6. Economia intreprinderii- suport de curs USV 2012

7. Sursa online: http://safetyinknowledge.blogspot.ro/2014/06/managementul-riscurilor-majore-in-imm.html, ultima accesare: 21.01.2017

Preview document

Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 1
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 2
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 3
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 4
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 5
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 6
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 7
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 8
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 9
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 10
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 11
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 12
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 13
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 14
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 15
Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Analiza riscurilor la nivelul IMM-urilor.doc

Alții au mai descărcat și

Plan de afaceri

1. Domeniul de afaceri Repararea echipamentelor de comunicatii 2. Tipul activitatii principale si codul CAEN Cod CAEN 9512 - Repararea...

Cazul externalizării serviciilor IT outsourcing și BP outsourcing

Noţiunea de externalizare vine din terminologia americană outside resourcing, cu sensul de a procura din exterior. Termenul în limbajul economic...

Activitatea de evaluare a întrprinderii

Principalele obiective ale unității de învățare nr.1 sunt: - Activitatea evaluării și necesitatea acesteia; - Factorii care influențează...

Antreprenor de succes - Levi Strauss

Date generale (scurta biografie) Levi Strauss (26 februarie 1829 - 26 septembrie 1902) a fost un om de afaceri american de origine germana care a...

Managementul proiectelor

Tema1: Conceptul de proiect și management al proiectelor 1. Noțiunea de proiect și trăsăturile proiectului Organizațiile economice realizează...

Programul național de dezvoltare a competențelor de evaluare ale cadrelor didactice (DeCeE)

TEMA 1 Componentele Curriculumului Național (planul-cadru, programa școlară, manualul alternativ). Relația dintre curriculum și evaluare....

Te-ar putea interesa și

Monografie MKB - Romexterra Bank

1. Prezentarea societăţii bancare. Istoric şi evoluţie. 1.1. Momentul istoric al înfiinţării Banca este înfiinţată în martie 1993 (conform legii...

Competitivitatea Întreprinderilor Mici și Mijlocii ale Republicii Moldova pe Piețele Externe

Introducere Actualitatea temei. Intensificarea activităţii ţărilor în curs de dezvoltare pe pieţele internaţionale şi confruntarea cu concurenţii...

Leasingul și Creditarea în Economia Întreprinderii

INTRODUCERE Pentru ca o întreprindere să supravieţuiască pe piaţă aceasta trebuie să se adapteze mediului în care funcţionează, menţinându-şi în...

Analiza performanțelor la Raiffeisen Bank - diagnoza riscului bancar

CAPITOLUL 1 Prezentarea generală a Raiffeisen Bank 1.1 Diagnoza juridică şi evoluţia bancii. Istoria sistemului bancar îşi găseşte originile în...

Analiza Bonității Firmelor la Credit Europe Bank

INTRODUCERE Felul in care banca alocă fondurile pe care le gestioneaza poate influenţa in mod hotărator dezvoltarea economică la nivel local sau...

Implicațiile pe care le-a avut aderarea României la Uniunea Europeană din punct de vedere al firmelor românești

INTRODUCERE Primii paşi în construcţia europeanã au avut loc în urmã cu aproape 50 de ani, o datã cu semnarea Tratatului de la Paris (1951) prin...

Analiza Activitătii de Comerț Electronic în România

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate Apariţia comerţului prin Internet a creat oportunităţi, dar şi perspective comerciale imense....

Elaborarea unei Metodologii Cadru

INTRODUCERE Conform noii strategii a Uniunii Europene privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă, numărul îmbolnăvirilor şi al...

Ai nevoie de altceva?