Counitatile etnice - Rromii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Counitatile etnice - Rromii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Antropologie

Cuprins

ARGUMENT 3
I. Definirea comunitatii si a grupurilor etnnice 4
II. O Perspectiva Istorica 6
III. Tiganii in Tarile Romane(sec. XIV-XIX) 8
IV. Viata socio-culturala a tiganilor 11
IV.1. Casatoria 11
IV.2. Inmormantarea 12
V. Folclorul romilor 13
VI. Religia tiganilor 14
VII. Integrarea sociala a romilor 15
VIII. Informaţii economice şi demografice 17
CONCLUZIE 19
BIBLIOGRAFIE 20
Anexa 20

Extras din document

Mi-am ales aceasta tema din dorinta de a afla cat mai multe despre minoritatea etnica a romilor din Romania. In drumul spre documentarea mea in acest scop, am ramas placut surprinsa de faptul ca, subiectul romilor, este din ce in ce mai discutat si abordat din toate punctele de vedere. Etnia roma prezinta un grad ridicat de probleme, poate cel mai ridicat, din România, probleme de discriminare si efectiv de saracie. Fiind un popor nomad prin excelenta, nu a fost intodeauna acceptat in comunitate, astfel facandu-I sa oscileze intre “a fi si a nu fi” prezenti in activitatile comunitatilor majoritare.

Da unui om un peste si-l vei hrani o zi,

Invata-l sa pescuiasca si-l vei hrani o viata

(proverb chinezesc)

I.Definirea comunitatii si a grupurilor etnnice

Comunitatea din perspectivă sociologică

Conceptul de comunitate specific analizei din ştiinţele sociale a fost utilizat în numeroase sensuri şi în contexte fundamental diferite. Sensul comun al acestei noţiuni are în vedere un grup uman a cărui particularitate este aceea de a asuma un mod viaţă comun sau o activitate specifică. De exemplu, sintagme precum comunitatea oamenilor de afaceri, comunitatea oamenilor de ştiinţă, comunitatea studenţilor etc. se referă cu precădere la specificul de natură interioară care-i uneşte pe aceia care fac parte din respectivele grupuri, în timp ce expresia comunitate locală vizează exclusiv dimensiunea spaţială, incluzând acele persoane al căror unic element comun este faptul de a trăi în acelaşi loc. În acest caz, comunitate desemnează faptul de a convieţui laolată, fără a schiţa un alt element definitoriu.

Din perspectiva ştiinţelor sociale, noţiunea de comunitate a primit un număr foarte mare de întrebuinţări semantice, însă anumite aspecte au fost evidenţiate de majoritatea cercetătorilor domeniului social:

- Situaţie comună - cei care trăiesc în cadrul unei comunităţi au în comun un set de elemente specifice, diferit în mod semnificativ de alte comunităţi. Prin acesta se are în vedere locul în care se situează respectiva comunitate, dar şi clasa socială în care este inclusă, etnia, religia sau oricare alt element distinctiv. În acest sens, apare disocierea dintre comunităţile rezidenţiale şi cele non-rezidenţiale.

- Activităţi comune - existenţa oamenilor în cadrul unor comunităţi are ca rezultat faptul că aceştia dezvoltă în permanenţă între ei o serie întreagă de relaţii. Aceste relaţii nu au un conţinut unitar şi nu se referă la un singur domeniu de activitate sau de interes, precum munca, vremea, politica sau sportul, ci au un caracter variat, atingând nenumărate domenii ale spaţiului social şi ale vieţii în genere.

- Acţiune colectivă - comunităţile umane sunt caracteruzate atât de existenţa unor interese de tip particular, cât şi de interese comune, iar pentru atingerea acestor obiective comune e nevoie ca oamenii să întreprindă anumite acţiuni comune.

Grupurile entice - definire

Grupurile etnice sunt acele grupuri sociale cu tradiţii culturale comune care au sentimentul identităţii ca subgrup în cadrul societăţii dominante. Membrii acestor grupuri diferă de ceilalţi membri prin anumite trăsături culturale specifice: limba distinctivă, religie, tradiţii folclorice (obiceiuri, îmbrăcăminte), tradiţii culturale, comportament sau mod de viaţă. Ceea ce e specific şi important e sentimentul identităţii şi autoaprecierea lor ca fiind diferiţi de majoritate, conştientizând deosebirea dintre noi-imaginea de sine şi ei-imaginea celorlalţi; trăind de obicei fie datorită impunerii grupului dominant, fie datorită alegerii lor, în anumite zone sau cartiere periferice.

Etnia din punct de vedere al constituţiei

În constituţia noastră prin articolul 6 se menţionează: “Statul recunoaşte şi garantează persoanelor identitate aparţinând minorităţilor naţionale dreptul Ia păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.”

Discriminarea

Prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice.

Fisiere in arhiva (1):

  • Counitatile etnice - Rromii.docx

Bibliografie

1.Andreescu, G., Natiuni si minoritati, Ed. Polirom, Bucuresti, 2004, pag. 271
2.Crisan, Nicolae, Tiganii - mit sau realitate, Ed. Albatros, Bucuresti, 1999, pag. 293.
3.Cherata, L., Istoria tiganilor - origine, specific, limba, Ed. Z, Bucuresti, pag. 207
4.Merfea, Mihai, Tiganii - integrarea sociala a romilor, Ed. Barsa, Brasos, 1991, pag.120.
5.Nicoleta Turliuc , Minoritali, marginali, exclusi - Constructia identitatii minoritare de eterogenitate culturala, Ed.Polirom,1996,p.55-56.
6.Constitutia Romaniei , articolul 6
7.Vino mai aproape.Incluziunea si excluziunea rromilor in societatea romaneasca de azi,partea a 2 a ,Humans Dynamics,Bucuresti , 2008
8.Otovescu-Frasie, C.-Protectia internationala a drepturilor omului, Editura Didactica si Pedagogica,Bucuresti, 2008.